Lékaři léčí, hudba uzdravuje
FOTO: autorka

Lékaři léčí, hudba uzdravuje

12. 1. 2018

Všechny bolesti utiší láska,

nikdy samotný neusínej,

všechny bolesti utiší láska, 

proto miluj a zapomínej...

Jistě si vzpomenete na píseň, kterou kdysi dávno zpívala Marta Kubišová.Utěšitelem mých bolístek je hudba, zpěv, amatérské hraní na různé hudební nástroje. Leč, roky přibývají, sil ubývá a milovaná kytara postávala již delší dobu více v koutě, než by bylo milo. Občas jsem protáhla měch mé heligonce, ale na té se nedá hrát všechno a při zpěvu mne plete a hlavně ji mým zpěvem nepřehluším.

  Před Vánoci roku 2016 jsem si pořídila ukulele, to bylo radosti! Můj hlas gradoval nad tím prckem, který se snažil ze všech sil, prsty na nylonových strunách vůbec netrpěly. Na rodinném vánočním setkání jsem už zvládla zahrát i nějaké ty koledy.

Když si můj partner přestal rozumět s mandolínou a počátkem minulého roku si pořídil banjo, dalo mi dost práce, aby mne taky bylo při společném hraní slyšet, protože uke poněkud přehlušoval. Vloni koncem roku jsem se podívala na stránky Michaely Medek. Je to učitelka hudby, učila jsem se podle jejího návodu akordy na mé sopránové ukulele. No a "co čert chtěl", zrovna na videu předváděla novinku, barytonové ukulele. Řekli byste si, co mne tak zaujalo....No, není uke, jako uke! Tohle čtyřstrunné je laděno jako kytara! Nemohla jsem tomu uvěřit, že jde na něco takového hrát. Popadla jsem nástroj, na který hraji od třinácti let, klasickou akustickou kytaru a odebrala jí dvě horní struny. Pro jistotu jsem si vyhledala akordy už zkrácené a ono to fakt fungovalo! Nástroj jsem si objednala z pražského hudebního obchodu, odkud jsem ho měla během 48 hodin až doma. Navíc mi ještě vyšlo i překvapení pro partnera, který byl v době doručení mimo domov, a když se vrátil a viděl v pokoji vedle malého ukulele ještě jedno, dospělejší, nevěřil vlastním očím!  Barytonové uke má dvě struny kovové a dvě nylonové, má krásný sytý zvuk, lépe ladí s banjem, je to prostě paráda. A co teprve, když Ježíšek přinesl pod stromeček reprosestavu zesilovače se dvěma mikrofóny. Přídavný snímač upevněný přímo na krku ukulele sice zesiluje jen ty dvě horní kovové struny, ale i tak je výsledný efekt skvělý!

  S partnerem hrajeme většinou country písničky a já se pak ještě dosyta vyřádím přehráváním několika sešitů toho čarovného zázraku, který se ukrývá pod názvem hudba. Hrajeme si pro radost, hrajeme návštěvám, hrajeme tolerantním sousedům, kteří si zatím nepřišli stěžovat....Možná se zbavíme i stále dotěrnějších krtků na zahradě!

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
Věřím na "zázračnou moc hudby" a kolikrát mne už uzdravila, ani nespočítám. Určitě je působivější, když si sama zahraju, případně i zazpívám. To vyžaduje soustředění jenom na ni - a mé předchozí myšlenky začnou ztrácet na intenzitě.
Věra Ježková
Nemám hudební sluch, neumím zpívat, natož na něco hrát. Hudbu si moc často nepouštím – když, tak pro radost. Na smutek jsem to ještě nikdy nezkusila. Myslím, že veselá by mě nerozveselila a smutná jen podpořila v náladě.
Hana Rypáčková
Když se to umí, uzdravuje. Včera jse poseděl u kláves a učila se pro vnoučka písničky, bolí mě v zádech.....Ale zábava to bude....
Zdenka Jírová
Už jsem se v životě musela ledasčeho vzdát a smířila jsem se s tím. Co bych ale určitě nemohla,zůstat bez hudby. Hudba je pro mne to nejlepší, co člověk vytvořil. Opravdu hudba uzdravuje.
Zdenka Jírová
To se mi líbí, dříve, když byla dcery mladší, jsme také doma hrály a zpívaly. Jedna na klavír, jedna na kytaru a já zpívala a učila je různé písničky " k táboráku", které jsem znala. Byla to nádherná rodinná pohoda.
Libor Farský
To je vonóóó !!!
Karel Hyndrák
Naďo,kup mu na banjo tlumítko.Nasazuje se jako hřebínek na kobylku. V nouzi postačí dva kolíky na prádlo ze stran kobylky (vodorovně). Já takhle musím hrát doma.
Alena Tollarová
Já tedy nemám hudební sluch, neumím na nic hrát ani zpívat. Ale hudbu miluji a provází mě od dětství a od rána do večera. Fandím všem, co si s hudebními nástroji rozumějí a přinášejí radost nejen sobě, ale i druhým. Tak ať Vám to pěkně zní!
Blanka Macháčková
Závidím. Chtěla bych si taky tak hrát. Ale... (je jich příliš)
Marie Doušová
Vždy jsem obdivovala moji kamarádku , která hrála na klavír už od dětských let. Jí to moc nebavilo , ale já ji vydržela poslouchat celé hodiny.Naďo je krásné , že se stále věnujete hudbě, neboť není nic krásnějšího se do hudby zaposlouchat a zahodit všechny starosti za hlavu a vnímat jen tóny hudby. Ať Vám hudba stále přináší jen radost a dobrý pocit , že to obohatí i vaše okolí. Moc fandím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...