MISS 50+

MISS 50+

22. 11. 2017

Motto: „Hezké chvíle a zážitky jsou taková geriatrika - léky proti stárnutí. Jenomže se nedostanou na předpis v žádné lékárně.“ (PhDr. Jiřina Šiklová, CSc)

Prakticky celý svůj život žiju na polských hranicích. Jenže hranice s lidovým Polskem byly pro nás neprodyšně uzavřeny. Smělo se tam jen na pozvání. Takže v Polsku jsem byla pouze jednou a to na pozvání družebního textilního podniku. Po slavné sametové revoluci se otevřely hranice i k našim sousedům. Nákupy, poznávání pohraničí.
V dnešní době se hodně hovoří o vzájemné příhraniční spolupráci, realizují se různé společné projekty a to nejen mezi seniory. Jeden takový společný projekt jsem zažila během letošního podzimu.

                                                                           POLSKO – ČESKÁ MISS 50+

Koordinátorem celé akce za českou stranu byla ředitelka SOUŽITÍ 2005 o.p.s. Mikulovice Štěpánka Beníčková. Neměla zrovna lehký úkol vybrat čtyři soutěžící. Na polské straně je o tuto akci velký zájem, odborná porota vybírala vhodné adeptky z dvanácti uchazeček. Na české straně naproti tomu musela paní Beníčková přesvědčovat vybrané soutěžící. Protože se jedná o aktivní seniorky, nebylo lehké vše časově skloubit. Každá z nás má spoustu jiných povinností a zájmů, ať už jsme hlídací babičky, divadelní herečky, zahrádkářky a nebo zrovna řešíme zdravotní problémy.

S projektem se začalo v polovině září natáčením krátkých filmových medailonků o každé soutěžící. Marta, Olina, Marie, Elena to jsou čtyři soutěžící za českou stranu. Ono se ani nedá říct soutěžící, spíše spolubojovnice. A pak nastaly dny nácviku taneční sestavy. My jsme si vybraly skupinový tanec na skladbu Mama mia. Naproti tomu Polky tancovaly každá sólo s partnerem. Určitě měly tanec náročnější, ale také nacvičovaly 2 - 3 krát v týdnu. My pouze jedenkrát. První dvě lekce přijížděla učitelka tance Jola z Nysy do Mikulovic. A hned na první lekci, dvě hodiny poskakování, otáček, kroků a tanečních variací, jsme přišly k poznání, že to bude pěkná dřina, než se to naučíme. Měly jsme chuť s tím praštit. No, jenom si zkuste celé dvě hodiny poskakovat, už nám není dvacet a ani těch padesát. Už nám je hodně plus, nejstarší z nás má 77 let. Ale také neuvěřitelnou vitalitu a životní elán.
Žádná legrace a takové sousedské skotačení, Poláci brali akci smrtelně vážně. Ale jsme holky do nepohody, a přesto, že tu bolelo koleno, jinou zase rameno či jiný kousek těla, šly jsme do toho s vervou. Bolístky jsme namazaly voltarenem či jiným dryákem a pokračovaly.
Po druhé lekci jsme se dohodly, že budeme dojíždět na secvičení s polským tanečním souborem do Nysy. A začalo to být o něčem jiném, Poláci byli skvělí. Přivítali nás jako nejlepší kamarády. Mezi soutěžícími nebyla žádná rivalita už jen z toho důvodu, že korunka miss a titul byl přichystaný pro každou z nás.
Užily jsme si pohody u kadeřnice a kosmetičky i nervy při vybírání a zkoušení šatů. Stylistka nás chtěla do něčeho narvat stůj co stůj. Podle toho to taky vypadalo. Běžně nosím velikost 46 a dostala jsem šaty na číslo 40. Dobře mi tak, když jsme nechtěla model nabíraný v pase.
Učitelka tance Jola nás dřela do úmoru, nebrala ohled na naše šediny, ani na hřebíkem propíchnutou nohu jedné z nás. Věděla, co nás čeká. Když se splete na pódiu jedna, spleteme to všechny.
A pak přišel nedělní večer a my nervózně postávaly v zákulisí obrovského Domu kultury v Nyse a čekaly na náš hvězdný okamžik. Do posledního místečka vyprodané hlediště a osm odvážných, nebojím se to napsat, seniorek. Skupinová i osobní prezentace, sólové tance a skupinový tanec, to vše se střídalo s doprovodným programem.
Dávno již nemáme útlý pas a havraní vlas, nemáme míry 90-60-90, ale kdo by to čekal? Máme odvahu ukázat, že se dokážeme bavit, ať už hovoříme polsky nebo česky. Máme k sobě blízko a není to myšleno jen vzdáleností mezi místy, kde žijeme. Jsme prostě holky do nepohody. Co nám účast dala? Dobrý pocit z poznání, že jsme to dokázaly. Vyzkoušely jsme, co ještě v našem věku dokážeme, a že toho dokážeme hodně, to si pište. Nezáleží na tom, která z nás dostala jaký titul. Vyhrály jsme všechny.
Všechny jsme MISS 50 +.

