Hoslovický mlýn
FOTO: autorka

Hoslovický mlýn

11. 10. 2017

Nedaleko Strakonic v šumavském podhůří u obce Hoslovice je starobylý mlýn s pohnutým příběhem. Mlýn zde již stojí 400 let. Byl poháněn vodou, kterou přiváděly vantroky z malého rybníka. Mlýnice se zachovala se vším pomocným vybavením a používaným nářadím. Unikátní je jednoduché zařízení s jedním mlýnským kamenem, násypkou a ostatními potřebnými součástmi. Obytný dům s mlýnicí, chlévy a stodolou, vše v uzavřeném dvoře s loukou a zahradou.  Není zavedena elektřina, chybí sociální zařízení, obytné místnosti tvoří malou část budovy. Venkovský způsob života posledních vlastníků rodiny Harantů, kteří se  izolovali od společnosti, nevstoupili do JZD a byli režimem pronásledováni. Odmítli veškerý technický pokrok, proto poslední dochovanou technickou úpravou je žentour za stodolou. Díky tomuto příběhu je mlýn včetně dalších staveb a pozemků v autentickém stavu tak, jak byl po staletí.

Po kompletní rekonstrukci v roce 2010 byl mlýn uveden znovu do provozu. Areál se využívá jako místo pořádání ukázek pečení, tradičních lidových řemesel, zemědělské výroby a k pořádání akcí v rámci místního zvykosloví (Masopust, Velikonoce, Vánoce, posvícení, zabíjačky, lidová řemesla). Pro veřejnost bývá areál otevřen od dubna do konce října.

Mlýn je součástí strakonického muzea.  

 http://www.muzeum-st.cz/cs/

28. října 2017 je na programu ukázka posvícení na mlýně. Roztočí se mlýnské kolo, umele mouku a v peci se bude péct chléb. Tentokrát budou i jitrnice a jelita, koláče a venkovská veselice. Takové hody dříve mlýn nepamatoval.

Poprvé jsme tam vzali Honzíka  a byl ze všeho nadšený. Jen tomu příběhu moc nerozuměl. Není divu.

V obci jsou penziony, kde je možnost se ubytovat, za vsí je rozhledna s výhledem do kraje . Stačí zadat do vyhledavače  Hoslovický mlýn a ukáže se množství článků, prací a krátkých filmů. Vybrala jsem ten krátký z pořadu ČT.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10266473867-historicke-minipribehy-a-kuriozity/210572230490009-hoslovicky-mlyn-aneb-skanzen-lidskeho-ducha/

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Haničko, určitě se tam podívám a byl bych moc rád, kdybychom se při té příležitosti ve Strakonicích viděli. Jen to ještě nebude v tomto roce, stále mám zdravotní problém. Teď jdu na ten Tvůj odkaz.
Marie Seitlová
Hanko krásná procházka historii, zajímavé a máš pěkné fotky.
Hana Rypáčková
http://strakonicky.denik.cz/zpravy_region/obrazem-prvni-zminka-o-mlynu-je-z-roku-1352-20150326.html Tady je jeden z článků z novin Alenko. Myslím, že bylo 12 dětí a 3 umřely , František a Karel, co zůstali na mlýně neměli děti, ale synovec pak umožnil vznik muzea.
Alena Tollarová
Je to moc hezké, ale život tam určitě nebyl lehký. Ví se, Hanko, něco o tom, kdy a kam Harantové zmizeli? Ráda bych se tam podívala.
Naděžda Špásová
Hani, moc pěkná pozvánka. Tam to taky zatím neznáme. Ale ve Strakonicích jsem jednou byla. Moc hezké fotky. :-)
Alena Vávrová
Jj, v Hoslovicích ve mlýně bylo moc pěkně, i když se tam zrovna nic nekonalo. Vzala mě tam Zoja při našem společném vandru Pošumavím. Na rozhledně jste nebyli? My tehdy ano.
Věra Ježková
Moc hezké nahlédnutí do starých časů.
Marie Novotná
To je moc lákavé.Parádní fotky se mi moc líbí a vidět to na vlastní oči by bylo určitě super,jako celý článek.
Lenka Hudečková
Hani, krásná pozvánka, snad ji někdy využijeme :-)
Eva Mužíková
Takovéto články doplněné hezkými fotkami mám moc ráda. Díky Hani.... Koukám, že Honzík je jako spousta jiných dětí v tomto věku - bez oblíbence v ruce ani krok:))))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...