Bílé čáry nad hlavou
FOTO: autorka

Bílé čáry nad hlavou

8. 9. 2017

První podzimní dny, vzduch je létem vyhřátý, obloha jiskřivě modrá, větřík příjemně pofukuje. Procházíme okolím a duši dělá dobře ten pohled kolem, na pole, jež stále mění svůj obraz – jako malíř, který na nás přátelsky mávne: „Vidíte, už je podzim, namaloval jsem vám na pole balíky slámy. Dobrý, ne?“ A my se nadechneme toho silného vzduchu, zvrátíme hlavu dozadu a pohledem k nebi vydechneme. A vydechneme úžasem nad tím safírem nahoře, doplněným jen o buclaté barokní mráčky, jako ze starého českého filmu.

Kocháme se. Najednou oblohu začne protínat pevná bílá čára, vedená stříbro-lesklou špičkou, zpočátku úzká, posléze se rozpíjející a mizející. A až s mírným zpožděním zaslechneme jemné vrčení, vzdálený zvuk nahoře burácejících motorů. Někdy nevidíme čáru jen jednu, jindy se k ní přidá druhá, třetí i čtvrtá, na nebi bývá mnohdy tlačenice. Velký lidský vynález letadlo o sobě dává vědět.

V dobrém rozmaru začneme přemýšlet, odkud a kam asi letí, kolik veze pasažérů, jak vypadá, jsme-li letečtí fandové, jaké jsou jeho technické parametry… V duchu listujeme atlasem: ty letící k jihu, směřují možná do Říma, ty na jihovýchod možná do Řecka, Číny či Turecka, ty ve směru západním snad do Prahy či Londýna.

V dnešní době se však dohadovat nemusíme. Stačí si zadat do vyhledávače Google www.flightradar24.com, ale jsou i jiné webové adresy, např. www.radarvirtuel.com.

Mapu, která nám naskočí, naladíme tak, aby bylo místo, kde se nacházíme uprostřed. A už například vidíme, že se po mapě z jihovýchodu blíží letadlo a mete si to směrem k nám. Při pohledu z okna ven jej vidíme v reálu. Kliknutím na letadlo uvidíme vlevo či vpravo na obrazovce další informace, přílet a odlet, fotografii letadla zblízka, můžeme zjistit celkovou letovou trasu a tak podobně.

Otevřelo se nám další okno informací, jako když se pročistí zakalená voda a my dohlédneme dna. Zkuste to, je to zajímavá zábava.

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Mám to také tak, hlavu si mohu vykroutit, pozoruji letadla a jejich stopy někdy moc pěkně doplňují mraky. Vždy si říkám, toto je ještě dobré a přeji letadlům dobrý let. Jen se nechci dožít letadel, co přinesou zkázu a smrt. S vnoučkem občas hrajeme hru, kdy on mi hledá, co to je za letadlo, která společnost a kam letí. A to se člověk pěkně diví.
Lidmila Nejedlá
Také občas sleduji ten hustý provoz na nebi. V noci objevím světélko, která se pohybuje cikcak. Prý satelit....
Zdenka Jírová
Mám takovou humornou příhodu: moje dcera bydlí v Praze. Když byl byl vnouček malý, často jsem ho hlídala a samozřejmě mu ukazovala, co bylo k vidění. Byli jsme na zahradě a po nebi byly vidět samé bílé čáry a lesklá letadla ve slunci. Upozorňovala jsem vnoučka obvyklým- podívej, éro letí. ale byl bez většího zájmu. Dcera se mi smála se slovy- mami, on to zná, vždyť bydlíme skoro u letiště.
Alena Tollarová
Také se často na ty bílé čáry díváme a hádáme a říkáme si, jé, hned bychom letěli taky. Stránky známe a když někdo z rodiny někam letí, jeho cestu sledujeme. A já navíc sleduji i lodě na Labi, bohužel českou hranicí záznamy končí, tak musím jen odhadovat, kdy Labská princezna asi tak připluje k nám. Ale stejně už je dlouho málo vody, tak k nám nejezdí.
Alena Vávrová
Jj, bezva, to znám skrze syna. Jsme oba velcí letečtí fandové. Ale na něj nemám, on rozezná typ stroje pouhým okem, "nad našima" máme letecký koridor.
Jana Šenbergerová
Také občas dumám, kam všechna ta letadla, co mi "vrčí" nad hlavou, směřují. A vida, dá se to zjistit. Dík.
Věra Ježková
Hezky napsané. A díky za tip na webové adresy.
Zuzana Pivcová
Vím, že jeden kolega takto sledoval letadlo, s nímž letěla dcera na dovolenou, ale pro mě by to byly docela nervy. Ale líbilo se mi, když v letadle, v němž jsem byla jako pasažérka, se průběžně ukazovalo, kde se právě nacházíme, a různé technické parametry.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...