Trápí vás rýma či alergie? Pomohou výplachy nosu solí
Ilustrační foto: pixabay.com

Trápí vás rýma či alergie? Pomohou výplachy nosu solí

17. 12. 2017

Sůl známe většinou jen z kuchyně. Je rozdíl, je-li něco neslané, přisolené nebo přesolené. A právě tak jako v kuchyni, je třeba i při léčbě znát správnou míru. Příliš mnoho, ale i příliš málo soli škodí.

V optimálním dávkování dělá sůl vnějšně i vnitřně dobře. Ať už jako nezbytné dochucení potravy, k proplachování nosu nebo inhalaci, jako koupelová sůl nebo jako součást pleťového krému atd.

Proplachování nosu roztokem soli může pomoci při rýmě, zánětu vedlejších nosních dutin, alergiích na pyl nebo prach a dalších potížích. Kromě toho jsou takové výplachy skvělou metodou, jak vhodně předcházet nachlazením i alergickým reakcím (existuje jen málo onemocnění, respektive poranění nosu, při nichž se výplachy nosu nedoporučují. Proto je lépe se v případě pochybností před prvním použitím poradit s lékařem).

K přípravě nosního výplachu můžete bez problému použít běžnou kuchyňskou sůl, i když jsou i lepší alternativy, lázeňské soli, případně sůl z Mrtvého moře.

Samotné proplachování nosu funguje následovně:  Smíchejte sůl a vlažnou, pokud možno převařenou vodu ve správném poměru. Roztok soli by měl totiž ladit s obsahem minerálů v krvi. Hovoříme o tzv. izotonickém solném roztoku. To správně znamená, že na litr vody přijde 9 gramů soli, tedy asi jedna zarovnaná čajová lžička. Pak to celé dobře rozmícháme, až se sůl zcela rozpustí.

Nejhygieničtější a nejúčinnější je, když k výplachům nosu použijete nosní sprchu z umělé hmoty. Jsou k dostání v lékárnách. Jogíni, kteří si pravidelně proplachují nos, používají i porcelánové nebo skleněné konvičky. S nimi si můžete být jisti, že Váš nos bude optimálně vyčištěn a zvlhčen.

V akutních fázích onemocnění se doporučuje si proplachovat nos až třikrát denně. Po operaci nosních polypů často dokonce každé dvě hodiny po dobu tří až pěti týdnů. Jestliže máte silný zánět nosní sliznice, použijte k ošetření až jeden litr solného roztoku. Pak byste měli pocítit, že se uvolnily všechny krusty a hleny z nosu. K následnému ošetření po rýmě nebo jako prevence stačí většinou dva až tři výplachy týdně zhruba 250 ml solného roztoku. Alergici na pyl by v pylové sezóně měli proplachovat nos pravidelně večer před spánkem. Při epidemiích chřipek jsou dobrou prevencí před nákazou dva výplachy nosu denně.

Celkově lze tedy říci, že při hrozící alergii na pyl nebo při letních i zimních chřipkách budete s použitím solného roztoku proti těmto obtížím vybaveni mnohdy lépe než se speciálními léky.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Petra Kovářová
Když mě skolí nachlazení,kterou provází i ta nepříjemná rýma,tak používám nosní spreja vždy se mi po něm dost uleví.
Věra Ježková
Kupuji si nosní sprej z roztoku z mořské vody. Je příjemný v suchém bytě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%