Pět kilo navíc nevadí. Naopak
Ilustrační foto: ingimage.com

Pět kilo navíc nevadí. Naopak

29. 12. 2017

Mírná nadváha je zdraví prospěšnější, než výrazná štíhlost. Zejména ve vyšším věku je dobré na to myslet. Zapomeňme na nejrůznější diety, protože když přijde vážná nemoc, může nějaké to kilo navíc zachránit život.

Pětašedesátileté Martině loni lékaři oznámili, že má nádor na ledvině. Přišla o ni, podstoupila ozařování. Vše dobře dopadlo, při každém kontrolním vyšetření jí nyní doktoři hlásí, že je v pořádku. Oznámili jí však ještě jednu překvapivou věc. Že jí výrazně pomohlo to, že byla vždy poněkud při těle. Jednak ji výrazné rychlé hubnutí upozornilo na problém. Nebýt toho, že hubla, asi by nešla k lékaři a nenašli by nádor včas. Ale také pak po náročné operaci měla sílu na rekonvalescenci.

„Řekli mi, že jsem takzvaně měla z čeho brát. Že nedávno operovali stejně starou paní se stejným nálezem, ale byla tak hubená, až podvyživená, že to celé nakonec nezvládla. Zkrátka jsem se v té vší hrůze dozvěděla, že mít pár kilo navíc může být při těžkých nemocech prospěšné. A já husa jsem se celý život trápila, že nejsem jako proutek,“ směje se Martina.

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny před časem vypracovali materiál, který shrnuje různé mýty týkající se stárnutí. Jedním ze zmiňovaných tam je ten, že štíhlí lidé se dožívají vyššího věku v lepší kondici a že jsou celkově spokojenější, vyrovnanější. Ano, obvykle si to myslíme, protože o tom všude čteme a slyšíme. Jenže není to tak jednoduché. „Lidé si zvykli slepě se řídit různými tabulkami určujícími, kolik by měli vážit, nejčastěji indexem BMI. Ale to je jen pomůcka. Zdravé je mít pět, šest kilogramů nadváhy, to jsou nejšťastější lidé,“ uvedla lékařka Věra Adámková z IKEM. A dodala: „Stává se, že k lékaři přijde pětadvacetiletá slečna a musí na operaci. Má vzorové BMI. Jenže já vidím, že se pořádně najedla kdysi dávno na střední škole a je mi jasné, že nemá žádné rezervy. O generaci starší člověk s pětikilovou nadváhou, se mnohdy po zákroku zotavuje lépe. Samozřejmě to není pravidlo, každý případ je odlišný, ale obecně se ukazuje, že mírná nadváha může v různých situacích sehrát pozitivní roli.“

Je řeč o pár kilech navíc, ne o výrazné nadváze. Obezita naopak při mnoha onemocněních ztěžuje léčení.

Američtí vědci zveřejnili závěry z téměř stovky šetření na různých místech světa, jejichž cílem bylo zjistit, jaký vliv má váha člověka na délku jeho života. Zkoumány byly tři miliony lidí, takže jde o studii opravdu rozsáhlou a uznávanou. Přišlo se na to, že lidé s tělesným indexem BMI s hodnotou dvacet pět až třicet mají o šest procent menší riziko úmrtí než lidé s indexem BMI osmnáct a půl až dvacet pět, což je považováno za ideální váhu. Takže ti drobátko oplácanější jsou vlastně v lepší kondici a mají větší šanci žít déle a dobře. Menší riziko úmrtí než ti, kteří si drží hubenou postavu, mají dokonce i lidé s BMI třicet až třicet pět, což je údaj, který mnoho mladých žen doslova děsí a považují ho už za tloušťku. Naopak lidé s indexem BMI nad třicet pět, což už je opravdu označováno za velkou nadváhu, mají riziko úmrtí výrazně vyšší.

Ty údaje rozhodně neznamenají, že by se teď každý měl začít nezřízeně cpát se slovy: „Ale já četl, že je to zdravé.“ To fakt ne. Znamená to, že když se někomu po padesátce lehounce zvětšilo bříško či zadek a váha ukazuje o pár kil více než před dvaceti lety, není třeba začít běhat maraton a pít jen rozmixovanou zeleninu.

Ostatně, Thomas Frieden z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí k těmto údajům uvedl: „Obávám se, že mnoho lidí, zejména Američanů, může takovou studii brát jako licenci na přejídání. Označit jakékoli přijímání kalorií navíc za legitimní, natož zdraví prospěšné, je v současné době nebezpečné, protože mnozí lidé se chovají jako by nedokázali používat selský rozum. Buďto se nezřízeně přejídají nebo nesmyslně drží nejrůznější diety. My jen chtěli poukázat na to, že bychom se neměli řídit výhradně různými tabulkami a módními trendy, ale uvědomit si, že s přibývajícím věkem se zkrátka lidské tělo mění a pár kil navíc není tak nebezpečných jako mnohé diety.“

zdraví
Hodnocení:
(4.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Clif Carter
Pár kilo nevadí,ale nepíše se,jak má být nadváha rozložena po těle.Já jsem hubený,nadváhu mám 4 kg,ale jsou to"špeky"na břichu a to je určitě špatné.
Marie Doušová
Člověk by neměl být obézní , ani vyhublý kostlivec. Máte pravdu, že mírná nadváha člověku v nemoci může pomoci. Nadarmo se neříká "Až hubený budou studený , tak tlustý budou hubený." Je pravda , že přejídání není zdravé a držet diety taky nic dobrého nepřinášejí.
Věra Halátová
Body mass index vymyslel belgičan Quetele. Taky se tomu říká Queteleův index. Je to hodnota spíše statistická. Vždycky byli lidé štíhlí, silnější a otylí. Moje babička byla pěkně kulaťoučká a říkala mi: Nikdy se neboj tlustých lidí. Tlustí lidé jsou dobrosrdeční a tlustá ženská umí dobře vařit. V jejím případě to platilo. Nad tím, jak někdo jiný vypadá, zda je štíhlý nebo má nadváhu, nebudu dělat "fuj". Kdo má rád sebe, má rád i ostatní. Na kilech nezáleží.
Věra Ježková
Mírná nadváha není protikladem výrazné štíhlosti. Daří se mi být štíhlá „normálně“. BMI si nepočítám, ale snažím se držet váhu pod hodnotou výška mínus sto. Při výšce 176 se mi pohybuje v rozmezí 73 – 75 kg. Souhlasím s paní Danuší. Každé kilo navíc je cítit. A když si představím, že na sobě vláčím navíc několik kilových pytlíků cukru – no fuj.
Danuše Onderková
Musím se smát. Nikdy jsem si neměřila BMI, vždy jsem se snažila se svou váhou nějak vypořádat podle zdravotního stavu. Nepatřila jsem mezi hubené, spíše jsem byla oplácanější. Měla jsem 74kg a byla jsem spokojená. Po menopauze jsem přibrala 9kg. I když podle vašich tabulek jsem ještě mohla nějaké kilo připustit, tak i těch 9kg mně vadí. Když bych pominula postavu, tak to jsou zdravotní potíže. Projevily se veliké problémy kloubů. A pozorovala jsem to s každým kilem navíc. Takže můj názor je i přes váš článek a světový výzkum se budu snažit dostat váhu dolů. Nikoli různými dietami, protože na ty nevěřím, ale podle mého rozumu, abych se cítila zdravotně lépe.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.