Zpět ve škole
ilustrační foto: pixabay.com

Zpět ve škole

5. 2. 2018

Vzala jsem ze stolu módní katalog a uviděla na titulní straně TOP model. Svetr na zapínání vzadu, ne na jeden, ale na šest ozdobných knoflíků, nad jejichž designem módní návrhář strávil určitě několik vzrušených tvůrčích chvil. Na tom by nebylo nic mimořádného, pokud by nenásledovala dávno zapomenutá vzpomínka na spolužačku, se kterou jsem čtyři roky seděla v jedné lavici v době studií na průmyslové škole chemické, a neuplynulo mezi tím padesát sedm let.

Jednou přišla Miluška do školy „nadčasově“ oblečená. Měla svetřík kapsami a zapínáním otočený dozadu, na rozdíl od prezentace téhož modelu před týdnem. Všimla jsem si toho při hodině chemie a přednášku pana profesora si zpříjemnila psaním rýmovačky. Text jsem dávno zapomněla, ale díky výborné paměti přítelkyně jej mohu zveřejnit.

 

Děs mě jímá, co to as,

úžasem mi drhne hlas.

Svetr vzadu kapsy má,

to as žena Marťana.

Oči vpředu, kapsy vzadu,

co to děláš pro parádu?

Vím, že trpíš na novoty,

však neobrať si taky boty.

 

Další rýmovačka vznikla na počest objektu její platonické lásky z doby víkendových návštěv babičky. Zamilovala se do dlouhána.

 

Když bylo Tě u tance vidět

na kravatu jeho hledět,

tu myšlenka Tě napadla,

nešacuje letadla?

Co na tom, že velký je,

jen když hezky tancuje

a není pravdy za máku,

že visíš jak na věšáku.


Ostatní moje postpubertální literární pokusy zůstaly v minulosti. Život občas nabízí situace, nad nimiž nejdříve nevěřícně zakroutíme hlavou, abychom se jim v zápětí zasmáli.

Příspěvkem jsem chtěla sdílet vzpomínku na bezstarostná studentská léta spolu s přáním, aby ve čtenáři vyvolal někde hluboko uložený střípek jeho vlastních příjemných vzpomínek.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Ach to naše mládí, s módou jsme dělali divy, byly jsme všichni chudí.
Soňa Prachfeldová
Pěkné , ony jsou vůbec moc hezké vzpomínky na studentská léta, léta lásek a bezstarostnosti .
Alena Várošová
Vzpomínky se stále vrací,čím jsme starší,tím víc na hezky prožité chvíle ve školních lavicích vzpomínáme.Pěkný článek Jani,díky.
Marie Doušová
Pěkné vzpomínky , které potěší. Sama jsem v mládí hodně psala a mnoho básniček roztrhala.
ivana kosťunová
Pamatuji se, že v mých středoškolních letech jsme objevily, že svetr s výstřihem do V lze nosit s tím V na zádech. Našim mladým rovným zádům to slušelo. škoda, že někoho nenapdlo popsat to veršem.
Věra Ježková
Hezká vzpomínka, prima básničky. Také na ně mám paměť. Na gymnázium nemám dobré vzpomínky, básničky nebyly. Až později. / Evi a Hani, bezva.
Eva Mužíková
Když jsem " dělala peďák ", dostala jsem, tak jako všichni ze třidy napsat basničku pro děti z MŠ. Tady je: Seděl rozcuchaný vrabec za komínem na střeše, volá na něj kočka Micka,že mu peří učeše. Vrabče, vrabče, nebuť hloupý, kočičkám se nevěří, kočka není žádný holič, snědla by tě k večeři !!!
Alena Vávrová
Hmm, tak to se ti, Jano, povedlo. Také jsem měla v tanečních neodbytného tanečníka, kterému jsem koukala na prostřední knoflík u saka ;-) .
Ilona Erika Kolář
Taky jsem psávala nějaké básničky a bavilo mě tvořit křížovky. Vyráběla jsem je občas dětem k luštění.
Zuzana Pivcová
Já se také pamatuji, že jsem v 16 letech psala dvěma kamarádkám ze třídy básničky na jejich lásky. Jedna byla zamilovaná do učitele ze ZDŠ a druhá do staršího obvodního lékaře. Vtipné verše to ale nebyly, spíš naopak velmi tklivé. Zmizely jako ty lásky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...