Zážitek roku: Starobní důchod
FOTO: autorka

Zážitek roku: Starobní důchod

4. 12. 2017

Nikdy bych nevěřila, že zážitkem roku 2017 pro mě bude starobní důchod. Vstávám, kdy chci, dělám, co chci a mám slušné kapesné (to není z mé hlavy). Střípky, které složily mozaiku tohoto prvního roku mého zaslouženého rentiérství, stojí za zmínku. Voní tak trochu exotikou, prvními známkami "stařecké" roztržitosti, částečně "mladickou" nerozvážností, svobodnou tvůrčí aktivitou, nejúžasnějšími kousky mých nejchytřejších vnoučat (jak jinak), samotou žádoucí i tou nechtěnou a v souvislosti s ní i objevem portálu i60.

Tento rok pro mě začal účelným čerpáním poctivě nastřádaných finančních prostředků. Veselým Silvestrem na Zanzibaru, v krásném rekreačním středisku pro Italy a Čechy. Lenošení bylo zpestřeno sportovními aktivitami a mezinárodním kláním. "Skvadra azura" versus "český rybníček". Coby vítězové jsme obdrželi několik lahví sektu, které se náramně hodily na novoroční přípitky. Byla totiž jedna půlnoc Zanzibarská a jedna,o dvě hodiny později, ta pravá, Česká. Po boku nových italských a masajských přátel jsem omládla a ukázala jim, jak česká holka umí o půlnoci oblečená skočit po hlavě do vody a strhnout davy. Já začala a pak už byl plný bazén silvestranů (nebo silvestrujících?).

Moje první stařecké zapomínání není ve své podstatě k smíchu, ale ve výsledku humorné je. Poprvé se mi při vaření podařilo scedit brambory do připraveného hrnce na polévku a hovězí vývar do dřezu. Další rošáda, která stojí za zmínku, je zapomínání věcí. Prosím o soustředění. Kamarádka si u mě nechala telefon. Vzala jsem svůj a volám jí, že její mobil je u mě. Vyzváním, vyzváním a ona to nebere. A to jí zrovna někdo volá! To ale byla dlouhá doba, než mi to došlo. Telefon jí chyběl, tak si k nám pro něj došla. Vyprávěla jsem jí historku s prozváněním, srdečně se zasmála a odešla. Z domu mi pak volá, co prý chci, že má ode mě nepřijatý hovor. Prostě - to nevymyslíš.

Moje mladická nerozvážnost souvisí s tvůrčí aktivitou. Začala jsem psát. Nejen o mých krásných ránech, ale také vzpomínková povídání pro poslední rozloučení. Vytvářím úvahy, které mě napadají při sklence vína, a publikuji je na vlastním blogu. Vědomí, že se dávám na pospas virtuálnímu světu a jako "svlečená" se odhaluji cizím lidem, ve mně vyvolávalo vnitřní boj. Soupeřil zdravý rozum s mladickým zápalem. Vyhrál zápal a díky tomu jsem objevila další bonus mého věku, portál i60. Už některé z vás znám. Představuji si vás a těším se, jestli mé intuice budou odpovídat skutečnosti. Soutěžím, čtu názory na mé příspěvky, "názoruji" ty vaše, toulám se po chatu, nahlížím (ne klíčovou dírkou, ale otevřenými dveřmi) a v případě, mám-li co říci, řeknu. Stali jste se mými téměř každodenními přáteli a pomáháte v té samotě nežádoucí.

Důchodový věk mi dopřává trávit více času se svými vnoučaty. A tak se dozvídám: babi, víš, že někteří zloději vypadají jako lidi? Víte to? Tak pozor na ně!

Je víc věcí, na které si musíme dávat pozor. Ale pokud máme přátele, kteří to s námi myslí dobře, nemáme se čeho bát. Proto vzhůru k novým zážitkům v roce 2018.

 

Můj příběh Zážitek roku 2017
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Hyndrák
Čte se to samo a navíc mám dojem, že jsem to psal já.
Růžena Antlová
Moc pěkně napsané !!!!!!!
Oldřich Čepelka
Krásně a vtipně napsáno. Ty telefony mě dostaly! Sousloví "starobní dchd" se mi vůbec nelíbí - staroba! To zní, fuj. Důchod - to je jako závislost na státu? Asi jo, stát to tak chce, proto si mnoho lidí nenaspořilo (neměli z čeho, kupovali si postupně něco jiného než radostné stáří). No ale abych to nezamluvil - moc pěkné vyprávění. *** ***
Hana Rypáčková
Blanko, je to prima .Chtěla bych mít rok 20178 veselejší, snad bude . Už jsem v důchodu 17 let- asi jsem držitelka rekordu...Hlavně to zdraví, pak je vše brnkačka.
Eva Balúchová
Souhlasím,článek se pěkně čte.I já jsem ráda,že už jsem v důchodu.Bydlím trochu na samotě a nemám kolem sebe žádné jiné důchodce s podobnými zájmy.Pouze tady na íčku,bohužel všechny trochu z ruky.Proto si užívám všech našich setkání.Doufám,že i vy se některého zúčastníte a poznáme vás osobně.
Mirek Hahn
Svižně napsáno, čtivé to je :-)
Dana Puchalská
Důchod je celkem fajn. Zkraje jsem si připadala ,,malounko,,zbytečná ale to mně brzo přešlo. Celý život jsem strávila mezi lidmi a fskt jsem si nedovedla představit co budu v tom volnu dělat. Ale to je už naštěstí pasé. Taky jsem se nějakým záhadným způsobem dostala ke stránce i60 a jsem tomu víc než ráda. Manžel ještě chodí občas do práce,ale jinak si i on rád užije volna. Občas taky něco jak se říká zvojtím,ale co bych vlastně chtěla. Do cizích krajů moc nejezdíme(ze zdr.důvodů mého manžela) ale vždyť i u nás v Čechách je krásně. Naposled jsme byli v Beskydech a bylo to krásné.Hlavně se nezahrabat doma a nesledovat stále televizní seriály o ničem .
Zdenka Jírová
To je svěží článek. Přečetla jsem si ho se zájmem Já už ten první rok v důchodu mám dávno za sebou, naučila jsem se důchodu užívat. Na exotické dovolené sice nejezdím , nemám na ně ani prostředky ani zdraví, ale raduji se i z malých výletů do okolí, které zvládnu. Ale nestěžuji si, mám pár dobrých kamarádek, s kterými si poklábosím po telefonu nebo se sejdeme a tak si nestěžuji. Společnost mi dělají mé dvě chlupaté kočičky, tak se má i o koho starat. S dětmi se stýkám pravidelně a pomáhají mně.
Alena Tollarová
Paní Blanko, můj odchod do důchodu se sice oficiálně odehrál velmi tiše, ale tu ránu jsem Já slyšela velmi dobře. Od té doby jsem se nezastavila a děkuji osudu za seznámení s i60. Taky jsem to ztvárnila v jednom Zážitku roku. Jen ty dveře nezavírejte a názorujte ... Hezký nový rok.
Anna Potůčková
Tak toto jsem si přečíst musela, téma článku mně oslovilo. Za 14 měsíců to bude aktuální a už ted se na to moc těším. Také to zapíchnu o 2 roky dříve a určitě se důchodu nebojím - je to u mně zcela opačně!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%