Senioři se dokážou bavit mnohem více než dříve!
Ilustrační foto: ingimage.com

Senioři se dokážou bavit mnohem více než dříve!

16. 2. 2018

Ještě před několika desetiletími patřili šedesátníci do starého železa. V důchodu, s neodmyslitelnou holí, s potížemi chůze, až na výjimky bez jakýchkoliv fyzických aktivit.

Umělé zuby měly své stálé místo ve skleničce na nočním stolku a největší zábavou byla v sobotu večer nějaká varietní show v televizi. To byly časy! Největší a pro většinu možná jedinou velkou oslavou byla oslava padesátin v práci. Na oslavu šedesátin, pětašedesátin nebo sedmdesátin (pokud se jich někdo dožil), kdy už byli lidé většinou pryč ze zaměstnání, oslavenci někde na národním výboru nebo v domově důchodců zazpíval dětský sbor, případně možná někdo zahrál na harmoniku.

Víc už se většinou nekonalo. Nikdo v tomto věku nepomýšlel na nějaké taneční večírky nebo dlouhé oslavy. Snad odpoledne, mezi polední pauzou a brzkou večeří, se posedělo při kávě a moučníku. Nikdo v tomto věku dlouho slavit nevydržel.

Mladí a ještě mladší!
Dnes vypadá situace zcela jinak. V šedesáti sice už nemají stejně jako dřív všichni své vlastní zuby a semtam se najdou i endoprotézy, ale celkově jsou senioři ještě ve formě. Slaví při grilování na zahradě, na chalupě, s příbuznými, v klubu, s přáteli. Mnozí provozují turistiku, jsou dokonce aktivní coby alpinisté, a celkově se drží ve formě. V ústech mají běžně pevné můstky a implantáty, takže kromě měkkých krémových dortů mohou klidně jíst i šťavnaté steaky, žebírka nebo další ugrilované pochoutky.

Společně jíst a pít bylo odjakživa výrazem kultury a nejinak je tomu i dnes. Při zábavách a oslavách nesmí chybět hudba. Někdejší obvyklá harmonika už mnohé netáhne, zábava je náročnější. Vždyť komu je dnes šedesát a více, ten už zažil rock a Rolling Stones a chce něco takového klidně poslouchat a zatancovat si i při oslavě kulatin. Zdaleka ne jen při dechovce, jak se jim mnohdy přisuzuje. Šedesátníci i starší se dokážou při tanečních večerech na dovolené pěkně odvázat a nechtějí jen tzv. ploužáky, aby se neunavili.

Dnešní trend
Stále více zábavních podniků a podnikatelů se specializuje na starší generaci, a počínaje nabídkou pobytů wellness, přes lázně až po nabídku různých společenských akcí, se stávají senioři generací ochotnou kupovat a konzumovat zábavu. To nijak neudivuje. Protože starší generace je v porovnání s předcházejícími generacemi zkrátka neuvěřitelně fit, s pozitivním přístupem k životu a v neposlední řadě i se slušným finančním zabezpečením. Lze říci, že Evropě se celkově hospodářsky a sociálně daří a v souladu s tím zůstávají i lidé tělesně i duševně déle mladí. Lidé setrvávají déle v aktivním zaměstnání a staré klišé o ctihodném klidném životě ve stáří už dávno neplatí. Moderní dědeček dokáže klidně vnuka naučit jezdit na kole nebo vylézt na strom nebo s ním hraje různé hry.

V budoucnu se zájem společenského života nepochybně bude ještě víc a víc posouvat ke starší generaci, už kvůli tomu, že naše populace stárne. A k aktivnímu stáří patří samozřejmě i dobrá zábava.

aktivní senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Halátová
Jak kdo. Moje prababička měla celkem 17 dětí, byla třikrát vdaná - o muže přišla vždy v nějaké válce, bydlela na vesnici, na Jižní Moravě, pracovala na poli, u krav, u drůbeže, prostě od slunka do slunka. Dožila se sta roků. Narodila se někdy 1860, nevím to přesně. Na vesnici se bavili mladí i staří. Nejezdili např. na kole nebo plavat k moři, bavili se po svém. Aktivita seniora snad nespočívá v tom, že se někde schází, jí a pije a "je veselý". Taky se mi líbí na té fotografii k tomu článku, ta seniorka. Když jsem zjišťovala, komu se vlastně říká senior, ve světě většinou starobnímu důchodci. Ta žena na tom snímku hodně fotogenická, anebo šla do hodně předčasného starobního důchodu. Mým rodičům je 88, matka plete, háčkuje, vyšívá, hraje šachy. Otec čte, zásobuje rodinu poživatinami, hraje karty. Oba mají nějakou partu stejně starých a jezdí spolu na zájezdy, po cestě si zpívají a hrají na harmoniku. Narozeniny nikdy neoslavovali, protože co oslavovat na tom, že člověk stárne - v tom jsem s nimi zajedno.
Anna Najmanová
Seenioři v rodině buď ještě pracují na částečný úvazek, hodně pomáhají s vnoučaty a sportují - turistika, na kole, lyžují, bruslí, plavou. Všichni už 65 - 70 let. Taky nikdo z nich neměl takovou dřinu, jako generace předtím, jako zeměděělci.
Marie Ženatová
Díky moc za pravdivý a optimistický článek...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%