Poděbrady
Foto: autorka

Poděbrady

7. 10. 2017

Posledním místem naší letošní dovolené bylo město Poděbrady. Tam jsme se moc těšili, protože moje kamarádka sem jezdí každý rok a vždy posílala překrásné fotky a my jsme tu lázeňskou krásu chtěli vidět na vlastní oči.

42-8.jpg

Poděbrady jsou lázeňské město ve Středočeském kraji v okrese Nymburk. Město se nachází v úrodné polabské nížině na řece Labi, necelých 50 km východně od Prahy u dálnice D11. Leží v nadmořské výšce 184–190 m n. m. Žije zde zhruba 14 tisíc obyvatel.

39-11.jpg

 První, co nás zde zaujalo, bylo Labe a výletní loď Král Jiří, která čekala v přístavu :-).

1-104.jpg

Poté to bylo Jiřího náměstí, kterému dominuje pomník Jiřího z Poděbrad od sochaře Bohuslava Schnircha. Na náměstí stojí také Mariánský sloup z roku 1765. A samozřejmě, náměstí krášlí poděbradský zámek.


2-98.jpg

3-90.jpg

Ale nejdříve jsme se vydali na lázeňskou promenádu, ta mě osobně lákala nejvíce. Těšila jsem se na květinové hodiny i na různé fontány, které znám právě z fotek kamarádky Jarky.
promenada.jpg

Celé dopoledne se nad námi honily mraky, chvílemi i pršelo, ale nám to nevadilo. Prošli jsme se až na konec lázeňské kolonády, prochodili jsme lázeňský park, ochutnali pramen Eliška a pokochali jsme se fontánami.

22-49.jpg

16-73.jpg

 Potom jsme si v restauraci Alegro dali dobrý oběd a odpoledne již patřilo zámku a později procházce kolem Labe.

 Na zámku jsme nemohli nenavštívit Památník Krále Jiřího, kde se hlavně Jiříkovi moc líbilo (a já si zatím povídala s paní v pokladně :-) ).

32-15.jpg

Na zámeckém nádvoří nás zaujala srdce, která také znám z fotek od Jarušky.

30-25.jpg

Probíhá zde totiž výstava evropských srdcí, která vytvořili žáci několika škol. A že je to podívaná, která opravdu stojí za to.

28-29.jpg

Když jsme se dosyta pokochali nejen srdci, ale také nádherným rozáriem, kde například svou růži zasadila Vlasta Chramostová nebo Miloslav Kardinál Vlk a další české a slovenské osobnosti, tak jsme se vydali k Labi.

ruzova-2.jpg

Nad městem Poděbrady přibírá Labe zprava řeku Cidlinu a zpomalené jezem se líně valí Kluckým luhem dále k západu. Najdeme tu poloslepá ramena, nad městem pravobřežní a pod městem pak levobřežní. Lázeňský ráz Poděbrad je cítit na každém kroku. Nad jezem vede velmi pěkná lávka. Oba břehy Labe tu spojuje vysoká železná lávka, dále lávka nad jezem a především silniční most. Z většiny míst můžeme spatřit siluetu poděbradského zámku.

33-17.jpg

37-10.jpg

Prošli jsme se i k poděbradskému zdymadlu a elektrárně. Zdymadlo a vodní elektrárna v Poděbradech jsou součástí regulace řeky

Labe v Poděbradech, nachází se jižně od náměstí Anežky České a naproti poděbradskému zámku. 

38-12.jpg

Tak vzhůru do Poděbrad :-)

24-38.jpg

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Lenko, celé to přiblížení Poděbrad je skvělé. Letos jsem tam strávila spoustu času s přáteli - v příjemném prostředí kaváren, vináren, kempů, disco v zámecké zahradě nebo na fesťáku Ukulele. A jezero, které je kousek za městem, to jsem proplavala křížem krážem. Poděbrady mě zkrátka očarovaly. V létě jsou kouzelné. Díky!
Zdenka Jírová
Poděbrady jsou krásné město i lázně. Byla jsem tam několikrát, dokonce jsme tam občas jezdili s mužem na večeři, když jsme byli na chalupě, asi 20 km . Udělala jste krásné snímky i s popisem, to se mi líbí. Poděbrady stále mládnou a krásní.
Jaroslava Korpášová
Leni, jsem moc ráda, že Ti s Jiříkem konečně vyšel čas a Poděbrady jste si prošli. Stihli jste toho za jeden půlden víc jak dost. Krásné fotky a pěkné povídání. A příště vzhůru do Nymburku. Kolem Labe je tam také nádherně.
Zuzana Pivcová
Trochu se mi vybavil náš předloňský sraz i60 v Poděbradech. Je to hezké město, kam míří i stovky motorkářů na zahájení sezóny (to se Lidmilce pochopitelně nelíbí, když jí hřmotí pod okny). Tvůj článek je opět půvabný a zprostředkoval mi víc, než co jsem viděla na vlastní oči.
Lenka Hudečková
Děkuji Vám za krásná slovíčka, která mě vždy potěší :-)
Marie Ženatová
Poděbrady jsou moc hezké - byla jsem tam před 20 roky dvakrát na týdenním pobytu s manželem - díky moc za hezký článek, fotečky a milé připomenutí...
Naděžda Špásová
Leni, Poděbrady mám ráda a líbí se mi. Máš to zase moc pěkně udělané a fotky jsou zase super, hvězdo naše cestovatelská. :-)
Jitka Hašková
Poděbrady jsou moje oblíbené město. Dříve tam autobusy mívaly půlhodinovou přestávku na cestě do Krkonoš. Také jsem tam byla několikrát na výletě pěšky podél Labe, dokonce jsem si tam v devadesátých letech jezdila z Prahy nechat šít k šikovné švadleně. Ještě dělám parádu v kostýmu od ní, je asi 16 let starý, ale kdo to neví, tak ho to nenapadne.
Věra Ježková
V Poděbradech jsme byli několikrát – na lázeňském pobytu, nebo jen na výletě. Jsou moc hezké a celkem blízko Prahy. Díky za vzpomínku.
Jana Šenbergerová
Také se nám tam moc líbilo. Leni, měli jste široký záběr. Zdravíme vás oba a přejeme ještě mnoho takových společných výletů a dovolených.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.