Staronově
ilustrační foto: pixabay.com

Staronově

5. 3. 2018

Už jako pamětník, od konce druhé války toho pamatuji až mnoho. Porovnávám a zvažuji předložené události a novinky vlastním míněním, bez úvah mimopražských žurnalistů, v Praze působících.

Zajisté se mělo bourat to staré špatné, a nahradit vše tím novým, lepším, funkčnějším. Svět s oblibou rád minulé smaže a začíná rád znovu, od začátku. Až k objevu třeba i trakaře!

Elektronický pokrok by dosáhl i dřívější režim, ale asi o trochu později.

Soukromé podnikání už jsme měli také, dávno.

 

STARÉ:

Opravdu jsme tu neměli tolik neonů a reklam, ulice nebyly přeplněny krámky, se zbytečným zbožím. Také hospod v centru Prahy bylo jenom málo, ale stačily. ČSSR byla vývojově dost daleko, až na ty chybějící neony a elektroniku.

Automobilové pneumatiky byly tehdy universální, tedy na léto i zimu stejné.

Podomní obchod a uliční žebrota byly zakázány, domy se nemusely už přes den zamykat.

 

NOVÉ:

Naše vojsko se tehdy nepomalovávalo na obličejích sazemi, teď vypadají jako Indiáni, před přepadením bílých kolonistů.

Kalendáře jsou také „inovovány“, jsou v nich tak neobvyklá středověká jména; tak se pracující v pracovní době nemohou opíjet, nikdo z nich se v nich tak nejmenuje! Tak nám nastoupilo abstinentství.

U benzinové pumpy si nyní třeba můžeme koupit mléko, maso, pečivo, dorty, cigarety i léky.

Podomní prodej byl znovu povolen a pak znovu zakázán.

Nově byla zrušena ČSR i ČSSR. Jmenujeme se teď Česká republika, dříve jsme se ale jmenovali Protektorát Čechy a Morava. Už je to tu zase, stejné.

Nově byla do pražských tramvají umístěna plyšová sedadla, jako že jsme teď lepší lidé. Dosídlenci Prahy byli často zahmyzení, od nich se nakazilo původně čistotné pražské obyvatelstvo. Křesla byla nahrazena opět těmi laminátovými, snadno desinfikovatelnými sedadly!

Vesničanky, v Praze teď usazené, na sebe nedbají. Jsou nenalíčené, nenastrojené, nemají sexuální chůzi. Stěhování národů do Prahy městu přineslo spíše jen úpadek.

Velkomoravská říše znovu expanduje na nejlepší pražské posty, pro Pražany tu zbývají místa už jen ve vrátnicích!

Nepražští přišli do Prahy a začali objevovat a realizovat už to dávno zavržené. Na východě České republiky se žilo klidněji, měli tam čas číst dřívější knihy. Po přesunu do Prahy, na nejlukrativnější funkce, to tu začínají realizovat, jako novoty. Předchozí funkcionáři to už dříve zavrhli, bylo to nepoužitelné!

Žižkováci by se vyjádřili prostodušeji: “Svět se posr.l!“

Bylo znovu objeveno, že v republice chybí krávy mléčné i masně. Znovu se budou muset zakládat chovy skotu. Objev!?

Na vsích chybí prodejny potravin. Teď objevujeme, že už tam byly vystavěny, v minulém režimu. Jsou v dobrém technickém stavu. Jen v nich chybí prodavači a potraviny!

V pražské hromadné dopravě došlo k nebývalému pokroku. Mladí venkované aktivně vyhlíží staré a nemohoucí, ochotně je pouští usednout, na svá sedadla. Nenaučili se bojovnosti původních pražských bab – bojovnic o sedadla.

Malovat u českých soudů se teď smí. Nesmí se tam ale fotografovat, filmovat, ale jenom kreslit Tahle novinka sem přišla z USA, takoví jsme pokrokoví.

Nově se ve školách bude vyučovat branná výchova. Také už tu také byla.

Na pražských chodnících jezdí opravdu nebývalá motorová vozidla. Je to vysavač psích výkalů. Obdivuhodný to pokrok.

Horalé v Praze postávají na rozích chodníků. Zastavují se v úzkém a frekventovaném místě a zírají na vysoká patra pražských činžáků. Horalky se tu neobyčejně rychle množí, mají i tři děti po sobě. Léta tu na městských chodnících nebyl vidět ani jeden kočárek!

