Orchideje
Foto: autorka

Orchideje

5. 1. 2018

Je leden a za okny panuje tuhá zima. Chtělo by se napsat. Ale není tomu tak, neboť ladovské zimy kdesi zmizely a za okny vládne zima podivná, šedivá, mokrá a nevlídná. Co však před okny? Přece parapety. A k čemu jsou? Přece k tomu, aby na nich stály květináče. A co s nimi? Naplnit směsí k pěstování orchidejí, usadit do ní cizokrajné krásky a těšit se jejich bohatým pestrobarevným květenstvím!
Na chatu se rozvinula diskuze, při níž si čtenářky hlásily počty orchidejí, kterými disponují. Nejsem v tomto směru výjimkou a moje okna už nějaký ten rok zdobí orchidejové šiky. K tomu, aby kvetly, nepotřebují skoro nic. Dávno je pryč doba, kdy u nás byla orchidej vzácností, a při procházce městem je vidět v leckterém okně.
Za dnešního ponurého lednového dne jsem si ty moje holky vzala hezky jednu po druhé do parády a pokusila se je zvěčnit a vnést vám do šedivého dne trochu barev. Tak se podívejte, jak se mi to povedlo.

fotogalerie
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Vykoukalová
Také mám doma 10 orchidejí,různých barev a krásně kvetou,zjistila jsem,že nejvíce jim svědčí severovýchod,alespoň u mě v domě,mám je na okně v koupelně a v kuchyni,ostatní okna,kde je dost slunce,jim nesvědčí ,i když mám celkem 50ks pokojových květin.A poznatek mé kolegyně z bývalé práce - nesvědčí jim cigaretový kouř,namluvila si přítele kuřáka a téměř všechny orchideje jí zašly...
Margita Melegova
Nadherna kvetouci sbirka, gratuluji k nevsedne krase a uspesnemu pestovani.
Alena Tollarová
Přijde mi, že to je právě výhoda orchidejí. Nejdřív se ukáže zelená špička, pak vyroste, vytahuje se a vytahuje a pak se začínají objevovat poupata. Trvá to dlouho. Člověk stále chodí k oknu a kontroluje a nic. A pak najednou ... jsou tady a dendrobie (ty zrovna nekvetou dokonce nádherně voní! Ale zase rychleji odkvetou, zatímco ty, co nás potrápily a nechaly nás dlouho čekat, kvetou dlouho. Já bych se chvíli přestala dívat a to bych se na to podívala, že jednou ráno nebudou rozvité. Držím palce!
Jitka Marková
Máte nádherné orchideje :-) já mám pouze dvě, jednu bílou s drobnými kvítky,která právě nádherně kvete a druhou fialovou,která má už měsíc " poupata a nevím proč se nechce rozvít. Nevíte náhodou kde je problém? Děkuji za připadnou radu :-)
Marie Magdalena Klosová
Ali,krásné... Měla jsem také šiky,ale ty podlehly hnusným mšicím v bílých kožíšcích.Bojovala jsem s nimi dlouho a moje krásky taky,ale podlehly jsme.mm
Eliška Murasová
Fajň, jsem ráda.
Alena Tollarová
Eliško, samozřejmě že mohly, bude mi potěšením.
Lenka Hudečková
Alo, jsou krásné, já mám teď obě orchideje bet květů, ale růžová má nasazená poupata. A ze žluté mi poslední květ zbyl až do konce roku.
Eliška Murasová
No Ali, změřit se to asi nedá, ale do ložnice bych je určitě nedávala.A taky myslím, že to má souvislost se silou osobnosti, tak to nebute Váš problém, jevíte se jako silná žena.Nemohly bychom si tykat? Nějajk mi to u Vás do tykání pořád sklouzává.
Alena Tollarová
Musím přiznat, že na kvetení orchidejí nemám valný vliv. Před pěti lety, kdy jsem byla skoro dva měsíce v lázních, se jich ujal manžel a od té doby o ně pečuje on. Je vidět, že jsou na chlapy. Eliško, o jejich pověsti jsem taky slyšela, ale nevím, jestli se jim nechtěl pomstít a nezačal to rozšiřovat někdo, komu zkrátka nejdou. Jak by se to dalo prokázat? Každopádně my je máme v oknech na západ - kuchyň a obývák.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.