Sudoku - víc než trénink mozku
Foto: autorka

Sudoku - víc než trénink mozku

24. 10. 2017

Sudoku je prima logická hra. Pro ty, kdo ji ještě pro sebe neobjevili, maličké lákáníčko. Hraje každý sám za sebe, hledat spoluhráče tedy nemusíte. Hrát můžete kdykoliv se vám zachce. Stačí vám k tomu obyčejná tužka a hodí se i guma. Sudoku různé obtížnosti najdete v každém časopise, ale také na internetu. Jde prakticky o čtverec 9 x 9 polí, pole jsou seskupena do 9 čtverů. V některých polích jsou předvyplněná čísla, ostatní musíte doplnit podle jednoduchých pravidel. Musí platit, že v každém řádku, v každém sloupci i v každém z devíti čtverů jsou použita všechny čísla jedna až devět, každé číslo však jen jednou. Pořadí čísel není důležité, čísla je však nesmějí opakovat v žádném sloupci, v žádné řadě ani v malém čtverci!

Když je to napsané, vypadá to složitě, ale když se podíváte na obrázek rozluštěného sudoku, rychle to pochopíte. Je třeba si to vyzkoušet a vybrat si nějaké lehké sudoku pro začátek. Existují totiž různě obtížná sudoku – záleží na tom, kolik čísel je předvyplněno a jaké jsou mezi nimi logické vazby.

Poznámky k obrázku: 

Jde o nedoluštěné sudoku. Černá čísla byla předvyplněná na začátku hry. Modrá čísla byla  postupně doplňována hráčem v souladu s pravidly. Malá čísla v horní části políčka jsou poznámky hráče, vzniklé v průběhu hry. 

 Sudoku

 

Pár praktických rad pro luštění sudoku
Prohlédněte si tabulku s předvyplněnými čísly a zjistěte, které číslo se v ní vyskytuje nejčastěji. Začněte s tímto číslem a zkuste ho doplnit do sloupců, řádků či čtverců, kde chybí.
Pokud toto číslo nelze jednoznačně doplnit – hodilo by se například do dvou políček, zapište si jeho umístění do obou míst jako poznámku. Bude to vaše malá nápověda. Časem se ukáže, kam číslo vlastně patří. Naopak, pokud se číslo hodí do tří a více políček, nezapisujte si to. Snižuje to přehlednost vašeho hracího pole.

Jak se luští sudoku na počítači?
Luštění na papíru je snadné, luštění na počítači může mít i další výhody. Většinou se měří čas, takže si můžete snadno kontrolovat, zda se zlepšujete. Někde se nabízí i testovací režim s možností okamžité kontroly vyplněného políčka – to se vám může hodit, pokud začínáte. Luštit můžete většinou zdarma a bez registrace. Tam, kde se zaregistrujete, se vaše luštící aktivity většinou zapisují a ukládají, takže si můžete kontrolovat svůj výkon a porovnávat ho s ostatními. Některé servery nabízejí i sudoku soutěže nebo vzájemné souboje dvojic a skupin.

Jak dlouho trvá, než se vyluští jedno sudoku?
To je hodně rozdílné a závisí to na zkušenosti luštitele a obtížnosti konkrétního sudoku. Lehké sudoku u úplného začátečníka může trvat 15 a více minut (ale to pak člověka otráví). Zkušenější hráč ho dokáže zvádnout i pod 3 minuty. Obížná sudoku trvají i zkušenějším hráčům mnohem déle.

Co z toho budu mít?

