Pánský kadeřník - opět vyhledávaná profese
FOTO: archiv Martina Tomaštíka

Pánský kadeřník - opět vyhledávaná profese

18. 2. 2018

Ještě před pár lety bychom si pod pojmem holiče – kadeřníka nejspíš představili legendární scénu z filmu Postřižiny, kdy holič v podání Oldřicha Víznera, vyhodí z oficíny chlapečka s napůl ostříhanou hlavou, aby se mohl věnovat záplavě vlasů paní sládkové v podání Magdy Vašáryové.

To byla první republika, v řadě následujících desetiletí se řemeslo stalo, až na čestné výjimky, doménou žen. Nyní však pánové v roli kadeřníků zažívají obrovský boom. Zejména se to týká těch, kteří se věnují mužské části populace. Barber shopy, jak se pánským kadeřnictvím říká, dnes najdeme nejen v Praze nebo dalších velkých městech. Výborně se jim daří například i v Uherském Hradišti nebo Uherském Brodě. Dnešní muži napříč generacemi se zkrátka chtějí líbit.

Svět pánského stylu, elegance, lazebnictví, kvalitní péče a přátelského prostředí. Místo, kde se tradice a moderní prvky mísí v jedno a tvoří tak dokonalou harmonii nadčasového, stabilního podniku, který svým klientům nenabízí pouze kvalitní péči o jejich vlasy či vousy za pomoci velmi kvalitní, profesionální kosmetiky, ale také ojedinělé místo pro relax a zasloužený odpočinek v dnes tak chaotickém a uspěchaném denním rytmu, který většina z nás zažívá,“ tak charakterizuje svůj profil jedna z firem.

Jedním z těch, kdo se dal na dráhu kadeřníka je Martin Tomaštík, devatenáctiletý mladý muž z Uherskohradišťska. V současné době pracuje v Praze v pánském kadeřnictví na Sokolovské ulici. Urostlý, elegantně oblečený s dokonale upraveným účesem. Martin na první pohled nezapře, že patří do rodiny, která je oporou uherskohradišťského veslařského oddílu. Na schůzku přišel v doprovodu babičky. Bylo znát, že ti dva se mají hodně rádi.

Proč jste se rozhodl pro práci pánského kadeřníka?

Hledal jsem obor, který bych mohl skloubit s veslováním v pražské Dukle. Učební obor kadeřník se mi zalíbil. Babička byla vlastně v rodině jediná, která mě podpořila. A volby nelituji, práce mě baví, je zajímavá, různorodá. Během učení i po vyučení jsem sbíral zkušenosti v dámských kadeřnických salonech na Praze 1. Česal jsem i Dagmar Havlovou a další známé osobnosti. Nakonec jsem si ale vybral práci v pánském kadeřnictví. Nepracuje se tolik s chemií a zdá se mi to zajímavější.

Kde se v posledních letech vzala móda mužů s dokonale upravenými účesy a složitými střihy?

Byla to devadesátá léta a za rozmach vděčíme anglickému fotbalistovi Davidu Beckhamovi, toho zase určitě ovlivnila jeho manželka Victoria, módní ikona. Po něm se samozřejmě přidali další fotbalisté, sportovci a umělci a to i u nás. A už to jelo, kluci začali své idoly napodobovat, gelovali si vlasy, zpočátku se stříhali, kde se dalo, a poptávka po staronové službě dala vzniknout dnešním barber shopům. Pánský kadeřník se stal vyhledávanou profesí.

Co návštěva pánského kadeřnictví obnáší?

Kromě samotné úpravy vlasů a vousů, kam patří dokonalý střih, masáž hlavy, holení klasickou břitvou, vystříhání chloupků z nosu a uší, nabízíme i tónování šedin, i když u mužů nejsou rozhodně na závadu, naopak. Filmové hvězdy, a nejen ony, to dobře ví. Kvalitní barber shop zákazníkům nabízí i sklenku dobrého alkoholu, je i místem, kde je možné si v klidu při dobré kávě přečíst noviny, či vyřídit pracovní záležitosti.

Máte mezi zákazníky i seniory?

