Počátek světa, aneb tak trochu šlitrovská říkanka....
Foto: archiv autorky

Počátek světa, aneb tak trochu šlitrovská říkanka....

27. 8. 2017

Obraz Počátek světa od Gustava Courberta je v pařížském muzeum impresionistů Musée d’Orsay. Tam jsem ho i vyfotografovala.

Cituji: Dnes, po více než století od  vzniku obrazu Počátek světa, by nás obraz tohoto tématu neměl zneklidňovat.  Přesto realistická vize i malířské umění k nám natolik intenzivně promlouvají, že vůči tomuto obrazu s takovou hloubkou výrazu nemůžeme zůstat neteční.…..:) Ve včerejším prázdninovém ránu jsem byla inspirována k napsání tak trochu šlitrovské říkanky tímto světoznámým obrazem, ale i smutnou básní Zuzany P. a v neposlední řadě hezkým vztahem doma...tak si dovoluji předložit takové malé, odlehčené  prázdninové trojrozjímání. Kopie obrazu nám visí v koupelně....:), škoda, že ne originál...

 

Lidičky, zahoďme konečně tragické tóny,

před sebou rozsviťme duhové lampióny.

Pak měkké světlo světlušek

vynese nás do výšek...

 

Má lásko vášnivá,

rozevři kolena.

Hodím tě na divan,

jsem přece tvůj milovaný bonviván♥

 

Ach, ty můj zlatý tajtrdlíku,

již zas sedíš na uhlíku?♥♥

 Že vzbuzujeme pohoršení?

 Že potřebujem rozhřešení?

 

Lidičky, žijme vesele,

propleteni do sebe.

Buďme jako pomlázka,

vždyť život utíká jak prázdninová procházka.♥♥♥

 

A než řekneš DUP, nezbyde z prázdnin ani z nás ani CHLUP.....:)

 

P.S. Jak je Vám na duši? Jaké máte naladění? Nechává vás obraz lhostejným, či vás pobuřuje, či se vám snad líbí?♥♥♥♥ ....

 

 

Moje poezie
Hodnocení:
(4.6 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Vážený pane Gustave Courbete, velice se Vám omlouvám za R navíc, které se mi připletlo do Vašeho ctěného příjmení. Ale jelikož vím, že jste docela velký rrrrecesista, tak Vás nějaké R navíc nerozhází...přesto ještě jednou veliká omluva. A obraz se Vám povedl. Má složitou historii. Název je různě překládán...ale fakt, nic pro puritány a puritánky! A jak je vidět, těch tady na íčku ani moc není. Děkuji za skvělé komentáře.
Dagmar Bartušková
Palec nahoru! :-)
Lubomír Müller
Komentáře píší ženy, ačkoliv obrázek ženského lůna by měl přitahovat muže. Tak budu asi první z mužů, kdo se vyjádří. Ohledně správného názvu obrazu a jména autora komentovat nebudu, neboť obraz takto sám malíř (podle mně dosputných pramenů) sám nenazval. Na tom nesejde, ale co si budu nalhávat, nejde o umělecký akt v pravém slova smyslu, ale zakázku na eroticky laděný obraz, v dnešním pohledu pornografický. Ve mně (muži) nevzbuzuje estetické okouzlení, ale dráždivé okouzlení, neboť příroda nás vybavila (muže i ženy) pojistkou, abychom se rozmnožovali - libidem. Muž, který si obraz od malíře objednal, byl sběratel "aktů", a jistě mu dělalo dobře mít je kolem sebe. Věřím, že ne jen jako náhražky skutečnosti. Neboť skutečnost je krásnější než jakýkoliv obraz, a někdy taky odpornější. Zobrazovaná neskrývaná nahota s lpěním na detailech vždy prudila, dráždila, vyvolávala emoce. Podle mne je to pořád lepší než se prudérně tvářit, že nic takového, jako rozevřený ženský klín neexistuje. Obraz má i svou identickou mužskou variantu, a to s "mužstvím" umělecky erektivně pohozeým. K němu jsi, Vando, měla napsat rozvernou báseň, a byl by rozruch jaksepatří.... Ale tohle se mi líbí, i když osobně dávám přednost v oblasti erotiky zobrazení i slova větší "poetičnosti" - jemnosti, metaforičnosti, něžnosti....
Zuzana Pivcová
Trochu pivcovská reakce: Pobaví a provokuje, jé je je, v mnohém leccos evokuje, jé je je, nestyďte se, páni, dámy, že je láska stále s námi, jenom ať nás oslovuje, jé je jé!!
Marie Bartošová
Vandin Dekameron? :-) :-) :-) Všem pohoršeným doporučuji : http://kultura.zpravy.idnes.cz/erotika-jako-ustredni-tema-d06-/vytvarne-umeni.aspx?c=990526_130914_vytvarneum_and Je to tsice článek starý skoro 20 let, ale dobrý.
Helena Votíková
Básnička je rozpustile letní. Líbí. A obraz? První moje reakce byla ..ty jo.. Škoda, že jsme v Paříži už muzeum nestihli. Zajímavostí je, že francouzská pošta odmítla v roce 2014 Počátek světa dát na známky. Prý kvůli ochraně mladistvých.
Hana Rypáčková
Fakt, že takového bobra jsem už dlouho neviděla /Merklová na nuda pláži/, básnička je rozverná, ale napadl mě Hitler /proč?/. Hezkou neděli, jdu na švýcarské jóglovačky...
Elena Valeriánová
Báseň je rozverná, hravá, s trochu košilatou tématikou, fajn. Líbí se mi i když mi asi dlouho v mysli (v srdci) nezůstane. Obraz se mi nelíbí, na stěnu bych si ho nepověsila. Přestože mám ráda akty, tak ne takové syrové, ale s trochou tajemna, jemné s náznakem a příslibem. Tento obraz by se mi nezalibil ani ve zmiňované galerii. Ale oceňuji autorčinu "odvahu" tak trochu šokovat. A,musím říct, že po otevření íčka mě čekal na malou chvíli šok. Ale na druhou stranu proč ne, to co se líbí jednomu nemusí se zákonitě líbit druhému. A já se třeba příště potěším s něčím jiným.
Jarmila Komberec Jakubcová
Zajímavé prázdninové odlehčení - líbí.
Janka Dudová
Palec nahoru za odvahu. Nejdřív jsem si myslela, že je to naaranžovaná hádanka. A potom jsem nemohla uvěřit, že to není rozkostičkované. V dnešní době počin a natur obrázek, který na internetu pro běžného uživatele nenajdete. Nelíbí se mi současná korektní doba a autocenzura. Je to umění, nevadí mě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.