Co je to CoURAGE? Odvaha vystoupit z řady
Foto: autorka

Co je to CoURAGE? Odvaha vystoupit z řady

4. 9. 2017

Původem francouzské slovo COURAGE  [čti kuráž] znamená v češtině ODVAHU, STATEČNOST nebo CHUŤ. Zlíňané už ale více jak rok vědí, že se jedná o první zlínský CONCEPT STORE, podporující trvale udržitelnou módu, zaměřený na české módní návrháře a designery šperků a doplňků.
V titulku uvedené motto mě zaujalo natolik, že jsem paní Ivetu Stavjaníkovou, majitelku obchodu CoURAGE, požádala o rozhovor.

Můžete našim čtenářům vysvětlit význam spojení concept store?

Concept store je vlastně takový obchod s konceptem (pojetím). Ve světě i u nás už se rozmáhají obchody zaměřené na design a módu, přírodní kosmetiku, podporující lokální ruční výrobu, spojené např. i se zdravým jídlem nebo kavárničkou. Hlavně se ale jedná o spojení dobrého vkusu v určitém stylu, který je pečlivě vybírán a domlouván.

Co bylo tím rozhodujícím impulsem pro začátek podnikání v oblasti módy?

Impulsem bylo, že ve Zlíně nic takového neexistovalo. Top designu, krom zahraničí, se daří převážně v Praze, do malých měst se dostává spoře. Zlín je ale plný škol, je zde univerzita, lidé, kteří zde zůstávají a věnovali se oborům blízkým designu, za ním ale museli jezdit.

Co si máme představit pod pojmem trvale udržitelná móda?

Tak, jak je již v názvu: móda, která je trvalá, nepodléhá módnímu diktátu, neřídí se módními výstřelky. Věc, kterou si kupujete s rozmyslem, investujete do svého stylu a z něj vám nemá kdy odejít - leda kvůli změně velikosti :-). Nicméně i tak lze tento oděv většinou dobře prodat / dát dál i za x let, protože se obvykle jedná o nadčasovou nestárnoucí věc.

Výrobky kterých módních návrhářů a designerů nabízíte?

Hlavním konceptem jsou čeští nebo slovenští autoři. Sem tam se mohou objevit i "přespolní", ale základ jsou "naši". A těch jmen a značek mám již přes 30, takže nebudu vyjmenovávat ani příklady, jelikož těžko určuji, kdo má přednost. Stačí se přijít podívat :-).

Při vstupu do obchodu zaujme zákazníka jednobarevnost modelů, absence vzorů. Je to záměr?

Záměr to není, ani jsem si nevšimla :-). Je to možná tím, že si autory vybírám sama a líbí se mi minimalistické věci, nadčasové a taky trochu nezvyklé. A ze své zkušenosti vím, že jednobarevnými věcmi nic nezkazíte a nebudete se muset nikdy stydět, že jste někdy "ujela" na takovém nebo makovém vzoru.

Z jakých materiálů jsou modely vyráběny?

Modely jsou převážně z přírodních materiálů - bavlny, hedvábí, bambusové viskózy, vlny, atd.  Kožené věci pak z třísločiněné přírodní usně z ověřených poctivých zdrojů.
Látky se snaží návrháři používat české, ale někdy je potřeba využít kvalitní výrobu z Německa či Francie.

Které další výrobky nabízíte?

Kromě oblečení jsou to hlavně šperky, pak doplňky jako batohy, kabelky, peněženky, opasky, dále třeba designové hračky nebo sešity. Dokonce stolní zrcadla / šperkovnice.

Jací zákazníci si našli do Vašeho obchodu cestu?

Mezi prvními byli samozřejmě mí přátelé - architekti, designéři, výtvarníci a postupně se od nich okruh rozšiřoval. Ale teď se zastaví i ti zvědaví, co jdou kolem, a ti, kteří mají zájem o originální věci. Ale jací, lze těžko říct - většinou jsou milí a nadšení :-).

Připravujete nějaké novinky?

Novinky uvádím poměrně často, takže je vlastně připravuji pořád. Opět přibydou nové značky, nové krásné věci, které vás mohou doplňovat a provázet po celý život, tak jak tomu bývalo dříve. A tyto věci i časem získávaly na hodnotě.

 

S paní majitelkou concept store CoURAGE jsme se dohodly na spolupráci při letošní "MÓDNÍ PŘEHLÍDCE nejen PRO 50+", která se uskuteční 21. září 2017 od 15ti hodin. Pozvánku již na třetí ročník naleznete pod rozhovorem. Můžete se těšit nejen na několik originálních kousků z obchodu paní Stavjanikové, ale i na celou řadu nadčasových modelů z "Green butiku" paní Zuzany Plaché, která se rovněž věnuje trvale udržitelné módě. Přijeďte se podívat, přijďte nás podpořit. Srdečně zveme všechny íčkaře do Zlína!

móda Modelky
Autor: Hana Lancová
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Foltýnová
Navštívila jsem už dvě přehlídky ve Zlíně a moc se mi líbily.Hezké,vkusné modely i modelky .CHystám se i na tuto přehlídku.
Eva Balúchová
Pěkný rozhovor.Už se těším na modely.Věřím,že mi to tentokrát vyjde.
Libor Farský
Již se těším na video.
Jaroslava Handlová
V rozhovoru mě upoutaly především přírodní materiály, které vyhledávám přednostně. Hano, přeji přehlídce úspěch a majitelkám obou obchodů další spokojené zákaznice všech věkových kategorií. Do Zlína bych se určitě někdy zase po dlouhé době chtěla podívat, a to s velkou kuráží! Jen ten termín bude pravděpodobně jiný, než přehlídka. Ještě nevím.
Hana Lancová
Milé dámy. Moc děkuji za hezké reakce. Slibuji, že i letos celý náš kolektiv udělá maximum pro kvalitní výsledek. Jak jsem uvedla pod článkem, budeme předvádět modely ze dvou obchodů s osobitým pohledem na módu. Velmi mě těší, že jsem měla možnost obě paní majitelky poznat. Elenko V.: obchod je přímo ve Zlínském zámku. Nelze minout. :o)))
Marie Seitlová
Hanko moc přeji, aby se přehlídka líbila. Na té první jsem byla a měla velký úspěch. A majitelce obchodu přeji, ať se jí daří. Moc pěkný rozhovor a těším se na tvé video.
ivana kosťunová
Vaše módní přehlídky znám pouze z videa, ale vždy se mi jeví jako velmi profesionálně zvládnuté. Určitě tak bude i nyní, tak si dejte záležet i na videu :))
Svatava Páleníková
Zajímavé. Tak ať vám módní přehlídka vyjde.
Elena Valeriánová
V říjnu budu nějaký čas ve Zlíně, pokud obchod najdu, určitě se tam podívám. Možná to tam nebude na moji peněženku, ale ráda bych to viděla na vlastní oči.
Zuzana Pivcová
Hanko, to je velice zajímavý a kvalitní rozhovor, který zároveň vypovídá i o kvalitě zlínských módních přehlídek, na nichž máš velkou zásluhu. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%