Jiří Anderle, akademický malíř a grafik
Foto: autorka

Jiří Anderle, akademický malíř a grafik

11. 9. 2017

V letošním létě jsem díky přátelům mohla na pár hodin navštívit nejen kraj svého mládí, ale současně také kraj akademického malíře a grafika, uznávaného v celém světě, pana Jiřího Anderleho. Narodil se 14.9.1936 v obci Pavlíkov (kousek od Rakovníka). Za pár dní mu bude 81 let. V zahraničí je znám od 60. let minulého století a patří  mezi uznávané portrétisty světa. V jeho dílech nacházíme vše: lásku, krásu, ale i úzkost člověka, nadčasovost, abstrakci.

Své dětství, život, ucelené vzpomínky na rodiče a kamarády, na rodný Pavlíkov a jeho typické obyvatele, na první začátky svých školních let v Rakovníku, na malířské začátky a studia na UMPRUM v Praze, čisté a krásné vzpomínky na setkání se zajímavými lidmi, např. s B.Hrabalem, i s typickými postavičkami na Novém Světě, to vše popsal ve své překrásné knize Láska za lásku, kterou čte každou neděli na Dvojce českého rozhlasu vždy v od 18.h. bez nároku na honorář. Vřele doporučuji někdy si toto milé vyprávění  poslechnout.

Jeho kresby jsou umístěny i v Metropolitním muzeu v New Yorku.

K nastávající narozeninám přeji p.Anderlemu hodně zdraví.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

osobnosti
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladka Steinová
Děkuji za oba příspěvky.Potěšilo mě, že p.Borecký pozitivně hodnotí vyprávění p.Anderleho, o kterém se též zmiňuji ve svém článku.I kniha Láska za lásku se čte jedním dechem. Děkuji.
Josef Borecký
Ano pana Anderle mám rád pro jeho tvorbu, byl jsem na jeho výstavě v Obecním domě. Krásná souborná výstava. Ale ještě víc si vychutnávám jeho hovory v něděli na dvojce, kterou poslouchám od rána do večera. Obdivuji jeho paměť a schopnost vykreslit situace postavy i atmosféru minulé doby. Někté okamžiky se ještě shodují i s mými vzpomínkami, i když jsem o 20 let mladší. Ještě pamatuju jízdu na žebřiňáku taženém naší kravkou, stavění obilí do panáků . Hejna vlaštovek, jiřiček, vrabců i chocholušů, kterých bylo skoro jako vrabců. Dnes když jsem na Moravě viděl jednoho, byla to obrovská vzácnost. To už je taky před pár roky. Pan Anderle umí nádherně popsat a vybavit si i vůně . Je to opravdu svátek ve svátek ho poslouchat. Jos.
VANDA Blaškovič
Zajímavý článek, Vladko. Pro mne až do teďka neznámý umělec. Měla bys začít opět psát častěji. Děkuji! V.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.