Můj zážitek 2017 - Napsala jsem knížku pro děti
Foto: autorka

Můj zážitek 2017 - Napsala jsem knížku pro děti

1. 12. 2017

Sedím a přemýšlím, čím byl pro mne tento rok výjimečný? Zažila jsem něco úžasného, o čem má cenu psát? Už to mám, napsala jsem v létě knížku pro děti!

Jsem spisovatelka okresního formátu. Když mi sudička vkládala do kolébky spisovatelský talent, asi jí ukáplo trochu víc, a moc díky za to. Že umím trochu poskládat písmena a slova, aby se to dalo číst, se mi hodilo už ve škole při psaní slohů. Naplno jsem se spisovatelství začala věnovat až v padesáti. A zjistila jsem, že dovedu psát i pohádky a příběhy pro děti. To se docela šikne, protože mám vnoučátka a můžu si na nich své spisovatelství vyzkoušet. Když přijel letos na prázdniny šestiletý vnuk Matěj, vyrukovala jsem na něj také s jedním pohádkovým příběhem o mýdlové víle. Ta povídka byla nenásilně výchovná o mytí rukou mýdlem. Matýsek večerní čtení miluje a žádal další příběhy. Zapojila jsem ho a dával mi slova, na jaká mám napsat pokračování. To jsem si ale dala, protože si dovedete představit, jaká slova mi mohl kluk dávat - hasič, zloděj...a teď se pokuste, paní spisovatelko, skloubit to s křehkou mýdlovou vílou.

Když jsem potřebovala někoho pojmenovat, opět pomáhal Matěj. Proto se třeba morče jmenuje Márt, gumový pes Endík, květinový nápadník je tulipán, pes z útulku Rex... Mne samotnou psaní velice bavilo a Matýsek mi to usnadňoval, vždyť jsem psala trochu o něm. Protože se mu moc stýskalo po mamince, změnila jsem jméno hlavní hrdinky na maminčino jméno. Ještě na něj prásknu, že byl i přísným cenzorem. V povídání o psí škole pejsek Endík nic neuměl a dostával pětky. Matýsek byl po přečtení moc smutný a škemral, že nechce, aby Endík dostal pětky, tak jsem musela příběh přepracovat.
Že se příběhy o Haničce a víle Mýdlence Matýskovi líbily, jsem poznala podle toho, že po novém příběhu si vybíral ještě zopakování několika dílů předcházejících, takže večerní čtení se nám kolikrát protáhlo až na hodinu.

Vám jsem nabídla dvě ochutnávky.

  Mýdlová víla  

  Mýdlová víla 2

Matěj odjel do Prahy a začal chodit do první třídy. Na to, jestli se konečně aspoň u tohoto vnoučete objeví spisovatelské sklony, si budu muset několik let počkat. Zatím smutně s politováním konstatuji, že ještě se u nikoho z mých vnoučat talent k psaní neobjevil, naopak mnozí s rodným jazykem přímo neúspěšně zápasí.

Knížka O Mýdlence je dopsaná, používám ji teď při čtení babičkám v domově pro seniory, a líbí se i jim.  Ale vydávat ji nebudu. Ostatní malí spisovatelé potvrdí, že pokud nejsi Viewegh nebo Nesvadbová, tak ti nakladatel může knihu vydat jen na vlastní náklady. A jde o sumy v desetitisících. Přesto jsem na své „letošní dítě“ hrdá a právem ho mohu považovat za svůj prázdninový zážitek roku 2017.

Můj příběh Zážitek roku 2017
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helenka Vambleki
tady je přímý odkaz: https://play.google.com/books/reader?id=NIdDDwAAQBAJ&pg=GBS.PP1
Helenka Vambleki
Knihomilci, mám pro vás dobrou zprávu. Knížka bude veřejná. Dali jse ji za Maryšku jako vánoční dáreček na Google books - Takže ona tam už je k přečtení zdarma, ale já si to zatím nedovedu překontrolovat, je potřeba k tomu stáhnout nějakou aplikaci. Kdo teda máte možnost číst, tak si ji najděte: https://play.google.com/store/search?q=Helena%20%C4%8Cervenkov%C3%A1&c=books
Alena Tollarová
To je fajn, když děti mají babičku nadanou fantazií a vybájí jim pohádky. A ten krásný hnědooký kluk už si je brzy bude číst sám, viď.
Alena Tollarová
To je fajn, když děti mají babičku nadanou fantazií a vybájí jim pohádky. A ten krásný hnědooký kluk už si je brzy bude číst sám, viď.
Libor Farský
Helenko, zrovna řeší stejný problém se sehnáním peněz na vydání knížky i Libuška Křapová. Já myslím, že mnozí z íčkařů by vám rádi pomohli, i finančně, jen je třeba učinit první krok a nestydět se.
Elena Valeriánová
Helenko, jsi krásně postižená nadáním. A je to tak, jak píšeš, vydat knížku na vlastni náklady bez záruky, že se vrátí, to je nad mnohé možnosti. I když jsou mnohdy ty nevydané rukopisy lepší těch vydaných. (od "slavných").
Libor Farský
Je to hezký koníček!
Eva Mužíková
Gratulace veliká....
Naděžda Špásová
Helo, jsi šikula. Přeji ti, aby ti to vydrželo ještě hodně dlouho.
Jana Šenbergerová
Gratuluji a přeji ještě hodně takových úspěšných let. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%