Hrátky s češtinou: Fotohádanky 1. Poznáš, co říkáš?
FOTO: pobavime.com

Hrátky s češtinou: Fotohádanky 1. Poznáš, co říkáš?

16. 11. 2017

Aneb: Ilustrovaná česká lidová slovesnost - přísloví

Milí přátelé, tak nevím. Tento příspěvek asi článkem nazvat nemohu. Inspiroval jsem se podobnými hádankami na portále, ovšem ještě nechci opustit téma česká rčení a přísloví. Většinou si ani neuvědomujeme, kolikrát denně na nějaké jejich užití narazíme. Je to velmi často, dva dny jsem si to zkoušel zapisovat a měl jsem popsaný list A4.

Pojďte si tedy dnes také krátce pohrát s příslovími a zkuste přiřadit k obrázkům vždy to, co nás napadne. Alespoň k některým. Co napadlo mne, se dozvíte na konci. Nedívejte se tam, prosím, dříve. Já jsem velmi zvědavý, pravděpodobně se totiž často neshodneme. Pro redakci uvádím, že při tak širokém záběru pochopitelně nemohu mít obrázky vlastní, ale zdroje obrázků jsou voleny tak, abych neporušoval autorský zákon. Zdroj uvádím vždy hned u obrázku, takže jejich galerii s textem již připojovat nebudu.  Tak – „S chutí do toho a půl je hotovo !“


1. Pinterest.com, twitter.com


2. Pixabay.com


3. Pinterest.com


4. Pinterest.com


5. Pixabay.com


6. Pinterest.com


7. Pinterest.com


8. Pobavime.cz


9. Necyklopedie.wikia.com


10. Pixabay.com

Takže nyní, přátelé, co se v hlavě u jednotlivých obrázků vybavilo mně

1.  Není všechno zlato, co se třpytí
2.  Vrána k vráně sedá
3.  Čas jsou peníze
4.  Jaký pán, takový pes
5.  Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí
6.  Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti
7. Láska kvete v každém věku
8.  Dobrá rada nad zlato
9.  Kráva zajíce nedohoní

10.Kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp                           

 

 

 

Hrátky s češtinou
Autor: Libor Farský
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
1l.Držet hubu a krok ! 2. Dobré prase všechno spase. 3. Jak k jídlu, tak k dílu. 4. Jaký pán, takový pes. 5. Všechno má svůj čas.. 6. Lže, jak když tiskne. 7.Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. 8. Mlčeti zlato. 9. V nouzi poznáš přítele. 10. Kde mě bota tlačí.
Lidmila Nejedlá
1.Kamizola nedělá charakter. 2. Mají se jak prasata v žitě. 3. Není trůn jako trůn. 4. Jde s kůží na trh. 5. Spěchej pomalu. 6. Jednou jsi dole, jednou nahoře. 7. Když chytne stará stodola, oheň nikdo neuhasí. 8. Mám pod čepicí. 9. Jen blázen tomu rozumí. 10. Vyrostl z bot.
Věra Ježková
Líbí. 1. Vrána k vráně sedá. 2. Jako vejce vejci. / Jeden za 18, druhý bez dvou za 20. 3. Kdo chce kam, pomozme mu tam. 4. Jaký pán, takový pes. 5. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu… 6. ??? 7. Z bláta do louže, z deště pod okap. 8. Když dva dělají totéž, není to totéž. 9. Zajíc želvu nedohoní (bajka). 10. ???
Helenka Vambleki
1) Po bitvě každý generál 2) Na každou svini se najde řezník 3)Člověk je závislý na svém prostředí a nemůže se dokonale izolovat. Není však třeba se umíněně izolovat, aby byl člověk sám sebou/Josef Čapek 4)Jaký pán, taký krám 5)Sakmarovci-překonej sám sebe 6) Slovo dělá muže 7)Lenin:učit se, učit se, učit se 8)mluviti- stříbro, mlčeti- zlato 9) není důležité vyhrát, ale zúčastnit se 10) Jen ten, komu bota patří, ví, kde tlačí
Alena Tollarová
1. Není všechno zlato, co se třpytí. 2. ˇSpinavý jako prase. 3. Lepší jeden prd než deset doktorů. 4. Aká matka, taká Katka. 5. nevím 6. Káže vodu, pije víno. 7. Když si náš dědeček babičk bral ... 8. Když hovno, tak zdravé. 9. Mnoho psů, zajícova smrt. 10. Neví, kde ho bota tlačí.
Zuzana Pivcová
Možná, že by se ještě dalo říct 8. Komu není rady, tomu není pomoci, 10. Ševče, drž se svého kopyta. :-D
Elena Valeriánová
Pobavila jsem se, ale shoda jen u čtverky.
Jana Šenbergerová
Moc mi to nešlo, ale párkrát se to sešlo, jak vidím. Dobré!
Jana Šenbergerová
1. Není všechno zlato, co se třpytí. 2. Vrána k vráně, svůj k svému. 3. Aby mu něco neuteklo. 4. Jaký pes, takový pán. :-) 5. Nerozlučná dvojice 6. Já taky, já taky! 7. Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. 8. Jasné i beze slov. 9. Spěchej pomalu. 10. Nemám zdání.
Naděžda Špásová
1. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. 2. V nouzi poznáš přítele. 3. Kde nic není, ani čert nebere. 4. Jaký pán, takový kmán. 5. Ruka ruku myje. 6. Kdo chce s vlky žíti musí s nimi výti. 7. Starýho psa novým kouskům nenaučíš. 8. Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí. 9. Kdo uteče, vyhraje. 10. I moudrý se napálí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.