Je to normální?
Foto: autorka

Je to normální?

14. 10. 2017

Často se setkáváme se rčením: No, řekněte, je to normální? Jsi normální? Co dělají, není normální…

Slovo normální je od slova norma. Norma je požadavek na vlastnosti nebo chování věci či lidí. Kdo ale ten požadavek stanoví?

Hranici normálnosti vystihuje Gaussova křivka normálního rozdělení. Největší statistický výskyt daného jevu je teoreticky nejnormálnější. Rozhodně to ale neznamená, že nejsprávnější. Záleží na tom, jaký jev hodnotíme a kde či kdy ho hodnotíme. Někdy se nám zdá nenormální matematický génius, jindy počtářský ignorant. Je nenormální neznat cizí jazyky anebo jich znát deset? Statisticky je normální neubližovat, ale zároveň nepomáhat. Je to v pořádku? Začíná být normálním zakládat si svůj blog (statisticky počet blogerů roste). Je to ale normální v šedesáti letech? 60+  je početně zanedbatelnou skupinou blogerů, tudíž vybočuje z normy. Přesto si myslím (asi jako většina z nás), že normální jsem.

Hovořit o tom, co je v našem životě v normě a co už nikoli, je velmi obtížné definovat, a i když statistika je věda exaktní (viz Gaussova křivka), diskuze o normálnosti je ve velké míře filozofická záležitost Je normální být či nebýt? Toť otázka!

Takže shrnutí:

Být, psát, neubližovat, pomáhat, umět počítat a být polyglot – tak to by se mi líbilo. I kdyby to bylo tak trochu za hranicí normálnosti.

A jak to máte vy?

 

 

ilustrační obrázek: pixabay.com

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Konstatování, že něco není normální, považuji za běžné hodnocení něčeho, co se mi nelíbí, co považuji za výstřední apod. Nijak se tím ale nezabývám, protože to by znamenalo, že se s někým porovnávám – což zpravidla nedělám.
Jana Šenbergerová
V tomto světě mi nevadí nebýt normální, protože to, co se za normální pokládá, je ve většině případů pro mě naprosto nenormální. Asi jsem z jiné planety.
Jarmila Komberec Jakubcová
Normy si nastavujeme sami už tím, že vyznáváme jiné hodnoty či zvyklosti. Co je v jedné zemi normální v druhé naprosto nepřijatelné. Mohla bych uvést příklady zvyku jídla, oblékání či normy chování.Je tedy otázka kdo je normální a kdo není.Ale vždy to funguje tak, že když někdo porušuje obecné zvyklosti říkání o něm "je normální"?
Karel Hyndrák
Gaussova křivka normálního rozdělení má v některých zemích legrační jméno: Francie = Křivka policejního klobouku -"Courbe de Chapeau gendarmerie"; Německo = Zvonová křivka = "Glocken Kurve". Ještě že tam Němci nezapletli křivku rozdělení zákazníků (Kunden). Normální rozdělení vzniklo z důvodu šití uniforem pro skotské vojáky. Měřili jim obvody hrudníků. Uprostřed byl aritmetický průměr, totožný s modusem (nejčetnější hodnota ) a totožný s mediánem (přesně uprostřed souboru - vznikne škrtáním první a poslední, dále druhý a předposlední, atd. Co zbude uprostřed je medián.
Alena Tollarová
Jak? Tak. Normálka ...
Zuzana Pivcová
To je právě to, na čem se nemůžeme shodnout. Jako normální je vnímáno to, co dělá většina. Ovšem není jasné, zda dobrovolně, nebo pod určitým psychickým či právním nátlakem. Tak je to v každém režimu, ale i třeba ve škole, v rodině, v nejbližším okolí. Stanovovat si nějaké osobní normy je hrozné.
Jarmila Komberec Jakubcová
Co je pro někoho "normální" tedy v normě je pro druhého "nenormální". Vždy záleží na úhlu ohledu.Vyšinutý člověk se považuje za normálního, pohled jeho lékaře je odlišný. To je ten úhel pohledu.
Naděžda Špásová
Normální je, nebýt normální. Normovat si třeba život, je podle mě blbost a přesto to spousta lidí dělá. Je to normální? A už se do toho zamotávám, tak radši končím. Je to normální?
Libor Farský
Rozhodně je to zajímavá úvaha. A pro mne normální ...
ivana kosťunová
Slovo normální nemám ráda. právě pro tu nejednoznačnost. To bych taky mohla říci, že normální je nekoupat se, protože většina lidí se nekoupe, nebo čistě teoreticky vymyslet jinou šílenost. Takovými úvahami se prostě nezatěžuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...