Pražská seniorská akademie se rozšíří i na střední školy
Ilustrační foto: praha.eu

Pražská seniorská akademie se rozšíří i na střední školy

1. 3. 2018

Na vybraných základních uměleckých školách v hlavním městě již třetím rokem funguje unikátní a nesmírně populární projekt akademie umění a kultury pro seniory.

Vzhledem k velkému ohlasu a zájmu seniorů o podobné bezplatné volnočasové aktivity, určené k aktivnímu trávení volného času nyní pražská radní pro školství Irena Ropková připravuje rozšíření akademie i o další vzdělávací projekty určené seniorům na městských středních školách.

Pražští senioři mají již tři roky unikátní možnost navštěvovat bezplatně různorodé výtvarné, literárně-dramatické, taneční a hudební tříleté kurzy na základních uměleckých školách v metropoli. V tomto školním roce jich na celkem šestnácti školách studuje více než osm set.

„Projekt seniorské umělecké akademie, který je v České republice zcela unikátní a závidí nám ho dokonce i v zahraničí, je jedním ze zásadních kroků, kterými město v minulých letech ukázalo, že lze relativně jednoduše vyjít sociálním, kulturním a tvůrčím potřebám našich seniorů. Z jejich obrovského zájmu a nadšení mám samozřejmě velkou radost,“ vysvětlila pražská radní pro školství Irena Ropková.  

V posledních letech stále více škol, zřizovaných hlavním městem, pořádá vlastní vzdělávací projekty pro seniory. Od roku 2016 na jejich realizaci mohou, stejně jako další subjekty, žádat o dotaci v rámci celoměstských programů podpory vzdělávání.

„Vzhledem k tomu, že se program na podporu vzdělávání seniorů osvědčil a počet podaných projektů strmě roste, připravujeme propojení jednotlivých aktivit tak, aby senioři měli přehled o tom, jaké všechny možnosti pro aktivní trávení volného času seniorů hlavní město nabízí. Vznikne tak Akademie umění, kultury a vzdělanosti pro pražské seniory,“ uvedla radní Ropková.  

„V první fázi se do této zastřešující akademie zapojí osm středních škol a Dům dětí a mládeže hlavního města Prahy. Tyto subjekty seniorům nabízí celkem jedenáct vzdělávacích projektů, pro které již grantová komise navrhla  pro letošek podporu v celkové výši 1,247 milionu korun,“ dodala k plánu magistrátu Ropková.  

Těchto jedenáct projektů v případě, že s nimi vysloví souhlas pražské zastupitelstvo, nabídne pražským seniorům nejrůznější aktivity od kurzů finanční gramotnosti či práce s počítačem přes jazykové kurzy až po možnost naučit se pracovat s technologií 3D tisku. Výčet jednotlivých aktivit, které budou seniorům nabízeny, se objeví na portálu pražského školství skoly.praha.eu a informační letáky budou distribuovány v rámci veřejných institucí.  

„Do budoucna bychom chtěli seniorskou akademie rozšířit i na další subjekty, jako jsou například neziskové organizace, jejichž vzdělávací projekty zaměřené na seniory hlavní město formou grantů podporuje,“ uzavřela Ropková.

praha.jpg

Praha
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Tomanová
Jedna ze smysluplných možností, jak strávit příjemně čas s lidmi, kteří mají stejné zájmy. Dobrý nápad.
Libor Farský
Pražáčkové se mají!
Jana Šenbergerová
Dobrý nápad. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%