Hrátky s češtinou - jít
Foto: archiv autorky

Hrátky s češtinou - jít

31. 1. 2018

Jít - ukaž se, češtino, co s těmi třemi písmeny umíš! Jít - tak obyčejné slovo a znáte jeho přechodníky? Básníci určitě hodně používají jda, jdouc, jdouce...ale víte, že existují i přechodníky minulé? Šed, šedši, šedše - to už se mi zaplétá jazyk!

Jít znamená dělat kroky, krůčky, chodit, kráčet, mířit k cíli, posouvat se kupředu či do stran, nahoru i dolů, do schodů, se schodů, ale i pozpátku a taky vracet se domů...i třeba brzy ráno za kuropění, ale jak se říká: raději přijít brzy ráno než pozdě večer.

Jít sám, jít s davem, jít s obavami, jít najisto, jít naslepo, jít pozdě. Jít, jakoby se mu nechtělo. Jít proti proudu, jít bos, jít nalehko, jít si po svých, jít za trest, jít si pro medaili, pro vysvědčení, pro dávky, pro recept, pro kuráž. Jít nakoupit, jít na výlet, jít se psem. Jít někomu na nervy nebo jít někomu po krku. Jít jako zpráskaný pes, jít jako bez ducha, jít za hlasem svého srdce, jít až na kraj světa. Jít na hon, jít na ryby, jít na motýly. Jít se opalovat, jít si zaplavat, jít do sauny, jít to s někým vyřídit ručně stručně, jít hlavou proti zdi. Jít spát se slepicemi, jít na svačinu, na večeři, jít na lepší, jít pro semtele, jít s obrazama, jít na karneval za medvěda, jít příkladem, jít s doprovodem, jít s dítětem na očkování, jít o dům dál, jít na záchod, jít na houby, jít jako zástupce, jít někomu na ruku  nebo do rány. Jít si to poslechnout na vlastní uši, jít uvidět na vlastní oči tzn. jít na čumendu, jít to ochutnat, jít si to vyžrat, jít oklikou, jít zadem, jít do boje, jít do války, jít na vojnu.
Jít dál, jít do detailu, jít do Hajan, jít do peřin či do kanafasu, jít do háje, jít do hloubky, jít do kolen, jít do kopru, jít do Prčic, jít do pr--le, jít do sebe, jít do toho s vervou, jít na kobereček, jít k šípku, jít na dračku, jít na kutě, jít na špacír, jít na věc. Jít k přijímačkám a pak jít na střední školu, vyšku/vejšku, jít do učení, jít na školení, jít na schůzi, jít na to, jít od desíti k pěti, jít před soud a potom jít sedět, jít do kriminálu, jít s sebou, jít si stěžovat na lampárnu nebo na hlavní nádraží, jít ke zpovědi, jít k výslechu, jít před komisi, jít na rande, jít za ruku, jít do školy, jít za školu, jít jak po drátkách nebo jako po másle, ale taky jít ztuha, jít do tuhého, jít se vycpat, jít s pravdou ven, jít žebrotou, jít s prosíkem, jít vstříc, jít v ústrety, jít příkladem, jít za gulášovku, jít cugrunt, jít s někým, jít s dobou, jít s křížkem po funuse, jít v černém, jít někam poprvé, jít proti všem, jít shrbeně, jít se svou kůží na trh, jít po stopách, jít podle šipek, jít podél řeky, jít až na konec, jít z posledních sil, jít pro pomoc, jít podle mapy, jít přes mrtvoly, jít sněhem, blátem, pískem, rosou, jít ve dvojstupu, v trojstupu...jít o hůlce či berlích, jít o žebrácké holi, jít jako na popravu, jít na diskošku, na kafe, na pivčo, jít na jedno, jít na šichtu, jít na šestnáctku /se myslí dvě osmihodinové šichty najednou, neplést s šestnáctiletou/, jít do důchodu, jít v čele, jít poslední, jít k jádru problému, jít svou cestou, jít po trase, jít na červenou, jít po přechodě, jít mimo přechod, jít po krajnici, jít po kolejích i po mostě, jít rychle nebo pomalu, jít k tabuli, jít požádat o ruku, jít k oltáři, jít na svatbu, jít za svědka, jít na zkušenou do světa, jít na vlak nebo na tramvaj, jít desítku či patnáctku nebo i padesátku/km/, jít na rozhlednu nebo do sklepa, jít do vinného sklípku, jít do kina, divadla, jít na módní přehlídku, na výstavu, jít pařit, jít ke kováři, jít s kozou ke kozlovi, jít za vozem, jít do porodnice a pak jít na křtiny, na svatbu, na promoci, na pohřeb, na padesátiny, jít k volbám a jít za plentu, jít ke kartářce, jít k řezníkovi, k doktorovi, k zubaři, k holiči, k pekaři a my na ostravsku říkáme jít do řezníka, do doktora, do zubařa, do holiča, do pekařa...a moji maminku - jihočešku - to vždycky rozlítilo doběla, že přece nikomu nelezeme do břicha, ale jdeme k němu!

A když už teda jdeme, můžeme
dojít
nadejít
najít
obejít
odejít
podejít
pojít
popojít
projít
předejít
přejít
přijít
rozejít
sejít
ujít
vejít
vyjít
vzejít
zajít

A jak tak čtu svůj elaborat, bez jití by vůbec nebylo žití.

Jednou se slepý a jednooký rozhodli jít k babičce. Jednooký vede slepého a jak tak jdou lesem, jednooký si o větev vypíchl to zdravé oko a zaklel: "Tak jsme došli!"
A slepý: "Ahoj, babi!"

Nejde-li hora k Mohamedovi, musí jít Mohamed k hoře.
Jaký šel, takovou našel.
Jak to jde? Jde to, ale dře to!

A jak to jde Vám? Napíšete mi kam ještě mám nebo můžu jít? Já vím, mám už jít ke všem čertům.

 

Na fotce z 29.6.2007 jste mohli přijít na křest mé knížky Kdo má židli, bydlí

 

 

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Foltýnová
Helenko,klobouk dolů,smekám.Tvá slovní zásoba je bezedná.Líbí se mi ten závěr.Tak jsme došli.Ahoj babi. :-)
Eva Mužíková
Tak mne napadlo, je li Červenka opravdu jen jedna...tolik aktivity nemůže zvládnout jeden člověk....:)))) musím jít zalít kytky,
Jaroslava Handlová
Rozhodla jsem se „JÍT NA ÍČKO“ aspoň na pár minut teď po ránu. Helenko, od tohoto veledíla se ale hned nedá Z ÍČKA ODEJÍT!
Zdenka Jírová
Zase pěkná rozvaha o naší řeči. Jste moc šikovná, Helenko.
Dana Puchalská
Super článek . Čeština je skutečně košatý a krásný jazyk. ************
Olga Štolbová
Až dnes, zajda na to setkání, zjistím, kolik nás tam přišlo. Helenko - špity, špity - líbí. ♥
Lidmila Nejedlá
Nejde a nejde, asi někam zašel. Jda nejda půjdu ho hledat, aby se zas našel.
Jana Šenbergerová
Uf! Jde mi z toho hlava kolem. A jak to jde vám? :-)
Věra Ježková
Helenko, to ses zase vyřádila. Klobouk dolů. Nejspíš už na nic nepřijdu. Libore, zajda je super.
Naděžda Špásová
Červenko, nikdy mě nepřestane udivovat, kde na to všechno bereš čas. Co čas, ale energii. Já si občas po 5 ti hodinách v práci připadám, jak vyždímanej hadr. Palec hore :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.