Zařizujete obývák? Nechte se inspirovat trendy v interiérovém designu
Ilustrační foto: www.dona-shop.cz

Zařizujete obývák? Nechte se inspirovat trendy v interiérovém designu

1. 11. 2017

Abyste měli krásný moderní obývací pokoj, nemusíte nutně utratit majlant. Stačí pečlivě vybírat a nenechat se odradit předraženým nábytkem. Pokud nemáte estetické cítění a smysl pro kombinování barev, nezoufejte. Tento článek vám nejen prozradí, jaké jsou nejnovější trendy v interiérovém designu, ale poradí vám také s výběrem obývací stěny. 

Dejte šanci volnému prostoru

V současné době je velmi moderní mít v bytě minimum nábytku a hodně volného prostoru. To platí samozřejmě i o obývacích pokojích. Tento způsob bydlení má srozumitelné odůvodnění. Obývák by měl disponovat maximální užitnou plochou. Je to z toho důvodu, že takové místnosti jsou méně náročné na údržbu. Díky menšímu množství nábytku se vyhnete lapačům prachu, jako jsou všelijaké dekorace, sošky a dříve tolik oblíbené vitrínky s porcelánem. Stejně tak byste se měli zaměřit na materiály a krytiny, jež jdou snadno vyčistit. Proto jsou dnes v oblibě podlahové krytiny, které se dají snadno ošetřit. Zapomeňte na semeniště alergenů v podobě koberců a potahů s vysokým chlupem. Stejně tak uděláte lépe, zvolíte-li jednoduchou stěnu do obýváku. Levné obývací stěny můžete vybírat například v internetovém obchodě dona-shop.cz.

Jak na výběr obývací stěny

Dominantou obývacího pokoje je obýváková stěna. Jestli jste zastáncem moderního bydlení, zapomeňte na masivní dřevěné vitríny a skříně. Vybírejte jednobarevné kousky, které se dají sladit s podlahou a výmalbou zdí. Pakliže váš obývák disponuje bílými zdmi, bude se k němu hodit téměř jakýkoliv kus nábytku. Důležité je, aby se netloukla obývací stěna vzorem podlahy. V zásadě platí, máte-li světlou podlahu, pořiďte se tmavší nábytek a naopak. Světlá, nebo dokonce bílá obývací stěna opticky zvětší prostor pokoje, je proto vhodná zejména do menších bytů.

bydlení
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Valerie Polášková
Zařizování obýváku nás také brzy čeká. Prvně to ale chce dodělat základní stavební úpravy. Chceme totiž v obýváku postavit novou příčku a hlavně vyměnit staré lino za něco hezčího. Mně osobně se dost líbí vinylové podlahy, viz například https://www.vesna.cz/vinylove-podlahy Hlavně ty šedé, které tam mají nevypadají vůbec zle. Nemá někdo zkušenost?
František Klapal
Pěkné. Ta obývací stěna na obrázku se mi dost líbí. Sám mám také v plánu tu naši vyměnit za nějakou modernější. Co jsem se tak díval, tak špatně nevypadá třeba tato: https://netobchodak.cz/obyvaci-steny/102395-obyvaci-stena-barly-typ-10-svetly-beton.html Myslím si, že něco takového by se k nám domů hodilo.
Dana Tomanová
Ano, je to také řešení, ale pro koho, pro seniory? Myslím, že tento šablonovitý, neosobní a neútulný styl připomíná spíše zařízení moderního hotelového pokoje, ale ne domova. Moderní stavebnicový systém nikdy nenahradí solitérní kousky pěkného, kvalitního nábytku, který také nemusí být drahý, nebo může být zděděný po někom, koho jsme měli rádi...tím lépe, má svoji neocenitelnou historii. Na trhu se dají na různých bazarech koupt i staré kousky, nebo vydařené repliky starožitného nábytku, které jsou krásné a nejsou drahé. Např. IKEA má v nabídce nadčasový a útulný nábytek za rozumnou cenu, ve světlém i tmavém provedení. Pokud ho nakombinujete vhodnými oblíbenými doplňky (třeba i vyšívaný polštář po babičce), máte útulný domov, ve kterém se cítíte dobře, určitě lépe, než v "trendy interiérovém designu". Zrovna tak podlahové krytiny...laminátová podlaha je zabiják pro nohy, pokud chodíte doma bosky, není nad přírodní materiály, mám v oblibě dřevo, které dýchá, je teplé a neklouže a na něj menší koberec, který lze dobře udržovat a nebo obměňovat dle potřeby. Stále se mluví o alergenech a roztočích, samá varování, až mi připadá, že by musel člověk žít ve sterilní skleněné kouli...jak si pak vypěstuje imunitu? A přiznávám, že v obýváku pod sezením mám koberec s vysokým chlupem, protože je příjemný na nohy a v zimě hřeje :-)))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%