Starosta Bohumína Petr Vícha: Ve městě je pořád co zlepšovat
FOTO: autorka

Starosta Bohumína Petr Vícha: Ve městě je pořád co zlepšovat

3. 3. 2018

Radnice vstřícné k seniorům. To je téma soutěže portálu i60. Vydala jsem se proto za starostou našeho města Bohumín, panem Petrem Víchou, a požádala jej o krátký rozhovor. 

Bohumín je znám tím, že je městem, ve kterém stojí za to žít. Já osobně tu spokojeně bydlím už sedm desítek let. Domníváte se, pane starosto, že jsou v Bohumíně spokojeni i jiní občané seniorského věku?
Snažíme se, aby v Bohumíně byli spokojeni všichni lidé. Finančně podporujeme nejen seniory, ale také mládež, školy, snažíme se nabízet lidem pestré volnočasové aktivity a kvalitní bydlení, do kterého ročně investujeme přes 140 milionů korun. Ovšem senioři jsou významnou skupinou obyvatel, a proto chceme, aby ve městě byli spokojeni i oni.

Kolik seniorů v Bohumíně v současné době žije?
Bohumín má k 1. lednu 2018 podle údajů z evidence 21 375 obyvatel. Těch, kteří měli přes 65 let, je podle této evidence 4 047. Lidí nad 60 let je v Bohumíně přesně 5 309. Z těchto údajů je patrné, že senioři tvoří početnou skupinu, a proto se snažíme dělat vše pro to, aby v Bohumíně svůj život prožili aktivně.

Jsou v Bohumíně nějaké organizace, spolky nebo asistenční služby, které se seniorům věnují?
Ano, je jich hned několik. Například ve městě funguje Klub seniorů Bohumín, což je volné sdružení seniorů, které má asi 450 členů a patří vůbec k těm nejaktivnějším a největším sdružením ve městě. Působí tady ovšem i další spolky, které sdružují i seniory – například Svaz tělesně postižených nebo Profit 12. Fungují zde i dostupné sociální služby, které se zaměřují právě na seniory. Jedná se o pečovatelskou službu a osobní asistenci, kterou poskytuje Centrum sociálních služeb Bohumín, což je městská příspěvková organizace. Mezi další služby patří domovy pro seniory, ať už městská Cesmína, krajský Domov Jistoty anebo Dům pokojného stáří sv. Františka, který provozuje zdejší charita. Ta mimo jiné nabízí i tzv. odlehčovací službu.

Pracují tyto organizace ke spokojenosti našich seniorů?
Na tuto otázku by vám měli odpovědět spíše sami senioři. Za sebe předpokládám, že ano, protože zástupci zdejšího klubu seniorů jsou s námi na radnici v úzkém kontaktu a své požadavky, přání i výhrady mohou uplatňovat v podstatě stále.

Mají senioři možnost se někde společně scházet?
Ano, scházejí se v centru Bohumína v blízkosti Rafinérského lesíku mezi zdejšími malometrážkami v městském objektu. Ten sice dopoledne funguje jako denní stacionář městského centra sociálních služeb pro mentálně postižené klienty, ale odpoledne jej využívají senioři, a to nejen ke svým schůzkám, ale třeba i k přednáškám. Mají zde k dispozici například počítač s připojením k internetu nebo možnost dát si teplé nápoje. Teď budeme nově pokrývat celou budovu vysokorychlostním internetem, takže tady i dříve narození budou moci využívat na svých mobilních telefonech wi-fi. Vzhledem k tomu, že v příštím roce se denní stacionář přesune do jiných prostor, budou moci prostory senioři využívat i dopoledne. Kromě toho se členové klubu seniorů hromadně potkávají jednou za měsíc ve velké zasedací místnosti bohumínské radnice, kde se vejde přibližně kolem 120 lidí.

Co pro spokojenost seniorů dělá radnice v Bohumíně?
Vynasnažím se o strohý výčet, ze kterého bude množství aktivit patrné. Město křižuje už šestým rokem senior taxi, které vozí obyvatele nad 65 let za dotovanou cenu 15 korun k lékařům, na pošty, hřbitovy nebo do aquacentra. Senioři mohou využít také slev na vstupné do městských sportovišť – aquacentra, saunového světa nebo na adventure golf. Město hradí autobusovou dopravu na zájezdy, které pořádá zdejší klub seniorů, napříč republikou včetně divadelních představení v Ostravě. Každoročně pro ně organizujeme sportovně-společenské hry, účastní se i dnů zdraví a pro imobilní seniory pořádáme autobusové exkurze napříč Bohumínem. Ve městě přibyly na přání dříve narozených na vytipovaných trasách tzv. lavičkostezky, kde si mohou při pěší chůzi odpočinout posezením na lavičce. V Hobbyparku i Rafinérském lesíku máme venkovní fitness pod širým nebem, které slouží nejen seniorům.  Hradíme i pronájem tělocvičny pro hromadné cvičení pořádané klubem seniorů. Naše kulturní agentura K3 Bohumín na ně pamatuje filmovým klubem pro seniory se zvýhodněným vstupným. Dříve narozeným studentům dotujeme také každý semestr při studiu univerzity třetího věku, kterou jsme ve městě zřídili. A také bezplatně montujeme pro větší bezpečnost našich seniorů řetízky na dveře, to má na starosti městská policie. Zároveň se prostřednictvím nejrůznějších anket zajímáme o jejich potřeby a náměty se pak v rámci našich možností snažíme realizovat.