Policie už nevyšetřuje, ale na místě činu vytěžuje, jako horníci to uhlí. Zatýkání a odvoz na služebnu se pak nazývá k podání vysvětlení. Když se kriminálníci vzpouzí, je jim pohroženo použitím donucovacích chvatů. Dříve odvážela policie k výslechu na „wachcimru“. Tam probíhala „gumoléčba“, VÚMLem (vulkanickým učitelem marxismu a leninismu). Bezpečnost k tomu nepotřebovala týmy drahých vysokoškolsky vzdělaných právníků!

Někdy musí policie vyjíždět k „domácí zabíjačce“. To se doma milenci či manželé mlátí, a bodají kuchyňským nářadím. Jindy se perou jenom o dítě. Také se to musí vyřešit.

Současní policisté nosí neprůstřelné vesty, bojí se o vlastní život!

V kuřáctví se blížíme k myslícímu Rakousku. Tam postupně zavádějí kouření do některých restaurací, jinak tam jsou prý hospody prázdně.

Větší pražské křižovatky byly vybaveny pouličními hodinami. To už tu také bývalo, i za Hitl

Česká republika je prý 6. nejbezpečnější země na světě. V Praze není divu, po soumraku už obyvatelstvo strachem nevychází na ulici!

 Odpadkové koše nyní vysypávají několikrát denně, ba i v temné noci. Že by začala fungovat ta „neviditelná ruka trhu“?

 Náš domovník si při mytí schodiště činžáku štěstím zpívá a píská.

 Na nádražích byly staronově založeny úschovny kufrů. Objevena byla jejich prospěšnost a užitečnost!

 K nebývalému pokroku přispěly i rybičky, ožírající holé lidské nohy. Akvária jsou umístěna na Václavském náměstí, přímo za výlohou. Ožrání lidských nohou stojí 700 korun, děti nemají slevu. Okousávání trvá jenom 25 minut. Bohatí rodiče sem vodí celá hejna svých dětí. O oňoukání nohou je obrovský zájem, musí se objednávat, třeba až na 22. hodinu, rybičky by prý byly přežrané!

Nechť jiní posoudí rozdíl mezi totalitou a demokracií, co je a bylo lepší…, dle vlastních pozorování doby a osobních zážitků…

                          

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Dobrá sonda do současného života .
Zdenka Jírová
Myslím, že jste to vystihl správně. Jsem sice venkovanka, která dříve s rodinou konala výlety za kulturou do Prahy. To už dnes nekonám, za snídani v Obecním domě, kam jsme dříve s rodinou občas chodívali, bych dneska nechala valnou část svého důchodu.Zrovna tak vstupné na prohlídku Hradu, by pohltilo tu zbývající část. Také bych tam už moc netrefila, při své poslední návštěvě jsem byla ráda, že na Václaváku stojí ta kobyla, jinak všude jsou jen cizojazyčné názvy na domech a tak se velmi těžce orientuji. Tak vás, Pražáky, alespoň neunavuji svou přítomností.
Marie Doušová
Není vždy co je nové dobré a co bylo dřív ,špatné.Pokrok nelze zastavit , kde to prospěje lidem, ale nic se nemá přehánět.
ivana kosťunová
Máte zábavné postřehy - mě se líbil termín" sexuální chůze". Musím natrénovat :))
Dana Puchalská
Ano mění se s oblibou to, co bylo dobře zavedené a osvědčené. Článek se mi moc líbil.
Jana Šenbergerová
Už můj dědeček, který se narodil v předminulém století, říkával, že se svět v "p...l" obrací, takže nic nového pod sluncem. To jen současníci s tím mívají problém. Každá generace si potřebuje na vlastní kůži ověřit, co funguje, a co ne. Zkušenosti jsou nepřenosné. A s těmi vesničany bych to neviděla tak zle. Obvykle bývají méně zpovykaní až zblblí, než obyvatelé velkých měst, kteří za každou cenu touží po světovosti, protože zapomínají, že svět je všude, i za dnes už pomyslnými branami jejich měst.
Věra Lišková
Změna je život, pane Miloši, s tím těžko něco uděláte.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.