Možná se teď ptáte, co z této „námahy“ budete mít? Jednoznačně uspokojení z toho, když se vám podaří sudoku vyluštit. Třeba i radost, když zjistíte, že se vám každý den daří ho vyluštit rychleji. Časem možná zjistíte, že vám jednoduché sudoku nestačí a troufnete si na obtížnější. Pokud se vám i potom bude dařit, můžete se zapojit do ligy sudoku nebo do různých soutěží. Budete-li se věnovat sudoku pravidelně každý den pár minut, po čase si můžete všimnout dalších příjemných dopadů. Neježe trénujete paměť, ale naučíte se v konkrétním okamžiku soustředit na jednu činnost a ostatní na chvíli odsunete stranou. To je pro život docela užitečné. Začnete zvažovat logické souvislosti – zatím jenom mezi čísly a jejich rozmístěním v tabulce, ale po čase můžete něco podobného aplikovat i v běžném životě. Nebo jen obyčejně zjistíte, že vás po úporném soustředění na tabulku s čísly bolí oči a konečně si pořídíte silnější brýle.

Já a sudoku
Osobně „hraji“ sudoku už řadu let. Od počáteční papírové verze jsem rychle přešla ke hře na počítači a zapojila se do sudoku ligy. Denně si vyluštím dvě až tři sudoku a jsem spokojená, když dosáhnu dobrého času. Pro mě je ten současný dobrý čas mezi 3 až 5 minutami na jednu hru. Je to pro mě relax a zároveň trénink soustředění se. Snažím se na sobě vypozorovat, jak moje rozpoložení ovlivňuje čas luštění.

Jednoduché poselství na závěr

Pokud si sudoku vyzkoušíte a prostě vám to nepůjde nebo vás to nebude bavit, jednoduše na sudoku zapomeňte a věnujte se něčemu jinému. Nejsme všichni stejní. Jednoho takového mám doma, zkusil, pochopil, ale neoblíbil si to. Prostě to není jeho šálek kávy. Pokud vás to baví, sdílejte své zkušenosti a poznatky s ostatními.

zábava
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Sudoku zásadně neluštím. všechny už má vyluštěné manželka.
Jan Bratan
Kromě sudoku přispívají mozku i jiné aktivity. Například únikové hry. byl jsem tam minulý týden a bylo to pro mě něco novýho. Zažijete fakt nestandartní situaci a je to i prča. Jestli se jich zůčastňovat hodně tak to vážně pomůže na IQ. Koho by to zajímalo, tak jsem byl tady - https://questerland.cz/unikovy-pokoj-hvezdny-element/
Libor Farský
Moc se mi líbí ten Zuzky příběh s anglickou holčičkou. :-) Ale u zmrzliny bych spíš volil nějaký pohyb.
Libor Farský
Ještě jsem to nezkoušel, nějak mě to míjelo. Potřeboval bych se napřed podívat na rozluštěný obrázek. Ale kde?
Naděžda Špásová
Sudoku jsem zkoušela a tudy bystření mého mozku nevede. Mně stačí křížovky, v těch jsem borec. Klidně to přenechám jiným.
Zdenka Jírová
Popsala jste to báječně, také už řadu let luštím sudoku. A přesně, jak jste to popsala, se zlepšuji. Ale sudoku vám také napoví, kdy jste už unavená a raději si odpočiňte . To se pozná, že vám to najednou " nejde". Já dokonce sudoku používám v noci jako uspávací prostředek. Když jsem roztěkaná a nemohu usnout, vyluštím si 1- 2 sudoku, to mne uklidní, přestanou mě trápit " hloupé" myšlenky a usnu. Je to takový duševní tělocvik.
Jana Šenbergerová
Sudoku mě také baví, ale ještě víc skládání puzzle na internetu. Pěkný článek.
Lidmila Nejedlá
Sudoku luštím velmi ráda. Stane se mi někdy, že střední obtížnost nevyluštím, ale těžkou ano.
Jan Brič
Sudoku je bezva,přešel jsem na něj z křížovek.Kombinace čísel je dobrá na prohánění mozkových závitů!!!
Věra Ježková
Sudoku pro mě není. Obecně nemám ráda čísla a také neoplývám trpělivostí, která je pro jeho luštění asi potřeba. Vystřihuji ho ale z tisku pro kamarádku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%