Hrátky s češtinou - pokračování
Ilustrační foto: pixabay.com

Hrátky s češtinou - pokračování

9. 11. 2017

Přečetla jsem si diskuzi nad svým článkem o tom, jak bohatá je čeština. Našli jste hodně různých povolání, která ani v té soutěži nezazněla. Omlouvám se, že jsem přehlédla toho statkáře, opisovala jsem to bez kontroly. Uniklo to i moderátorce.  Slíbila jsem vám, že "odtajním" tajenku. Takové povolání nikdo neuhodl  - byl to KONÍŘ. Netušila jsem, že takové povolání je.Tady je seznam , který byl na obrazovce / bez statkáře/ : kosař, čalouník, lesník, oplatkář, proutkař, prelát, stokař. kolář, skoták, poslíček, pasíř, proletář / to nevím, zda je povolání /, četník, karosář, kočí, kotlář, pekař, kapsář, sekáč, proutkař, písař, losař, tkáč, pletař, člunař, pernikář, loutkař, stopař, /?/, rolník, stříhač, člunař, řečník. Posuďte sami, mnohá povolání asi dnes už neexistují, mnohá ještě chybí. Hledání je docela příjemná zábava pro dlouhé zimní večery. 

 

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Nebo taky "šejdíř".
Libor Farský
Je to podobná slovotvorba jako u slova handlíř.
Helenka Vambleki
Prohledala jsem Net - koníř se vyskytuje sporadicky, ale povolání opravdu existovalo - se nedivím, že to soutěžící neuhodli
Helenka Vambleki
Ještě na vysvětlenou, proč je těch povolání tolik sporných - to jsou tipy volajících soutěžících.
Jana Šenbergerová
Přestože se slovo koníř zachovalo v příjmeních, přesný význam toho slova se mi nepovedlo najít. Nade vši pochybnost však souvisí se slovem kůň.
Zuzana Pivcová
Nevím přesně, co dělal koníř, jestli to byl správce konírny, ale jmenoval se tak jeden pracovník Správy budov, když jsem pracovala pod Ministerstvem obrany v archivu. Nad pestrostí povolání, zde vyjmenovaných, jsem žasla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...