Skleněný pokoj aneb s knížkami v posteli
ilustrační foto: pixabay.com

Skleněný pokoj aneb s knížkami v posteli

18. 11. 2017

Bohužel se v poslední době dostávám ke knížkám velmi málo a soustředěně si je dokážu užívat snad jen v době, kdy rozum velí vydržet chvíli v klidu. A takováto chvíle přišla s první podzimní rýmičkou. Tělo padlo do postele dobrovolně s první zimnicí, která ohlašovala nastupující zvýšenou teplotu. Pořádně jsem se prospala a vypotila, ale znáte to. Ať děláte, co děláte, rýma si trvá svých sedm dní.  První, co mě napadlo, když  mi trochu otrnulo, přečíst si nějakou knížku.

Ve své domácí knihovně ji nehledám, tam mám přečteno. "Projíždím" seznam svých elektronických knih. Tam mám přečteno také, ale většinou jen jednou. Při brouzdání v závěji severských detektivek od JoNesba a Johana Theorina, které jsem hltala před nějakým časem, se mi vynořila informace, kterou jsem nedávno uložila do své paměti - současná severská literatura nejsou jen detektivky! A tak jsem začala pátrat na síti. V mém hledáčku uvízla finská spisovatelka Minna Lindgrenová se svou trilogií Babičky avizovaná jako brilantní finská variace na slečnu Marplovou. Agata Christie je má oblíbená autorka detektivek a slečnu Marplovou můžu.  Trilogie Babičky nabízí humor v kombinaci s kriminální zápletkou. Co víc si přát!

Objednat si elektronickou knížku je jednoduché, pokud se vám podaří najít portál, kde knížku nejen prodávají, ale umožňují takový způsob platby, který preferujete.  Cena knížky byla kupodivu na všech portálech stejná, informace o knížce také. Zjednodušeně - na jednom portále to vymyslí a ostatní "opisují". Bohužel způsoby platby nabízejí portály velmi rozmanité a často není na první pohled zřejmé, co se za nimi skrývá. Přesto se mi objednávka po krátkém laborování podařila.  Když elektronická knížka s názvem Babičky: Mrtvý kuchař od Minny Lindgrenové doputovala do mého tabletu, měla jsem skoro stejný pocit, jako když vybaluji novou knížku z hedvábného papíru. S chutí jsem začala číst.  Knížka mě hned pohltila a nepustila, dokud jsem nedočetla. 

Obálka knihy Babičky

 

 

Až pak jsem si uvědomila, že jsem od ní očekávala trochu víc. Trochu víc humoru v tom smutku, který je se stářím asi neodlučitelně spojený. Nějaké lepší rozlušténí kriminální zápletky, která je v knížce pouze odrazovým můstkem k dalšímu ději. Méně cest tramvají, i když asi pro seniora vlastnícího tramvajenku je to jistě vítaný zážitek. Méně chrastících chodítek - asi u nás nejsme na seniory s chodítky až tak zvyklí. Knížka ve mně navíc zasela obavu, že se podobně mohou chovat k seniorům ve všech domovech světa. Ať se ty "domovy" jmenují Podzimní háj nebo jakkoliv jinak.  Plus navíc smutek z toho, že vlastní děti mohou legálně odložit rodiče kamkoliv a stačí, když za to zaplatí.

Zkusila jsem nepříjemný pocit potlačit do pozadí četbou další knížky, pro jistotu zcela odlišného žánru. Vzpomněla jsem si, že mi kamarádka kdysi doporučovala knihu Skleněný pokoj. Najít ji na internetu nebyl žádný problém. Její recenze byly krásně rozporuplné, od absolutního nadšení až  k úplnému zatracení. To jenom zvýšilo můj zájem. Knížka opět doputovala do mého tabletu v elektronické podobě.  Na celý den jsem se díky ní propadla do úplně jiného světa!

Obálka knihy Skleněný pokoj

 

Knížka splňovala přesně to, co jsem od ní očekávala. Silný příběh inspirovaný osudy brněnské funkcionalistické vily Tugendhat a dramatickými osudy jejích majitelů. Dobře napsaný román, který zaujme, vtáhne do děje. A navíc vyvolá v člověku touhu ocitnout se ve slavné vile a porovnat si své dojmy z knížky se skutečností. Na osobní prohlídku vily je třeba se objednat až dva měsíce dopředu, možná je ale virtuální prohlídka na  http://www.tugendhat.eu/tour/tour.htm. Tu jsem si hezky užila a prohlédla jsem si všechna tři patra vily dost detailně. Kvitovala jsem, že se můj pocit z knížky téměř shodoval s realitou. Na internetu jsem se dozvěděla více i o architektovi vily a jeho dalších dílech (Ludwig Mies van der Rohe nar. 1886 v Německu) i o autorovi knihy (Simon Mawer nar. 1948, anglický spisovatel žijící v Itálii).

 



Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Mirek Hahn
Ke skandinávské produkci se mi nepodařilo najít cestu. Zkoušel jsem to v posledních letech několikrát s filmem i beletrií a ne, vždy mne odradí buď, drasticky plochý, lineárně polopatický styl nebo naopak temný obsah vedoucí čtenáře kamsi do pekla severských depresí. Po desetiletí pro mne zůstává jediným přijatelným skandinávským autorem Astrid Lindgrenová :-)
Libor Farský
Také jsem začal kupovat elektronické knížky, neboť již nemám na klasické knihy nikde místo. A již nekupuji encyklopedie, které byly mým koníčkem, přešel jsem na PC vyhledávače. Ale voňavou knihu, bohužel, nic nenahradí.
Jana Šenbergerová
První knihu jsem nečetla, ani nebudu, ale ta druhá mě zaujala stejně jako autorku tohoto článku. Opravdu silný příběh, a to nejen vily, ale především jejích obyvatel. V mé fantazii vykreslil autor interiér vily tak, že se mi líbila víc než při virtuální prohlídce. Genius loci působí určitě silněji při osobní prohlídce, kterou jsem zatím nestihla. Hezky jste si zpříjemnila čas stonání a nám dala námět k přemýšlení i ke čtení.
Zuzana Pivcová
Při přípravě k článku k vydání jsem si nevšimla, že má paní Vlaďka fotky jen uprostřed textu a ne na úvod. Tak jsem to teď doplnila. :-)
Jitka Hašková
Príma, hned je to lepší. Děkuji.
Jitka Hašková
Dejte příště ke článku obrázek To prázdné místo vedle nadpisu nevypadá zrovna dobře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%