Máte čas na čas?
Foto: autorka

Máte čas na čas?

17. 1. 2018

Svět hodin, hodinek a roztodivných přístrojů, to je výstava Měření času v Národním technickém muzeu. Expozic je tam současně samozřejmě víc, ale v ten loňský listopadový den jsem si vybrala tuhle. A nelitovala jsem.

Expozice zachycuje rozvoj českého hodinářství od jeho počátků za vlády Lucemburků. Významné období rozvoje tohoto oboru představovalo 19. století; zasloužil se o něj především Josef Božek (a jeho následovníci). Nádherné jsou sluneční, vodní, ohňové a přesýpací hodiny i kolečkové mechanické hodiny. Je zde ukázána také řada přístrojů sestavených za využití elektřiny, elektroniky i aplikace kvantových fyzikálních jevů při konstrukci hodin – čemuž samozřejmě nerozumím. Zajímavé jsou i ukázky z ručního hodinářského nářadí. 

Výstava je dlouhodobá - trvá od roku 2012 do roku 2025. Otevřeno mají v úterý až neděli, od 10 do 18 hodin. Snížené vstupné činí 90 Kč. Tak prosím, můj čas je teď váš.

Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Mám radost, že se vám mé téma i fotky líbí. Libore, děkuji za mimořádnou pochvalu. Mám pro tebe ale bohužel dvě záporné odpovědi. Průvodce žádný není, jiné fotky nemám. Ani webové stránky výstavy nejsou sdílnější.
Marie Seitlová
Zajímavá pozvánka i fotky.
Lidmila Nejedlá
Teď mám času velmi málo, ale až ho mít budu, tak tam půjdu.
Libor Farský
Věrko, pokud jde o výběr nejzajímavějších výstav a krásné předávání zážitků slovem i obrazem jsi na i60 naprostá jednička a patří Ti i můj dík. K této výstavě - není tam k dispozici nějaký podrobnější tištěný průvodce jednotlivými exponáty? Apropo - nemáš náhodou ve svém aparátu ještě také nějaké snímky slunečních hodin? Já totiž mám v plánu takové zhotovit na štítu chalupy, odbornou literaturu jsem již sehnal. Do tohoto muzea určitě vyrazím, pokud mi to zdravotní stav dovolí, mám štěstí, že je to výstava dlouhodobá.
Eliška Murasová
Věrko, mechanismus hodin mě vždy fascinoval. Krásná výstava, škoda, že tak daleko.Jednu výtku bych ale k času měla-příliš rychle pádí....
Jitka Hašková
Bezva článek. Technické muzeum jsem si prošla loni a předloni celé. Je to báječné, to vstupné je na celý den. Škoda, že není možné si koupit vstupenku jen na jednu výstavu, ale vždy jen na celé muzeum. Dá se tam opravdu strávit celý den, v suterénu je i kavárna a restaurace.
Naděžda Špásová
Hezká pozvánka a krásné fotky.
Blanka Macháčková
Výstižný nadpis, krásné fotografie a opět výborný typ na trávení volného času v Praze. Dík.
Marie Doušová
Věrko, díky vaším fotografiím mám pocit , že jsem na výstavě byla s vámi.Nádherné !!!
Zuzana Pivcová
Díky za krásnou pozvánku. Tak na tuhle výstavu se půjdu podívat, dobře, že o ní vím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...