Podzim je obdobím zvýšeného vypadávání vlasů. Jak se proti tomu bránit?
Ilustrační foto: ingimage.com

Podzim je obdobím zvýšeného vypadávání vlasů. Jak se proti tomu bránit?

5. 10. 2017

S nástupem podzimu se pojí spousta krásných věcí, které si naplno užíváme – pestrobarevné listí, procházky v přírodě, pouštění draků a sbírání kaštanů, večery při svíčkách u čaje s oblíbenou knihou… Je to ale také doba, kdy mnoho žen při česání a mytí pozoruje nadměrné padání vlasů. Zatímco léto bylo pro naši korunu krásy zátěžovým testem, s podzimem přichází uvolnění – tak jako opadává listí na stromech, i my pociťujeme úbytek vlasů. Zjišťovali jsme, co naší kštici pomůže.

Podzim je vůbec, co se týče vlasů a účesu, neoblíbeným ročním obdobím. Venku je lezavá zima a vítr ostře fičí, takže pořádný styling a fixace jsou téměř nemožné. Kromě toho si mnoho žen začne zejména v říjnu a listopadu všímat výrazného vypadávání vlasů. Vzhledem k tomu, že se objevuje v určité části roku a netrvá zpravidla déle než pár týdnů, můžeme mluvit o tzv. sezónním výpadu. Vědci prokázali, že na podzim opravdu ztrácíme více vlasů než v jiném ročním období. Potvrzuje to studie publikovaná v odborném časopise Dermatology, kdy vědci zkoumali 823 žen po dobu více než šesti let.

Co je spouštěčem zvýšeného vypadávání vlasů?
Odpověď na tuto otázku je nejlepší hledat v přírodě. Lidé mají tendenci ztratit mezi 50 a 100 vlasy denně jako přímý výsledek fází růstu vlasů. Průměrně má každý vlas životnost 2 až 6 let, nicméně asi 10 % vlasů může být v klidové fázi, známé jako telogenní. Po jejím uplynutí vlas přechází do výpadkové fáze a opouští vlasovou cibulku. Výzkumy naznačují, že u žen telogenní fáze nastává častěji během července, přičemž vlasy vypadnou přibližně o 100 dní později. Sezónní vypadávání vlasů je běžné mezi všemi savci, včetně člověka. Analogii můžeme najít také v rostlinné říši. V létě a na jaře sluneční paprsky zvyšují sekreci hormonů, které regulují růst vlasů. Je možné to přirovnat ke klasickému vegetačnímu období, tedy ke zrychlenému růstu rostlin v průběhu měsíců, kdy je teplé počasí. K větším ztrátám zeleně, ale i vlasů dochází na podzim, kdy se pro ně uzavírá přirozený životní cyklus.

Šetrná péče a výživa
V období zvýšeného vypadávání vlasů je vhodné pokožku hlavy šetrně čistit a posílit růst nových vlasů. Je důležité, aby vlasy měly pro růst vhodné podmínky – pokožka hlavy musí být čistá, prokrvená, hydratovaná a dobře vstřebávat živiny. „Během sezónního vypadávání je třeba dopřát vlasům zvláštní péči. Ty, které se chystají vypadnout, jsou v podstatě mrtvé a není možné je zachránit. Rozumnější je zaměřit se na výživu zevnitř, která pomáhá stimulovat růst a obnovu vlasové pokrývky. Neméně důležitá je také péče zvenčí. Doporučuji používat jen speciální šetrné přípravky, které vlasy chrání a hydratují,“ radí Renáta Gacká, vlasová expertka profesionální kadeřnické kosmetiky Nouvelle. Pro každodenní mytí doporučuje řadu Every Day. Přípravky vlas šetrně myjí a plně respektují přirozenou rovnováhu a pH pokožky hlavy. „Pomůže také, když nebudete vlasy zbytečně rovnat nebo poškozovat barvením a nešetrným zacházením,“ doplňuje Gacká.

Jídelníček pro vlasy
V podzimním období při nadměrném vypadávání vlasů je vhodné zvýšit příjem přirozených vitaminů ze stravy, vápníku a bílkovin. Strava by proto měla být bohatá na ryby, mléko, mléčné produkty a maso. Vitamín A, vitamín E a vitamín D3 jsou obzvláště důležité, stejně jako selen, lutein, koenzym Q10, zinek, měď a železo. Vynechat byste naopak měli nasycené tuky a naopak konzumovat jídla bohatá na tuky nenasycené.  Pro jistotu zajděte i k lékaři, který provede krevní rozbor. Na základě výsledků zjistíte, jestli se nejedná o nedostatek některého ze základních prvků. Nezapomínejte pít také hodně čisté vody.

vlasy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.