Na dlouhou dobu bez orloje
Ilustrační foto: pixabay.com

Na dlouhou dobu bez orloje

10. 1. 2018

Když jsem přicházela před devátou jako obvykle na Staroměstské náměstí do redakce, zarazilo mě liduprázdno před Staroměstskou radnicí. V prvním okamžiku jsem poněkud znejistěla, co to znamená. Vždyť jindy už i v tuto, byť pro turisty časnou, hodinu postávají před historickou budovou radnice hloučky lidí s pohledem upřeným vzhůru. Čekají na orloj.

Pak mi ale došlo, že orloj nebude. V pondělí dopoledne se zastavil a až do léta ho nikdo neuvidí. Čeká ho náročná rekonstrukce. Podle dostupných informací bude, a to poprvé od konce druhé světové války, zcela demontován a pak odvezen do restaurátorských dílen. Hlavní změnou má být návrat jeho mechaniky do podoby z 60. let 19. století, kdy byl stroj poháněn kamennými závažími přes lana navíjená na dřevěné lanové bubny. Tím odpadne elektrický pohon těžkými kovovými řetězy, zavedený v roce 1948.

Ačkoliv je za normálního provozu prováděna údržba orloje jednou týdně a v posledních letech byl několikrát dílčím způsobem opravován, naposledy v roce 2011, považuje město nynější kompletní rekonstrukci orloje včetně soch na něm za nezbytnou. 

Na své místo by se měl historický stroj vrátit nejpozději koncem léta, aby byl v provozu během oslav stého výročí Československa. Do té doby budou muset návštěvníci Prahy, především zahraniční turisté, tuto jedinečnou památku z patnáctého století oželet. Nevím, jak dalece se spokojí s plánovanou velkoplošnou obrazovkou, na níž by mohli sledovat projekci orloje v pohybu.

Ať tak či tak, i na příkladu orloje lze vidět, že se Praha "opřela" do vylepšování svého vzhledu i provozu dost razantně. Není nám to vždy zcela příjemné, viz třeba různé uzavírky v městské dopravě, ale je to většinou nutné. A tak chodím do práce prozatím zkušebně různými oklikami a odbíjení věžních hodin uslyším až zase v létě. Ale to na krásách historické Prahy pro mě vůbec nic nemění.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Zuzko, díky za aktuální článek. Líbí se mi, jak jsi začátek rekonstrukce zdokumentovala ve Fotu dne.
Eva Mužíková
Jelikož jsem ve středu prvně zvládla cestování metrem bez doprovodu, věřím, že se koncem léta na opravený orloj také přijedu podívat.
Alena Tollarová
Jsem ráda, že jsem u orloje postála při návštěvě Prahy a redakce koncem října. Ale co se dá dělat, kdy jindy tak náročnou opravu provést když ne v zimě? Ale i tak mě teď ve středu překvapilo, když jsme procházely Starosměstským náměstím kolem 13. hodiny, jak je tam prázdno. Zdá se, že teď je nejlepší doba pro návštěvu Prahy bez beznadějně ucpaných uliček.
Marcela Pivcová
Orloj jistě opravu potřeboval, ale přesto je mi trochu líto těch cizinců, kteří obdivují na svých cestách kulturní památky, a do Prahy se podívají třeba jen jednou v životě - právě nyní.
Hana Rypáčková
Přesto jsem se v ceou hodinu nemohla přes turisty prodrat...Aspoň se ještě vrátí.
Marie Seitlová
Oprava je třeba, počkáme si na opravený a budeme zase obdivovat jeho jedinečnost.
Naděžda Špásová
Jo, rekonstrukci občas potřebuje i naše tělo, natož několikasetletý orloj. Pravdu díš, Praha je krásná i bez své velké atrakce.
Dana Tomanová
Také jsem si toho všimla o vánocích při focení centra, žádnou paradu to nedělá, ale údržba je potřeba. Nafotila jsem si ho i zaplentovaný.
Dana Puchalská
Ta rekonstrukce byla už dávno potřeba. A za půl roku bude zase orloj v obležení . Ale to ticho musí být fakt divné . Těším se na to až si ten orloj v létě poslechnu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...