Srneček Toník
FOTO: autorka

Srneček Toník

21. 2. 2018

Z mého vyprávění již znáte srnečka Toníka, sirotka, který přišel o svou maminku, když ji srazil vlak. Fenka Asta ho úplně náhodou našla a přinesla nám ho a my jsme začali řešit, jak ho co nejdříve nakrmit. Tímto můj příběh končil a přiložila jsem fotky, které byly důkazem, že Toník se potřeboval přitulit, pomazlit a vyhledával především děti. A tak jsme si ho adoptovali.

Všichni s napětím sledovali, jak se Toníček bude tvářit na nabídnutou lahvičku s dudlíkem. Sousedka nám přihřála kozí mléko a já se sousedem jsem se toho ujala. Začal s dudlíkem zápasit a mléko teklo vedle. Vzala jsem ho do náruče, přidrželi jsme mu hlavu a pak už hltal, dokud bylo co. Po nakrmení se držel v naší blízkosti a chodil za námi jako pejsek. Blížil se konec víkendu a my jsme odjížděli domů. Sousedé měli prostory, kde Toník ve dne pobíhal na zahradě a na dvoře a na noc ho zavírali do chlívku, který kdysi využívali, ale nyní již nebyl nikým obýván.  A fotky, které byly pořizovány v průběhu června a července, dokazují, že Toník rostl jak z vody. Každý týden jsme chodili k nim na zahrádku a při našich sedánkách nás Toník obcházel a vynucoval si pohlazení. Jeden víkend jsme ho dokonce dostali na starosti, protože sousedé odjížděli pryč. Chodila jsem ho s dcerou krmit a dělali jsme mu společnost i s dětmi. Měli jsme i dovolenou, tak jsme si to užívali.

Toník chodil se sousedem na procházky po vesnici, držel se mu u nohou a poslouchal na zavolání. Chodívali jsme o víkendu do místní hospůdky posedět na pivo. Sedávali jsme venku na zahrádce a soused bral Toníka s sebou. Byl to takový mazel, obcházel kolem dokola a nehnul se od nás. 

V srpnu se začalo řešit, kam se Toník přemístí. V těchto stísněných prostorách už dále žít nemohl, a kdyby přeskočil plot a utekl, nepřežil by. A samozřejmě v dospělosti jsou srnci agresivní a mohli by i zranit.

Na začátku září jsme odjížděli na dovolenou do Slovinska a během té doby našel Toník nový domov. Přestěhoval se do obory, která byla v blízkosti ústavu sociální péče. Byly zde prostory, kde byla umísťována různá zvířata a klienti  tohoto ústavu se o tato zvířata  starali. Některá tu dožívala zrovna tak, jako oni.  

Když jsme na podzim odjížděli z chalupy na zimu do Prahy, často jsme dostávali zprávy od sousedů, že se má Toník skvěle a je o něj dobře pečováno. Před pěti lety se bohužel zranil a měl natolik pochroumanou nohu, že mu museli ten jeho pestrý život ukončit.

Věřte mi, to je tak nádherný pocit, když se nám to malé stvořeníčko přeměnilo ve statného srnce a právem jsme byli pyšni, že jsme se o to mohli postarat zrovna my. Přiložené fotky jsou důkazem toho, že je tento příběh opravdu nezapomenutelný.  

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Práglová
Hezké,zajímavé a dojemné čtení.
Marie Doušová
Příběh je poučný a velmi pěkně napsaný. Jste i se sousedy velice hodní a obětaví lidé. Srneček se u Vás měl krásně a určitě Vám zůstanou vzpomínky na celý život. Fotky ukazují s jakou láskou se srnečkovi věnujete. Moc dojemné.
Lidmila Nejedlá
Hanko, to je krásný příběh a vy jste úžasní obětaví lidé. Zasloužíte si medaili za záchranu života.
Jitka Chodorová
Pohádkový příběh, plný laskavosti a lidskosti, i když hlavní roli hraje Toník, jen škoda, že se zranil, pohádky končí jinak, ale díky vám všem, kteří jste mu nahradili maminku. Moc dojemné.
Elena Valeriánová
Na fotce 1949 je chlapec, držící srnečkovu hlavu v dlaních. Velmi něžné.
Elena Valeriánová
To je krásný příběh o lidské laskavosti. Na fotkách je vidět, že byl srneček miláčkem vás všech. Věřím, že děti, které se o něj staraly by nikdy žádnému zvířátku neublížily. Děkuji, že jste se o příběh podělila.
Zdenka Jírová
Jste moc hodní. že jste se dokázali postarat o srnečka, který by bez vaší péče zahynul. Mě tyhle příběhy s dobrým koncem vždy dojímají, protože znám i mnoho příběhů , které dobré konce neměly , většinou díky nezodpovědným lidem. Moc mě mrzí, že chudáček neskončil dobře přes veškerou péči, kterou měl.
Marie Seitlová
Hani, moc pěkný článek i fotky. Je vidět, že jste se o něj starali s láskou. Škoda, že se zranil.
Hana Polednová
Děkuji všem za hezké hodnocení mého článku a jsem moc ráda, že se vám příběh líbil.
Eva Mužíková
Hani, děkuji za tak dojemný příspěvek. Na fotkách je zřejmé, že jste o srnečka všichni pečovali s láskou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.