První roky v penzi. Jsou příjemné nebo nesnesitelné?
Ilustrační foto: ingimage.com

První roky v penzi. Jsou příjemné nebo nesnesitelné?

17. 8. 2017

Lidé se zpravidla do důchodu těší. Pozoruhodné je, že se pak většina z nich shoduje v tom, že jim první roky v penzi připadají nesnesitelné. Je to totiž jedna z největších změn, které člověka v životě potkají. A změny rovnají se stres. Ano, je to tak, i když jde o změny, které na první pohled vypadají příjemné.

„Nemáš pro mě nějaké místo?“ telefonoval nedávno sedmdesátiletý bývalý technik svému synovi, vysoce postavenému manažerovi.
„Co blázníš, tati? Vždyť jsi se tak těšil do penze. Plánovali jste s mámou, jak budete zahradničit, jezdit na výlety...“
„Já vím, ale já se nudím. Lezeme si na nervy. Potřebuju mezi lidi. Nechybí vám třeba vrátný? Nebo údržbář? Něco mi prostě sežeň.“

Podobných případů je hodně. „První dva roky v penzi byly otřesné,“ vzpomíná paní Eva z Ostravy. „Pořád jsem uklízela byt jako pitomá a volala dceři, jestli něco nepotřebuje. Lezla jsem na nervy sama sobě, dceři i manželovi. Došlo nám, že nejsme zvyklí být celý den spolu. Štvalo mě puštěné rádio, vypnuté rádio, zapnutý počítač, vypnutý počítač, štvalo mě úplně všechno.“ Dokonce se svěřila sousedce psycholožce. Uslyšela: Klid, to je úplně normální.

Britští psychologové nedávno zkoumali, jak lidem změnil život odchod do penze. Plných sedmdesát procent dotázaných uvedlo, že se do důchodu těšili, ale zároveň se v něm necítí spokojení. Drtivá většina dotázaných seniorů se shodla, že nejhorší byly první dva roky.

„Je mně to trapné přiznat, ale ukrutně se nudím. Shodujeme se na tom s většinou mých vrstevnic, které právě odešly do penze,“ říká Eva.

Zorganizujte si program

Právě neschopnost naložit s volným časem je to, co lidem v penzi často dělá problém.

„Kdo se nudil v době, kdy pracoval, bude se nudit i těsně před svou smrtí,“ říká socioložka Jiřina Šiklová. „Právě tito lidé bohužel vytvářejí negativní obraz stáří a pak to vypadá, že lidé v penzi jen sedí doma, nadávají a nudí se. Ale je spousta takových, kteří žijí naplněným životem, který se moc neliší od doby, kdy pracovali. Jenže ti na okolí působí, jako by v penzi vůbec nebyli, nestěžují si,“ vysvětluje.

Když se paní Eva radila s psycholožkou, jak s nadbytkem volného času naložit, dostala tuto radu: Pořiďte si diář. „Ten jsem měla v práci, ale na co by mi byl, když se nudím, když nic nemusím, když je jen na mě, jak s volným dnem naložím?“ oponovala. Dostala vysvětlení, že právě v tom je ta finta.

V penzi máme pocit, že není co plánovat, organizovat. Ale je. Psychologové radí zapisovat si do diáře, co máme v plánu. Třeba velký nákup v supermarketu, narozeniny kamarádky, abychom jí nezapomněli zavolat. Nebo třeba si klidně zapišme, že je třeba okopat záhon a ostříhat růže. Je to práce a tu je třeba plánovat. Když má den rozpis, lépe utíká a my nemáme večer pocit, že jsme ho jen tak nějak přežili.

Štěstí přeje připraveným

Další rada psychologů zní: Choďte ven, i když takzvaně není proč. Jeden muž přiznává, že strávil první rok v penzi tím, že se dopoledne chodil procházet do nákupního centra. „Žena nadávala, co tam dělám, ale mně pěkně uběhlo dopoledne tím, že jsem si prohlížel novou elektroniku, co se teď nosí a podobně. I když jsem nic nekupoval, byl jsem tam mezi mladými lidmi a měl jsem z toho dobrý pocit. Nikdo z rodiny mě ale nechápal.“

Nakonec jeho zábava měla efekt. Při prohlížení nových typů fotoaparátů se dal do řečí s jedním pánem, ten jej pozval do kroužku digitální fotografie a dotyčný získal do penze novou zálibu: učí se pracovat s fotkami na počítači. A ještě získal nové kamarády se stejným zájmem. „Kdybych neměl tenhle koníček, unudil bych se doma k smrti. Žena se stejně celé odpoledne dívá na seriály a já jsem tam zbytečný,“ vysvětluje.

