Od domácího taveného sýra až k zapečeným plněným paprikám
ilustrační foto: pixabay.com

Od domácího taveného sýra až k zapečeným plněným paprikám

9. 3. 2018

Jako mnozí další, i my jsme podlehli mánii výroby domácích sýrů. Manželka ovšem nesnáší jedlou sodu v nejrůznějších domácích taveňácích, a tak si na Internetu vyhrabala výrobu taveného sýra bez výše zmíněné ingredience.

Výroba se dle návodu zdála prostá, (nastrouhat Goudu, roztavit ve vodní lázni, přidat sladkou smetanu a povařit), a tak se do toho pustila natěšená na domácí tavený sýr.

Vše se krásně rozpustilo, a tak jsme to dali do ledničky ztuhnout s tím, že ráno druhého dne budeme mazat již na chleba. No, ráno jsme ovšem nic nemazali, protože smetana zůstala tekutá a z rozpuštěné Goudy se udělaly nemazatelné hrudky. Holt ta soda tam podle mého prostě chyběla, aby provedla jakousi chemickou reakci, ovšem u mé ženy viz výše.

Nevzdala se ovšem ani v nejmenším, (ona také ta smetana a Gouda nejsou zadarmo), a protože chystala k obědu plněné papriky, tak začala s velmi zajímavým experimentem.

Mleté maso do paprik připravila běžným způsobem, ovšem k této nadívací směsi přidala hrudky Goudy a plněné papriky v pekáčku zalila zbylou smetanou. Zapečené v troubě naprosto vynikající, chuť po smetaně jemná, sýr v mase bylo jen tušit, jak se pěkně roztavil, no prostě pohádka.

Celkem úmyslně neuvádím přesné množství jednotlivých ingrediencí, vím, že píši pro znalce, a tím pádem je jasné, že si to každý přizpůsobí své chuti i možnostem.

Jo, s těmi domácími sýry jsme nepřestali, máme pravidelný přísun mléka přímo z dojení a při použití syřidla se nám začalo dařit. Já tedy zrovna sýrový moc nejsem, (takhle pečená žebírka, to je věc !), ale baví mne odjakživa práce s teploměry, a tak dělám ten základ a manželka různě zatěžuje, ochucuje a tak podobně.

O tom však snad někdy příště, je to na dlouhý článek, protože je to i dlouhá a hodně pečlivá práce.

Můj příběh
Autor: Petr Halda
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Teda to jste mě namlsal! Sýry miluju, plněné papriky taky, a vy je ještě spojíte v jedno úžasné jídlo. :-)
Zdenka Jírová
Ty papriky byly určitě moc dobré.Hned příště to zkusím, už se na to těším.
Alena Tollarová
Sýry určitě vyrábět nebudu, ale líbí se mi, že jste si věděli radi s "nepodarkem" a zužitkovali ho tím nejlepším způsobem. Sbíhají se mi sliny.
Marie Ženatová
Moje maminka dělala ten nejlepší kozí sýr... Její postup - z kozího mléka si vytužila tvaroh, přidala jen kmín, sůl, papriku a po několika dnech v teple kuchyně uzrál v kameninové nádobě ten nejlepší sýr, jaký jsem v životě ochutnala...
Jana Kollinová
Líbí se mi s jakým zájmem a chutí spolupracujete s manželkou na rodinných receptech. Těším se na pokračování, někdy mi chybí nápady co zajímavého uvařit a zejména nápady jak zhodnotit každou surovinu nebo polotovar beze zbytku.
Jana Šenbergerová
Jen experimentujte. Každý recept dobrý. :-)
Elena Valeriánová
Taky se culím, jo pokusy a omyly. Bez nich by lidstvo už dávno nemuselo být. Hezky napsané.
Zuzana Pivcová
Pěkné a vtipně povyprávěné!! Zasmála jsem se.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...