 

Fotografie: 1 - 14 Jan Valerián ml.,

                  15 - Soužití o.p.s.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Milá Elen, vůbec nic nevím o této skvělé soutěži, až dopomohla náhoda. Super soutěž a upřímně - moc Ti to seklo! P. S. Hlas jsem tím pádem nemohla dát.
Jitka Mošovská
Další akce pro zralý věk. Fandím.
Oldřich Čepelka
Upřímně - obdivuju a fandím. Ale abych se ukázal jako cynický chlap, tak napíšu, že ideální míry ženy jsou 80-40-90 (80 melounů na účtu, 40 horečky a 90 let). Je to dostatečně cynický?
Elena Valeriánová
Ještě jednou děkuji. Nadi, těšil mě každý hlas, co jsem od vás dostala. Podpora známých i neznámých íčkařů bylo povzbuzující. Ale přesto jsem byla ráda, že Miss 50+ INTERNETU dostala jedna z Polek.
Soňa Prachfeldová
Elenko , v Tobě Ty děvče fakt ten talent je, je prima, že jsi se zúčastnila a kdo umí, ten si to zaslouží !!!
Naděžda Špásová
Elen, gratuluji ještě jednou a bylo to asi moc pěkné, viď a to je dobře, i když ti body dali takoví lidé, jako jsme my.
Libor Farský
Nádherné, blahopřeji *****
Alena Várošová
Eleno, gratuluji k úspěchu.Teptve teď jsem objevila Váš krásně popsaný článek i krásné fotografie.Akce byla vydařená a na úrovni,když jste vše nacvičovaly dopředu.Poláci jsou v tom určitě důslednější a svědomitější než čeští pořadatelé,chtějí mít jistotu.Muselo to být náročné na čas a měly jste jednu výhodu, že jste dopředu věděly že vyhrajete všechny,takže jste si to náramně ižoůy.,konstatuji z zhlédnití fotografií . Dokázaly jste si,že jste to zvládly a že každá žena se pod rukama vizížisty,kadeřnice a hlavně stylisty se může změnit k nepoznání a každá žena takto upravené je šik,.Bude to pro Vás nezapomenutelný den a vzpomínky Vám zústanou.Krásná akce MISS 50+.Na jevišti jste všechny zazářily jako sluníčka,či hvězdičky. K modelům šatům se nevyjadřuji.
Eva Mužíková
Elenko, tak to musela být nádherná akce. Jak jsem si tak prohlížela fotky napadlo mne, jak čas všechno vyřeší. Není tomu zas tak dlouho, kdy jsi byla plná obav ze dnů příštích a dnes už záříš na molu. Jo a moc Ti to tam sluší....
Blanka Macháčková
Paní Eleno, mohla jste tento článek zveřejnit jako soutěžní v klání "Akční senior". Myslím, že by měl úspěch.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...