Nenastupovat!
FOTO: autorka

Nenastupovat!

22. 2. 2018

Jen se dívat. I tak je to krásný zážitek. Kde? V Muzeu městské hromadné dopravy. Nachází se v historickém objektu tramvajové vozovny ve Střešovicích. Šla jsem se tam podívat loni v září.

Muzeum bylo otevřeno v roce 1993. Vozovna byla postavena v roce 1909 a v roce 1991 byla vyhlášena technickou památkou. O sedm let později pak byl soubor 50 historických vozidel městské hromadné dopravy a 34 dalších sbírkových předmětů v muzeu prohlášen Ministerstvem kultury ČR za kulturní památku.

Muzeum předčilo mé očekávání. Jeho atmosféra mě zcela pohltila. Kromě historických vozidel je zde vystaveno mnoho dalších exponátů - modelů, fotografií, historických dokumentů, jízdenek, plánků. Muzeum vystavuje také dlouhodobě zapůjčené exponáty Národního technického muzea. Z vozovny jsou vypravovány i některé soupravy historických tramvají. Některé exponáty jsou úsměvné (například koňka, plakáty), jiné smutné (tramvaj s německo-českými nápisy a upozorněním, že Židům vstup zakázán). 

Letos bude muzeum otevřeno od 30. března do 18. listopadu, a to o sobotách, nedělích a svátcích, od 9 do 17 hodin. Děti do 6 let mají vstup zdarma, do 15 let za 30 Kč a dospělí za 50 Kč. K muzeu, do stanice Vozovna Střešovice, dojedete tramvají od metra Hradčanská nebo Vltavská.

S využitím webových stránek muzea.

 

kultura
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Děkuji vám. Taky jsem naskakovala do tramvaje. A lístky byly za 30 a 60 haléřů. Oli, obávám se, že ve všední den nebudou mít otevřeno. Otevírací dobu jsem napsala. Miluško, jsem ráda, že se vám hračky líbily.
Naděžda Špásová
Ještě si pamatuju, jak jsme naskakavali do rozjeté tramvaje, když jsme pospíchali do školy. Ježiši, to už je tak dávno. :-)
Marie Doušová
Dobrý typ na výlet . Dík za zprostředkování a krásné fotky.
Libor Farský
Nádherné vzpomínky, zvláště pro mne, denně jsem okolo vozovny jezdil, bydlel jsem ve Střešovicích.
Olga Štolbová
Věrko, díky. Možná by se líbilo i íčkařům, zajít tam některý čtvrtek, je tam i hospůdka. ♥
Zuzana Pivcová
V tomto muzeu jsme byly před pár lety při jedné Noci muzeí. Byla to dobrá volba. Mám muzea tohoto typu ráda. Vzpomínám, že jsem se vyfotila u jednoho autobusu, který byl z roku, kdy jsem se narodila. Pěkně starý exponát!! :-D Díky za procházku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.