Subotniky, mamulovky… Pamatujete?
Ilustrační foto: ingimage.com

Subotniky, mamulovky… Pamatujete?

20. 2. 2018

Letos tomu bude padesát let, co byly v bývalém Československu zrušeny pracovní soboty. Ano, mnozí dnešní senioři běžně chodili do práce i ve dni, který je nyní běžně považován za víkend.

Brali to jako naprosto přirozenou věc. Sobota byla den jako každý jiný. K odpočinku byla určená jen neděle. Pro mladší ročníky je to sice něco naprosto nepředstavitelného, ale bylo to tak. Pětidenní pracovní týden byl u nás zaveden až v roce 1968 a změna se odehrála po složitých jednáních a propočtech, zda to negativně neovlivní ekonomiku celé země. A tak se ještě dlouho potom vyhlašovaly mimořádné pracovní soboty.

Inspirací byly zvyky běžné v Sovětském svazu, kde se vyhlašovaly takzvané subotniky. Šlo o to, že tam lidé chodili do práce v sobotu, zadarmo a dobrovolně. Přesněji, se slovem dobrovolně operovali komunističtí funkcionáři, čímž dávali světu najevo, že občané Sovětského svazu nadšeně a z vlastní vůle budují nový svět i ve dnech, kdy by se mohli válet pod břízkami.

U nás se soudruzi výjimečnými pracovními sobotami inspirovali i po zavedení pětidenního pracovního týdne a jejich dobrovolnost vlastně také byla povinností. Zkrátka, když byla po roce 1968 nějaká ta sobota vyhlášena jako pracovní, kdo nechtěl mít problémy, nedovolil si protestovat. Aby se to dalo lépe přežít, tvůrčí Češi začali pro výjimečné pracovní soboty vymýšlet různé bizarní názvy. Kromě ruských subotniků se vžil především název mamulovka podle bývalého krajského tajemníka komunistické strany v Ostravě, který mimořádné pracovní soboty vyhlašoval velmi rád a často. Rozhodně tam probíhaly častěji než v jiných regionech. Jmenoval se Miroslav Mamula, a tak vtipní Ostraváci vymysleli mamulovky.

Postupně se však od nich upouštělo, protože pracovní morálka  o mimořádných pracovních sobotách nebyla vysoká. Jistě, v těžkém průmyslu či některých dalších oborech se pracovalo vždy stejně, tam se ulívat nešlo, ale v kancelářích a různých úřadech šlo především o tom, jak ten den v klidu přežít. Tak se přišlo do práce, trošku se poklidilo, poklábosilo, a když byl vedoucí fajn, tak se co nejdřív zmizelo domů. Vlastně šlo o následek zrušení povinných pracovních sobot, který vyšuměl do ztracena. Podstatou bylo, aby mimořádné pracovní soboty nahradily svátky, které na daný rok připadaly. Zkrátka, aby socialistická ekonomika šlapala. Přechod z běžných pracovních sobot na současný dvoudenní víkend, jak ho známe dnes, totiž nebyl hladký.

„První experimenty se zaváděním volných sobot se u některých podniků objevily už kolem roku 1960. Uvažovalo se i o tom, že by se místo soboty zavedlo volné pondělí,“ uvádí historik Martin Franc. Dodává, že zavedení volných sobot výrazně změnilo životní styl Čechů. Odrazilo se to například v obrovské zálibě v chataření a chalupaření. Zkrátka, Češi začali houfně užívat dvou volných dnů.

Ještě v šedesátých letech se určitou dobu střídala jedna sobota pracovní a jedna nepracovní. „Postupně se od nich upouštělo, protože se ukazovalo, že ekonomicky nemají takový význam, jak se od nich očekávalo. Přesněji, pracovní morálka při nich nebyla na dostatečné výši,“ podotknul historik. Češi a Slováci si tehdy zkusili, jaké to je mít každý týden dva dny volna, zvykli si a nějakou tu pracovní sobotu už nebrali jako samozřejmost, ale jako nutné zlo. Kdo mohl, tak si ji v práci jen tak nějak odseděl, takže se postupem času ukázalo, že jsou k ničemu.

Ta poslední mimořádná pracovní sobota byla vyhlášená v březnu 1989.

práce retro vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Růžena Kuželková
Já jsem dělala "turnus"takže jsem měla sobotu třeba ve středu :-)))
Alena Tollarová
Jsem sice mladší než Hana M., ale na to, že ještě nějaký čas se volné soboty střídaly s pracovními, si pamatuji taky. Slovo mamulovka slyším poprvé, asi že jsem z druhého konce republiky.
Zdenka Jírová
Nejen, že se pracovalo i v sobotu, také se normálně chodili do školy a učilo se.Běžnou výuku v sobotu jsem zažila po celou dobu svého středoškolského studia. To si dnešní žáci asi nedovedou ani představit.
Hana Práglová
Jani,možná,že nepředbíháš.Na vojenské škole ve Vyškovė hsou id pondēlì do čtvrtka.Pak jedou domū vyprat si oblečení,odreagovat se a nastupují opėt až v pondėlí.Kdyby byl jejich týden pěti či šestidenní,pak by asi studium nemusel trvat tak dlouho...
Jana Šenbergerová
Pracovní soboty jsem dávno a ráda pustila z hlavy. A teď si představte, že by se pracovalo jen 4 (čtyři) dny v týdnu po 4 (hodinách) a bylo by všeho pro všechny dost. Ale to trochu předbíhám, místo abych vzpomínala. I když existují i vzpomínky na budoucnost. :-)
Marie Seitlová
Pracovní soboty také pamatuji, ale také pamatuji, že školy měly volné soboty a my na SVVŠ ještě ne. Byla to tehdy 3 letá škola, prý by se nestihlo učivo.
Hana Novotná
Není tak úplně pravda, co se tu píše, jelikoš jsem asi hodně stará pamětnice, tak vím, že v r. 1975 se ještě pracovalo ob sobotu. Byla jsem tehdy těhotná a v březnu rodila a všichni se mi pak smáli, že jsem měla sobotu opravdu pracovní, protože jsem zrovna rodila.
Hana Práglová
Velice dobře si pamatuji na šestidenní pracovní týden. A později i na to,že v jiných krajích mėli nėkteré soboty volné a my v okrese Karviná či Ostrava jsme měli prac.sobotu navíc...
Zuzana Pivcová
Přemýšlela jsem zrovna před časem, jak to bylo v sobotu se školou, ale když čtu, že byl pětidenní pracovní týden až od r. 1968, tak jsem tedy až do maturity chodila do školy i v sobotu. Zato na ty pracovní soboty si pamatuji. My jsme jako jazyková škola měli kurzy, ne denní provoz se stále stejnými žáky. Lidé k nám chodili (včetně dětí) jen jednou týdně. Tak vždycky nastal problém, koho pozvat na tu pracovní sobotu. Pak už se to i náhradně řešilo nějakým úklidem nebo brigádou ve městě, ale oni pár učitelek nikde nechtěli. Vím, že jsme jednou sbírali kameny na trávníku kolem moderní budovy Muzea dělnického hnutí v jižních Čechách. No, zkrátka se vlk nažral....
Marie Doušová
Také pamatuji pracovní soboty a když byla vyhlášená volná sobota, tak to byl nádherný den a velká radost. Nejvíce jsem ocenila ranní nevstávání.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.