Jak poznat torzi žaludku u psa
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak poznat torzi žaludku u psa

25. 1. 2018

Jedním z nejzávažnějších zdravotních nebezpečí u psů je torze žaludku neboli přetočení či jeho zauzlení. Postihuje především starší a velké psy a psí plemena, která mají hluboké hrudní koše jako je například doga či německý ovčák.

Torze žaludku je velmi závažná, a pokud se rychle neoperuje, může u psů znamenat smrtelné nebezpečí. Jak je torze nebezpečná, svědčí i fakt, že po rakovině patří k nejvíce častým příčinám úmrtí u psů.

K přetočení žaludku většinou dochází v průběhu několika minut až hodin po nakrmení.  Torze může být zapříčiněná geneticky, fyzickou únavou a v neposlední řadě i nevhodným krmivem a špatnými stravovacími návyky. Příznaky jsou často: zrychlené dýchaní, ztuhlé a na dotyk citlivé břicho, pěna u tlamy, nespěšné pokusy o zvracení. Pes také často spočívá v nezvyklých polohách v sedě i v leže.

I když si nejste úplně jistí, vždy je dobré vyhledat veterináře, protože u torze žaludku je nejdůležitější včasná a rychlá operace.

Krmné návyky
Abychom torzi předešli, je důležité dodržovat několik pravidel tykajících se správného krmení. „Psům dávejte kvalitní granule bohaté na bílkoviny. Dobré je také jídlo rozdělit do tří denních dávek, takže u psa předejdeme, že bude mít příliš plný žaludek,“ říká odborník na výživu psů a koček Martin Pučálka. Též dodržujte, aby byl pejsek minimálně půl hodiny před i po jídle v klidu. Rychlý pohyb po krmení může spustit torzi žaludku. Psa také nikdy nekrmte pozdě večer, protože symptomy přetočení žaludku mohou nastat v době, kdy budete spát. 

Vhodné je dávat potravu naposledy kolem 19. hodiny. „A důležité pravidlo je: nikdy psa nenechte dojíst již nakvašenou stravu. To znamená například granule, které byly namočené ve vodě nebo vařenou stravu, která byla v misce delší dobu. Kvašené potraviny způsobují tvorbu plynů,“ dodává Martin Pučálka.

domácí mazlíčci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%