Jaká byla První republika?
Foto: autorka

Jaká byla První republika?

1. 12. 2017

Jednu z mnoha možných odpovědí na tuto otázku dávala výstava 13 komnat První republiky. Československo 1918 – 1938 v dobových originálech, která se konala v květnu – říjnu v Tančícím domě. Myslím, že pro mnohé z nás, kteří jsme První republiku nezažili, má své kouzlo – možná proto, že si ji trochu idealizujeme. V tomto duchu byla podle mne koncipována i daná výstava. Přiznám se, že jsem od ní očekávala trochu víc. Neumím to pojmenovat: možná větší myšlenkovou hloubku, ne pouze „líbivé pozlátko“.

Podmínky pro focení nebyly úplně dobré – v přízemí bylo nutno fotit proti světlu, originální nábytek Emy Destinnové nebylo možné vyfotit kvůli velké tmě, všude bylo málo místa na odstup od focených objektů. Přesto jsem ráda, že jsem výstavu zhlédla. Chcete-li, podívejte se na mé fotografie; zaujmout by mohly zejména dámy.

1918-1938 Příběhy naší republiky
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Elegance prvorepublikové módy mě odjakživa přitahuje a teď jsem si ji oživil. Dávám na chat i60 krásný odkaz z natáčení Saturnina.
Věra Ježková
Děkuji. Mám radost, že jsem vám udělala radost.
Libor Farský
Je to půvabné.
Zdenka Jírová
Škoda, že jsem na výstavě nebyla, Vaše fotky jsou moc pěkné. Moji rodiče samozřejmě žili za první republiky, ale každý v jiném prostředí, protože se vzali až v roce 1945. Doma o té době vyprávěli a já ráda poslouchala. Mám ráda i knihy z první republiky a moc se mi líbí seriál Četnické humoresky, které ukazují také něco ze života různých vrstev lidí. Maminka mi vyprávěla i o velké hospodářské krizi ve 30. letech, která zavinila i pád jejího prvního manželství. Určitě to ale byla zajímavá doba.
Elena Valeriánová
První republika - taky ji mám zidelizovanou. Ale žít bych chtěla v tu dobu pouze kdybych patřila k těm "nahoře", ti dole nebo spíš ty dole to neměly vůbec lehké. Ale na výstavu bych šla ráda.
Jana Šenbergerová
Posuzovat dobu si netroufnu, nezažila jsem ji, ale líbí se mi, jak jste nám ji přiblížila prostřednictvím fotek z výstavy vy.
Hana Rypáčková
Bylo to jistě krásné období, dětství mých rodičů.Ale dospělost v poválečné Praze už tak idylická nebyla.Takže babička a děda žili v době mezi světovými válkami víc svůj život než rodiče .Byli klidní, spokojení víc než naši v nesvobodě.
Jarmila Komberec Jakubcová
Paní Věro moc krásné, já jsem vždycky přála přenést se v čase do doby První republiky.
Marie Ženatová
Díky za nádherné přiblížení této zajímavé výstavy...
Marie Doušová
Hezké připomenutí První republiky, moc mě mrzí , že jsem se nemohla na výstavu podívat. Moje sestra ji navštívila a byla potěšena , jak byla výstava perfektně zajištěna.Přivezla mi nějaké foto a ústní povídaní. Moc jí to oslovilo a nadchlo.Vaše fota jsou krásné . Dík.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.