Každý, komu se blíží penze, by si měl zavčasu naplánovat, jak ji chce trávit. Představit si, jak jeho dny budou vypadat, jak je chce užít, čím naplnit. Kdo už v penzi je, měl by se zamyslet, zda ji opravu užívá nebo přežívá. Psychiatrička Tamara Tošnerová dokonce říká: „Ideální je, začít nad životem v důchodu přemýšlet o deset let dříve. Představte si, jak se vám bude žít ve vašem bytě, co vám tam bude překážet, pokud budete mít problémy s pohybem, zda se do něj po schodech vůbec dostanete. S tím souvisí i představa, co celé ty dny pak budete dělat.“

Ano, je to důležité. Čím se dožíváme vyššího věku ve slušné kondici, tím se prodlužuje doba, kterou trávíme v penzi. Je to mnohdy i dvacet let. A přece nenecháme dvacet let jen tak prošumět.

penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Lišková
Jsem v důchodu tři roky a moc se mi to lbí.Pravda,museli jsme se uskrovnit,můj sedmdesátiletý manžel chodí do práce tři dny v týdnu a ob týden i o víkendu.Ve dnech,kdy má volno,si kolikrát nestačíme ani povyprávět,co bychom chtěli a to jsme spolu 45 let.No a ve dny,kdy jsem sama doma,jsem si rozdělila úklid a domácí práce v klidu a tak,jak mi to vyhovuje.V manželovy volné dny mohu tak jen vařit a péct,sedí u mne v kuchyni a povídáme si a smějeme se,někdy jako blázni.I unás jsou chvilky,kdy si lezeme na nervy,ale nikdy to nevydržíme dlouho.Dospělý svobodný syn nás týdně navštěvuje,zatím jsme ve všem soběstační.Mám artrozu IV.stupně v kolenou,takže nějaké dlouhé pochody mi nejdou,ale jinak jsem v důchodu moc spokojená a přeji totéž všem nám seniorům.
Janina Jeřábková
Jsem v důchodu-teď v srpnu je to přesně 6 let a ještě jsem se nenudila. Stále mě někdo potřebuje,za co jsem samozřejmě ráda. Mám práci v obchodě na zkrácený úvazek a když mám volno,tak jedu k dětem, ke vnoučatům...také mám mini zahrádku u dcery a to jsem si říkala,jak budu lenošit :-)
Elena Valeriánová
Šla jsem do důchodu dřív než manžel a i když jsem byla sama doma, nenudila jsem se. Ne že bych byla super aktivní důchodkyně. To určitě ne, ale mám koníčka, kromě jiných aktivit, který je pro mě každodenním tahákem. Jsem ráda v důchodu a jsem spokojená, že žijeme v páru.
Soňa Prachfeldová
Svoji práci jsem měla moc ráda, když jsem odešla do důchodu, bylo mi smutno po ní /je to jeden z mých prvních článků na íčku/, ale pokud má někdo koníčky, je to po čase radost být svobodný člověk /hlavně být fit duševně i tělesně /. Tak na tom pracujme !
Věra Ježková
Už jsem to napsala v různých podobách na několika místech jinde: pro mne jsou jednoznačně příjemné.
ivana kosťunová
Zatím ještě doma nejsem, ale už se pomalu chystám, zvolňuji tempo. Až to přijde, nudit se asi nebudu. Hlavně to zdraví aby vydrželo :))
Hana Klosová
Co jsem odešla do důchodu,tak se sama sobě obdivuji,co jsem stihla udělat,když jsem chodila ještě do práce.Teď mám více času,ale i více práce.Teď jsem pečovatelka,chůva a taxikářka.Je toho více co musím,než co chci sama..Někdy mně to jde na nervy.Nudit se ani nestačím.
Marta Kovacsiková
Tak já jsem se ještě nestačila v důchodu nudit. Také jsem měla z toho obavy když budeme doma spolu s mužem. Řekla bych že jsme prožili hezkých12 let v důchodu. Jinak jsme spolu byli 48 let. Teprve teď vidím jaká jsem byla bába brblavá. Pořád se mi zdálo že na zahradě nic nedělá, a teď když není tak nestíhám. Takže si užívejte společných chvil.
Jana Šenbergerová
Kdo uměl žít před důchodem, zvládne i důchod. Kdo znal "jen" práci, nebo nudu, bude v tom pokračovat, pokud ho něco nedonutí, nebo se sám nerozhodne pro změnu.
Blanka Macháčková
Souhlasím, že štěstí přeje připraveným. Mít "plán" co budu dělat a finanční rezervu za co to uskutečním. A pokud má člověk to štěstí, že žije v páru, je třeba jeden druhého hecovat k aktivitě. Každý z nás má líná období, kdy se nechce. A to může být začátek konce aktivního důchodu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.