Připravte si vlastní kysané zelí. A nemoci se vám vyhnou obloukem
Ilustrační foto: facebook.com

Připravte si vlastní kysané zelí. A nemoci se vám vyhnou obloukem

18. 10. 2017

Kysané zelí je doslova napěchované vitamíny a probiotiky. A nejen to. Podle řady průzkumů je kysané zelí dobrou a zároveň levnou prevencí před vznikem rakoviny jater, plic či tlustého střeva.

Během procesu kvašení v něm totiž vznikají takzvané izotiokyanáty, které mají silně protirakovinné účinky. Přitom není nic snadnějšího, než si takovou „zásobárnu zdraví“ vyrobit doma. Nemusíte mít ani speciální keramický hrnec - zelák. Zelí můžete naložit třeba do zavařovací sklenice. Jak na to?

Zelí a také nádobu pečlivě omyjte a vysušte. Zelí nastrouhejte, anebo nakrájejte najemno do větší mísy a zasypte solí. Na kilogram zelí budete potřebovat 20 g soli - pozor, měla by to být kuchyňská sůl bez jódu! Nakrájené či nakrouhané zelí zasypejte drobně kmínem. Někdo přidává do zelí také cibuli či nakrájená jablka, ale to nedoporučujeme, je lepší přidat cibuli až do zelí zkysaného, například při přípravě salátu. Nechte zelí v míse dvě až tři hodiny odpočinout, aby pustilo šťávu, poté zelí v dlaních zbavte vody, tedy důkladně vymačkejte a postupně pěchujte do připravené nádoby. Dbejte na to, aby ve vrstvách zelí nezbyla vzduchová bublina.

Pozor, nechejte pod uzávěrem sklenice či keramického hrnce trochu místa, zelí pustí další vodu a v nádobě tak mírně nabyde. Pak už jen sklenici uzavřete víčkem, anebo fólií, kterou upevníte provázkem či gumičkou. Nechejte zelí první dva dny při pokojové teplotě a pozorujte, zda začíná kvasit - bublat. Pak nádobu uložte na chladnější místo s teplotou cca 5 -15 stupňů. Kontrolujte, zda je nad zelím voda, aby k zelí nemohl vzduch. Za 4-5 týdnů už můžete ochutnávat.

A na závěr, proč je kysané zelí tak zdravé?

- Obsahuje velké množství vitaminu C, vitamin K, ale také železo, vápník, zinek či hořčík
- Umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu
- Snižuje krevní tlak
- Působí proti onemocnění trávicího traktu
- Působí protizánětlivě
- Podporuje detoxikaci těla i krvetvorbu
- Působí proti různým formám zhoubných onemocnění, ale i degenerativnímu onemocnění mozku.

A jak říkají babičky: zelí srdce rozveselí. Tak dobrou chuť.

Zdravá strava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Tomanová
Také si zelíčko dělám sama, už mám nakoupeno, tento víkend naložím. Je moc dobré a hlavně - zdravé. Děti ho také mají rády.
Ladislav Vesecký
Každý rok si dělám. V zimě není nic lepšího.
Miluše Hasenohrlová
Příští týden máme zelíčko hotové. Já jej hned zavařuji do sklenic.
Marie Foltýnová
Také jsme moc let dávali kvasit zelí do zelného keramického hrnce.Dnes kupuji hotové Tuřanské.To mi moc chutná.
Jana Šenbergerová
Svoje už léta neděláme, ale ráda ho mám pořád.
Blanka Macháčková
Výborný nápad do sklenic. Určitě udělám.
Libor Farský
U nás, bohužel, kupované mléčně kvašené není v nabídce.
Věra Ježková
Kysané zelí je zdravá dobrota. Také ale jím jen kupované.
Zuzana Pivcová
Jím bohužel jen kupované, ale i tak ho mám ráda. Už před lety, v 90. letech, kdy jsem ještě měla problémy se zažíváním, mi ho doporučovala lékařka z Ústavu celostní medicíny. Abych z něj pila alespoň šťávu.
Jarmila Komberec Jakubcová
Mám zelí uložené v keramické bečce.Nechala jsem si ho nakrouha - u nás v Plzni mám tzv. křimické zelí. Zkouším po podruhé. V loni se mi to nepovedlo protože jsem použila jiný duh zelí. Prý jich je 200 druhů a jen některé je pro nakládání použitelné. Zatím ho mám v zimní zahradě a po jeho dokvašení ho dám do sklípku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...