Přestože převažuje spíš mladší generace, samozřejmě k nám chodí i zralí muži. V řadě případů za to mohou ženy, které k nám své partnery vlastně dovedou. Zejména díky dárkovým poukazům. Ty jsou hodně oblíbené. A můžu potvrdit, kdo péči v barber shopu zažije, vrací se. Vždyť dobře vypadat, být upravený, to zvyšuje sebevědomí každému. A proč by senioři měli být výjimkou? Přestože naše služby nejsou zrovna levné, určitě nespadají mezi ty, které si muž občas nemůže dovolit. Však ženy taky chodí ke kadeřnici a nikomu to nepřijde divné. Obavy z návštěvy barber shopu opravdu nejsou na místě.

Na závěr se dostala ke slovu i babička Květa: „Jsem ráda, že Martin pracuje v krásném prostředí, mezi zajímavými lidmi a hlavně, že je spokojený. I mužská část rodiny se s jeho volbou nakonec smířila. Když přijede domů, už chtějí všichni ostříhat,“ dodává s úsměvem. Ona sama však zůstala věrná své dlouholeté kadeřnici.

 

Alena Kučerová pro portál i60

móda služby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Tomanová
O.S. :-)))) Líbí se mi upravení muži, ale tak nějak chlapsky upravení. Hranatá hlava typu Bart Simpson vypadá komicky a sestřihy s kohoutem a nebo ocáskem sluší jen málo klukům, v případě staršího nositele vypadají směšně. Ale všimla jsem si, že hodně mužů nosí hlavu oholenou, nebo velmi krátký sestřih a to se mi líbí u všech věkových kategorií.
Dagmar Bartušková
No, nevím, proč by měl ten pucifousek někomu jednu ubalit, to by mu musel nespokojený zákazník asi pěkně hnout žlučí. Pak pochybuji, že by na něho byl nějaký prarodič pyšný. :-( P. S. Mnozí mladí muži se mi v nových účesech líbí. Změna je život. ;-)
Olga Škopánová
Paní Šenbergerová 100% souhlas můj syn také propadl modním trendům a ted vypadá jako blbec.
alena kučerová
omlouvám chyby, zlobí mě klávesnice :)
alena kučerová
No nevím, pucifopusek, tan kdyby jednomu ubalil, tak leží. Sportovec se nezapře. Ale, jinak musím dodat, že tak hodného vnuka by si zasloužila každá hodná babička.
Dagmar Bartušková
Ten mladý pucifousek vypadá mile.:-)
Zuzana Pivcová
Já jsem zažila celkem tři muže kadeřníky, ale ti pracovali v dámských salonech (nebo unisex, ale ne jen vyloženě pro muže). Kdyby to nebylo tak šíleně drahé (ostříhání krátkých vlasů i 1500 Kč) nebo spíš nezmizeli jinam, nejspíš do zahraničí, asi bych k někomu z nich chodila stále. Byli takoví, jak bych to nazvala, kreativnější. Nedávno jsem šla jednou z ulic, ústících do Revoluční, už nevím přesně, a míjela jsem pánský salon. Už od pohledu to tam bylo noblesní, takže ceny asi také vysoké.
Jan Fencak
Ist obcas sa ostrihat? Barber shop nie je pre beznych sucasnych seniorov, je to draha zalezitost, poznam cenovu relaciu v Bratislave, ale remeslo "pansky kadernik" ma buducnost ...
Jana Šenbergerová
Mně se dnešní "čupřinovití vylepanci" vůbec nelíbí. Muži se začínají chovat stejně nerozumně jako ženy. Kvůli módě jsou na jedno brdo bez ohledu na kvalitu vlasů a tvar hlavy. Co jednomu sluší, s tím druhý vypadá jako "pako". Na mlaďochovi to chápu, ale když tak vypadá dospělý muž, tak je mi k smíchu. Žádný z uvedených účesů se mi nelíbí. O neupravených nemluvě.
Martina Lichnovská
Barber shopy jsou fain, je prima, když na sebe muži dbají. Ale řekla bych, že je to spíše oblast týkající se mladých kluků. Bylo by ji třeba víc, objednací doby jsou delší než k dámské kadeřnici- někde se pohybují i kolem měsíce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...