Vstup výjimečně zvláštním vchodem aneb Po letech v Alšově jihočeské galerii
Foto: autorka

Vstup výjimečně zvláštním vchodem aneb Po letech v Alšově jihočeské galerii

23. 9. 2017

Je zřejmé, že už samotné umístění v někdejší novogotické jízdárně, přiléhající k vlastním prostorám jednoho z populárních zámků u nás, předurčuje i Alšovu jihočeskou galerii v Hluboké nad Vltavou k tomu, patřit k těm vyhledávaným. Je však třeba říci, že kromě Hluboké se stálou expozicí středověkého umění a krátkodobými výstavami patří k AJG nově ještě Wortnerův dům v Českých Budějovicích s výstavami novodobého umění a Mezinárodní muzeum keramiky v Bechyni. AJG nepatří mezi světově proslulé galerie, před nimiž stojí hodinové fronty zájemců o zhlédnutí mnohých slavných obrazů. Má však svou trvalou kvalitu a zvláštní nevtíravý půvab a atmosféru.

K hlubocké galerii, podobně jako k zámku, loveckému zámku a zoo, mám určitý osobní vztah podmíněný tím, že jsem v jižních Čechách v mládí řadu let žila a každé léto se tam dosud pravidelně vracím.

Má letošní návštěva galerie po více letech měla však mimořádný důvod, a to zhlédnout jednu z příležitostných výstav, která souvisela s mým předchozím dlouholetým působením ve Vojenském ústředním archivu. Jednalo se o výstavu Válečný plakát 1914 - 1918, pořádanou zde od 14. 5. do 1. 10. 2017. Mnoho cenných prvoválečných plakátů totiž pochází právě ze sbírky vojenského archivu a já jsem byla ještě počátkem roku svědkem jejich přípravy pro výstavní účely. V době zahájení výstavy jsem však již v archivu nepracovala, a nezúčastnila se tedy ani vernisáže spolu s bývalými kolegy.

Bylo pro mě milým překvapením, když se počátkem srpna v době našeho pobytu na chalupě v Týně nad Vltavou ohlásil můj bývalý nadřízený s tím, že ještě s další pracovnicí pořádají cestu na Hlubokou ohledně obměny výstavy, a nabídl mi možnost jet s nimi. Díky nim i pořadatelům výstavy jsem tedy mohla zhlédnout tamní expozice mimo návštěvní dobu a udělat si v klidu lepší obrázek o všem vystavovaném.

Vstup do prostor výstavy Válečný plakát - zbraň z barev a papíru, 14. 5. - 1. 10. 2017

Jedná se asi o první ucelenou prezentaci válečného plakátu z let 1914 - 1918 na našem území a nejde jen o plakáty uložené v našem archivu, nýbrž i o další z jiných zdrojů. Jsou původem americké, britské, francouzské, německé, ruské a ojediněle i české, avšak vytvořené v cizině známým malířem Františkem Kupkou nebo Vojtěchem Preissigem. Plakáty vydávaly různé organizace, politické strany, charity a obchodní společnosti. Hlavními náměty bylo vlastenectví, společenská soudržnost a boj s nepřítelem. Objevují se tu hojně nábory do armády, ale i výzvy k šetření a podpoře finančních či materiálních sbírek, část pak ukazuje nepřítele jako krutého zabijáka. Plakáty měly viditelně apelovat na city a smýšlení veřejnosti a celé národy přimět k činům.

Prohlídka ojedinělé výstavy Victor Vasarely - 25. 6. - 1. 10. 2017

Znalci umění mi snad nebudou mít za zlé, že jsem o tomto světově proslulém malíři, grafikovi, sochaři maďarského původu, žijícím ve Francii, nevěděla doteď vlastně nic. Je považován za "otce op-artu", jednoho ze zásadních uměleckých směrů konce 50. a začátku 60. let. Jeho krédem bylo "Každá forma je základem pro barvu, každá barva je atributem formy". Jeho tvorba je plná různých barevných a tvarových kombinací včetně optických iluzí (kdy třeba obraz vytváří dojem vypouklého), vlastní techniky práce s přesnými geometrickými formami. Milovníci klasických obrazů si ovšem na své rozhodně nepřijdou.  Výstava se koná u příležitosti 20. výročí od úmrtí autora a podílejí se na ní z naší strany Muzeum umění v Olomouci spolu s Vasarelyho nadací  v Provence a Vasarelyho muzeem v Pécsi. Jde vskutku o mimořádnou událost.

Klasika v novém podání aneb stálá expozice Meziprůzkumy - sbírka AJG z let 1300 - 2017

Tato část pro mě byla malým šokem, avšak v pozitivním smyslu. Dosavadní známá expozice především jihočeské gotiky byla totiž podle nové umělecké koncepce propojena s českým moderním uměním 20. století a počátku 21. století v jednom celku, který byl vzájemně provázán a oboustranně se vůbec nerušil. Exponáty vložené mezi středověké umění budou postupně obměňovány. Toto nevšední pojetí má demonstrovat umění v toku času, nesvázané časovými hranicemi, naopak nabízející překvapivé, mnohdy netušené souvislosti. Byl to pro mě skutečně zážitek.

Lituji snad jen toho, že jsem nemohla navštívit žádný z koncertů Hudebního festivalu Hluboká 2017, pořádaných právě v prostorách galerie. Jinak mě však galerie nadchla, a to určitě nejen proto, že jsem se do ní dostala mimořádně zvláštním vchodem.  Přijeďte se i vy podívat na Hlubokou!


Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Na Hluboké jsme byli asi v r. 2010. Vevnitř jsme nebyli, protože jsme měli s sebou pejsky, ale park byl moc pěkný. Galerie nenavštěju, není na to čas. :-)
Hana Rypáčková
Taky jsem tam nebyla několik let, bohužel ani nesleduji, co nového...
Ilona Erika Kolář
Přiznám se, že chodím do galerií, jen když dostanu pozvánku, jinak mě to ani moc nenapadne. Kdyby bylo víc času,......
Alena Tollarová
A já jsem se zastyděla, že do galerií moc nechodím. Tak se obléknu a půjdu prozkoumat tu naši roudnickou. Díky za popostrčení.
Lidmila Nejedlá
Velmi zajímavé, Zuzko, a nejen pro muže. Plakáty s vojenskou a válečnou tématikou jsou alarmující, plné naléhavosti a vlastenectví...prostě nejsou jen prázdným sdělením. Kdybych byla blíž, rozhodně tam zajdu. Díky.
Eva Mužíková
Díky Zuzko.
Elena Valeriánová
A je prima, že jsi se s námi o zážitky podělila.
Věra Ježková
Zuzko, moc zajímavé. Vůbec jsem netušila, že něco takového existuje. Je prima, že sis výstavu mohla užít.
Lenka Hudečková
Tak tato výstava by se jistě líbila Jiříkovi, a Tobě Zuzko díky za její přiblížení :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...