Lišíme se něčím od jiných obcí? Máme se čím pochlubit?
Zdůraznil bych především dotovanou službu senior taxi, kterou jsme po vzoru sousedního Rychvaldu zavedli mezi prvními v republice. Teď se námi inspirovala další a další města napříč republikou a už začíná fungovat i jinde. V Bohumíně je radniční taxík pro seniory velmi žádaný, evidujeme v něm více než tisíc jízd měsíčně. Ve velkém senioři využívají také slevy na plavání a saunování v našem aquacentru. Populární je také každý nový semestr pokračování univerzity třetího věku. Velké poděkování bych rád tlumočil všem dobrovolníkům, mnohdy z řad seniorů, kteří navštěvují své opuštěné vrstevníky v domovech důchodců a tráví s nimi volný čas, a to čtením, vyprávěním nebo procházkami.

Ve městě je celkem hodně bezbariérových vstupů. Uvažuje se o dalších?
Do budoucna chceme zvyšovat počet bezbariérových bytů. V bytech seniorů či lidí s omezeným pohybem proto průběžně upravujeme sociální zařízení tak, aby v nich mohli bydlet co nejdéle. Zároveň pracujeme na odstraňování bariér napříč Bohumínem, ať už při opravách chodníků či budování nových úseků. Ve veřejných budovách, které nám patří, také pamatujeme na bezbariérové vstupy a výtahy. Výtahy jsou v našich zařízeních, která slouží převážně seniorům, už samozřejmostí. Teď uvažujeme o možnosti vybudovat výtah i v nižších domech s převážně staršími obyvateli, aby měli šanci dostat se bez větších komplikací ven.

Vidíte ještě pro spokojenost seniorů v našem městě v něčem nějaké rezervy?
Vždy je co zlepšovat. Věřím, že ve spolupráci s velmi aktivním klubem seniorů jistě ještě něco dalšího vymyslíme.

 

Děkuji vám za rozhovor a přeji Vám i všem ostatním, aby Bohumín byl stále místem, ve kterém stojí za to žít.

 

Jak se žije seniorům ve vašem městě či obci? Pořádá vaše radnice zajímavé akce pro seniory? Fungují u vás seniorské kluby či různé asistenční služby pro seniory? Snaží se vaši radní, anebo je naopak zájem vaší radnice o seniory minimální? "Radnice vstřícné k seniorům" je téma naší nové soutěže, ve které můžete vyhrát pěkné knižní ceny. Více informací o soutěži najdete na tomto místě.

 

Soutěž - Radnice vlídné k seniorům
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Bohumín? Zaslíbené místo pro cykloterapii, CWA, o které jsem toho tady tolik napsal. mohly byste, vy aktivní ženy, mírně postrčit p.- starostu nebo jiné lidi, že by taky umožnili svým seniorům vyjíž´dky - pryč z osamělosti, směrem k dobré náladě a vděku?
Lidmila Nejedlá
Výborně, Hanko, fandím vám, děvčata i Bohumínu.
Helenka Vambleki
Hanko, 1* školní známkování, za článek plné souhvězdí a samozřejmě by si zasloužil hvězd určitě deset. Když byl v Bohumíně loni Babiš, sám starostu Víchu pochválil slovy, že nehodnotí lidi podle toho, v jaké jsou straně, ale podle toho, jak pracují, co dělají. A já můžu být hrdá na to, že jsem bohumínský senior, že jsem kolečkem v tom soukolí, jakým náš seniorklub je, a že můžu svou troškou do mlýna přispět při starosti o náš web http://www.seniorklub.estranky.cz/
Eva Jančaříková
Hani super !!!
Dagmar Bartušková
Hano, článek se moc povedl. Podobné akce pro seniory jsou i v Praze, akorát to skládání obrázkových dřevěných kostek jsem nikde neviděla. Obracela jsem kostky naposledy se synkem, a to už je let... Do Bohumína, přímo do úschovny zavazadel se dostala zatím jen má kabelka s doklady, penězi a mobilem, a poté doputovala zpět do Prahy - za poplatek 50 kaček. Dobří lidé ještě žijí! Ráda se tam k Vám podívám i osobně.
Marie Seitlová
Ano u nás v Bohumíně stojí za to žít, jsem ráda, že tu žiji. Hani, rozhovor s našim starostou se mi moc líbí.
Blanka Macháčková
Mám také připravený rozhovor se starostkou, ale malé obce. Myslím, že by to mohlo být zajímavé porovnání. Bohumín toho dělá opravdu hodně. Blahopřeji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.