O snech
Foto: autorka

O snech

8. 11. 2017

Otázka dne – 3. 11. – mne přiměla vrátit se k tématu, které jsem měla rozepsáno již od srpna, a dokončit ho. Nechybělo mnoho.

Asi jako každému, i mně se zdají sny, které se v různých podobách opakují. Ty nejčastější jsou bloudivé. Jsem v neznámém městě, vyjdu například z hotelu, procházím se městem a pak marně hledám cestu zpátky. Nebo hledám tramvaj či vlak. Dojdu na známé místo, kde by měla jet, a vidím, jak mi odjíždí o kus dál. Také bloudím v hotelu samém. Vyjdu z pokoje a už se do něj nedokážu vrátit. Chodím po schodech, jezdím výtahem, ocitnu se na ochoze, odkud pokoj vidím, a když k němu dojdu, zjistím, že není můj. Takové sny vnímám jako velmi nepříjemné.

Druhou nejčastější skupinou jsou sny varovné. Dříve jsem říkala, že mi přinášejí smůlu, později jsem si jejich vnímání otočila, aby vyznělo pozitivně. Všechny se týkají vesničky u Příbrami, kde jsem trávila prázdniny do svých 17 let. Vidím lidi, s nimiž jsem se tehdy stýkala, mluvím s nimi, jsem v domě nebo na zahradě, chodím po vesnici. Po takovém snu, odhaduji minimálně v 80 procentech případů, se mi do tří dnů přihodila nějaká nepříjemnost. Tyto sny se mi zdávaly často, takže nebylo těžké souvislost mezi nimi a následující skutečností vypozorovat. Došlo to tak daleko, že už ve snu jsem sen samotný odmítala nebo si ráno říkala „No nazdar, co zase bude?“. Za nejzajímavější na tom považuji, že se mi tam nikdy nepřihodilo nic špatného, naopak doba strávená na Příbramsku patří k nejhezčím v mém životě. Napadlo mne jediné „vysvětlení“. Paní, do jejíhož domu jsem s prarodiči nebo maminkou jezdila, byla moc hodná a měla mě ráda. Bohužel zemřela asi v 52 letech. Tak si říkám, že to varování možná přichází od ní. Jsem dost racionální, ale tato zkušenost mi nedá nevěřit, že jsou věci mezi nebem a zemí, o nichž nevíme. V posledních několika letech se mi zdají tyto sny méně často. Když jsem nedávno svoji prázdninovou vesničku navštívila, považovala jsem to mj. za jakési „vyrovnání se se svými sny o ní“. 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Tak opožděně objevuji tvůj článek, ráda jsem ho četla , i s komentáři. Podobné sny o bloudění mívám taky, i s těmi schody, hotely a výtahy, tramvajemi. Jsou fakt nepříjemné, ubíjející . Mozek je asi k něčemu potřebuje... A knihy z tvé fotografie mám obě v knihovně. Koukání do snáře beru jako zábavu... jsem jinak realistka :-)
Věra Ježková
Libore, díky za otázku a příspěvek do diskuze. Za ten děkuji i vám dalším. Všechny jsou zajímavé. Hezké sny také nemívám. O povodni 2002 se mi předem nezdálo, tu jsem si prožila až rovnou naostro a vzpamatovávala se z ní ještě hodně dlouho.
Marcela Pivcová
Z mých snů, které uvádím, jsem si nic nevymyslela, ani "nepřizdobila". Zdávají se mi často "školní" sny - mám někde učit, většinou nevím, kterou třídu a kde najdu své žáky, nevím, který předmět mám učit - a zatím plyne čas, v němž už měla hodina být. Podobné sny jsou o tom, že mám někam jet, autobus nebo vlak odjíždí za pár minut a já nemám ani sbalené věci. Ty další sny jsou nejhorší - vidím v nich padající letadla - a stalo se několikrát, že se můj sen do 2-3 dnů vyplnil. Povodně jsem už také "viděla", mimo jiné i v srpnu 2002 - pár dní před příchodem té skutečné. Také už mne ve snu uštkl had... a pěkné, klidné sny nemívám.
Marie Ženatová
Snů mívám také hodně. Často v nich něco nebo někoho hledám a to se pak probouzím celé roztřesená, že jsem to nedokázala... Ale když se mi už někdy stane, že se mi třeba zdá o někom z mých blízkých a já si sen zapamatuji - tak si ho i zapíši do deníku - jsem prostě ráda, že jsem je viděla alespoń chvilku ve svém snu...
Drahomíra Stínilová
Jak jsem četla - mozek využíváme jen minimálně, už si nepamatuju kolik, ale bylo to mÍň než deset procent. Prý pracuje hlavně ve spánku. A sny jsou reakce na naše prožitky a problémy, které právě řešíme. Když člověk cestuje ve snu, je ten dopravní prostředek jeho současný život. Kdysi jsem měla problémy v manželství a pořád se mi nepříjemně zdálo, že někam jedu autem a nemohu dojet, nebo mám někam cestovat a pořád nemohu zabalit. Když jsem se odhodlala a podala žádost o rozvod, zdálo se mi, že jedu autem u nás po silnici, ale vypadalo to tam jako v mém dětství. Najednou jsem zastavila a vystoupila. Auto jsem pěkně složila do takových těch papírových desek s tkaničkami, pěkně zavázala, vzala je podpaží a pokračovala pěšky. Tím jsem vyřešila moje manželství.
Libor Farský
To já jsem tu otázku položil jako Otázku dne. Na tom je nejzajímavější to, že se mi zdálo, jak ji tam kladu a nato jsem se za tím účelem vzbudil. Jinak, jak jsem tam uvedl, velmi často bloudím a to ve známém městě a je mi to nepříjemné. Mám spoustu snů snad denně, tedy vlastně noččně.
Věra Ježková
Děkuji. Snář jsem samozřejmě také několikrát použila, a to v případech, kdy šlo o něco konkrétního, třeba oheň nebo dopisy ve schránce. Ale interpretovat sny podle něj neumím. Také jsem létala a pokud si dobře pamatuji, bylo to příjemné. Zuzko, potěšila jsi mě.
Dana Puchalská
Mívala jsem doma i snář. A pokud jsem ten sen po probuzení nezapomněla tak jsem v něm hledala. Často se mi zdávalo o tom jak jedu výtahem páter noster a ten se v horním patře otočí vzhůru nohama a já padám a padám. A vždy jsem se z toho probudila celá zničená a zpocená. a teď mám neustále sen, že někam jedu vlakem. A s příbuznými, které jsem neviděla spoustu let se vídám alespoň ve snech.
Jana Šenbergerová
Dříve jsem často ve snu létala, ale tak nízko, že se mi málokdy povedlo uniknout před pronásledovateli. Když jsem se to konečně naučila, přestaly se mi létací sny zdát. Sny jsou pro nás velmi důležité, mimo jiné pomáhají udržet duševní zdraví. Mají je všichni, ale ne všichni si je pamatují. Je dobré naučit se jim rozumět. Bohužel neexistuje univerzální klíč k jejich pochopení. Každý máme svou symboliku, proto snářům nevěřím.
Vladislava Dejmková
Asi před týdnem jsem měla sen, o kterém jsem pak dost přemýšlela. Často se ve svých snech vracím do míst, kde mi bylo v dětství dobře. Hlavně do jedné malé podhorské vesničky, kde jsem trávívala kouzelné prázdniny. Tentokrát se mi zdálo, že ve všech skříňkách hledám nějakou vhodnou skleničku na víno a všechny mají polámané nožičky... Ale ze svých snů si nic nepředpovídám. Radši.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...