Ta paměť, ta paměť!
Foto: autorka

Ta paměť, ta paměť!

25. 9. 2017

Zjišťuji, dost nerada, že můj mozek už nefunguje jako dřív. Zapomínám, zapomínám, zapomínám. Nezapomínám, ztrácí se mi slova! Dimko otevřel lednici a vytáhl sklenici s otázkou, co to je. Medvědí česnek, měla jsem odpovědět, ale medvěd odběhl někam do lesa, česnek se asi odstěhoval do Humpolce...a v mé hlavě tyto údaje chyběly. Teda nechyběly, ony tam někde byly a číhaly za bukem, jak si poradím. Musela jsem odpovědět rychle, protože Dimko stále držel sklenici u otevřené ledničky a čekal na mou odpověď. „To je to zelené od vody.“ Pro mne jasné jak facka, jsou to přece krásně zelené listy a trhám je každý rok u Odry. „Zelené od vody?“ Dimko na mne hledí a v duchu si říká, že jsem asi na hlavu, což je pravda pravdoucí. Česnek se nade mnou slitoval a přistál mi na rtech. „No, ten zelený česnek, co trhám u vody.“ „Aha,“ řekl Dimko, otevřel sklenici a čuchnul k ní. A v tu chvíli se až z Karpat přiřítil medvěd. „Medvědí česnek!“ šťastně jsem vyslovila tu správnou odpověď. „Ano, medvědí česnek,“ řekl Dimi a sklenici zase zavřel a dal zpět do lednice.
Další slovo se ztratilo večer. Zbyla rýže od oběda, trochu jater na cibulce a byl otevřený broskvový kompot. Jako správná hospodyňka se snažím zbytky sníst dřív, než je sežerou plísně. Dimkovi jsem navrhla, aby si vzal rýži s játry, že já si udělám takovou falešnou náhražku...jo, to slovo, to slovo, to slovo zkrátka v hlavě nebylo. Přece jen, asi abych nevypadala jako úplný pablb, se do řady stavějí jiná slova, a já začínám název obkecávat. „Dneska je falešné kdeco a kdekdo, přece se nebudu zdržovat nějakým šleháním bílku a zapékáním v troubě“ ...no vida, jakou mám bohatou slovní zásobu a asi to není ještě tak špatné, když si pamatuju technologický postup přípravy toho jídla, kterému se říká...okno. Do rýže jsem nakrájela žluťoučké broskve, prohřála, pocukrovala a začala krmi labužnicky vychutnávat. "Odborník by se divil, jak jsem si rychle připravila falešný..." Hop a je tu lidoop...z mozku se zakouřilo a konečně vypadl ten přesný název – "rýžový nákyp!"

 

Foto z Pixabay.com

Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Přesně to se mi stává čím dál častěji, ale už si začínám pomalu zvykat. :) Vždycky si říkám: "Pižlíku, Pižlíku, nic si z toho nedělej, může být ještě hůř,.."
Lidmila Nejedlá
Helenko, směju se, i když to zrovna k smíchu není. A bude hůř, a to bude teprve prča.
Alena Vávrová
No, pokud nám to jen rychleji myslí, než mluví, tak v pohodě ;-). To já zase jdu do špajzu pro....přejdu práh...a jako mávnutím kouzelného proutku....herdek, pro co jsem to vlastně šla?? Už se s tím nepářu a jdu rovnou zpátky do kuchyně, kde mne to napadlo ... a mám to! Je to prý vědecky prozkoumané - jakýsi efekt projití dveřmi a mozek si přepne jinam... ;-)
Věra Lišková
Něco mi to připomíná. Nejhorší jsou příjmení, ne a ne si to pravé vybavit ve své děravé paměti.
Olga Štolbová
Také se hlásím do klubu, na toto téma bych mohla psát přímo příběhy z mého života. Těch trapasů, kdy si nevybavím to správné slovo ... Helen, zdravím. *****
Eva Mužíková
Helenko, tak to já nemůžu najít.... jejda, o čem jsem to chtěla psát...Taky v tom lítám a dosti často:)))
Naděžda Špásová
Helo, vítej do klubu. Nejsi v tom sama. :-)
Věra Ježková
Helenko, mám to taky, čím dál víc. Vybavil se mi v této souvislosti aforismus: „Jste-li v úzkých, mluvte zeširoka!“. Bohužel jsem tuto radu neuměla využívat ve škole – nejsem okecávací typ.
Jitka Hašková
Helenko, nic si z toho nedělej. problém s vybavováním si slov mám léta a naučila jsem se popisovat jinými slovy, o co mi jde. Nejtrapnější problém je se studenty při výuce, ale zatím zvládám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.