Na vážné téma
FOTO: autorka

Na vážné téma

5. 3. 2018

Tentokrát vás zavedu na jedno pietní místo. Místo, které bylo pro mnohé tím posledním, co na tomto světě viděli. Konkrétně pro více než 750 lidí, kteří byli za protektorátu zastřeleni v Kobyliské střelnici. Půjdeme potichu, a i když nebudeme myslet na konkrétní události s tímto místem spojené, budeme vnímat genia loci. Neuvidíme nic monumentálního, nic krutého. „Jen“ jednoduchý památník, kříž, nápis na zdi a desky s daty a jmény těch, kteří zde svůj život skončili. Pod několika je pár svíček a květin. A pak už jen kámen, tráva, několik stromů. V tom slunném únorovém dni ty bez listí a sněhu posilují pocit ponuré posvátnosti, který se nás zmocní, jakmile projdeme betonovou branou. Jak tohle místo asi působí na jaře, když všechno kvete? Nevím, jsem tu prvně. Půjdeme? 

památky
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
O Kobyliské střelnici jsem kdysi slyšela. Hezké fotky.
Věra Ježková
Ještě jednou děkuji.
Jana Šenbergerová
Hezká připomínka, jen mě děsí, že právě teď, my lidé, znesvěcujeme jiný krásný kus naší Země dalšími hanebnými činy. A že je to daleko? Kdepak, je to za našimi humny a teče tam stejně rudá krev.
Lidmila Nejedlá
Důstojný památník.
Zdenka Jírová
O tomto místě jsem nevěděla, při čtení jmen se vždy otřesu hrůzou.Tolik ztracených životů!
Marie Doušová
Zapomínat by se nemělo.Dík za fotky.
Věra Ježková
Děkuji vám. Už řadu let jsem považovala za vážnou mezeru ve vzdělání, že jsem tam ještě nebyla, ačkoliv to nemám z Holešovic daleko. A místo na mě skutečně hluboce zapůsobilo. Vzpomněla jsem si pak na podobný, dokonce silnější, pocit, který jsem měla v Leningradě na Piskarjovském hřbitově, v komplexu připomínajícím oběti blokády. Ve výstavní síni byly dobové fotografie a zněla Leningradská symfonie D. Šostakoviče.
Zuzana Pivcová
Ačkoliv to možná zní divně, tak taková místa navštívím ráda. Protože pro mě představují další kus v mozaice historie, s níž jsem se setkávala v dokumentaci vojenského archivu. A Kobyliská střelnice k nim, hlavně za heydrichiády, patřila. Na ďáblickém hřbitově byly údajně anonymně uloženy nebo rozprášeny i ostatky nacistických zločinců, především K. H. Franka. Bohužel. Díky, Věrko.
Alena Vávrová
Dík, Věrko.
Helena Votíková
Včera jsem se tam byli podívat, nejprve jsme navštívili ďáblický hřbitov, kde je pietní místo obětí komunismu a pak Kobyliskou střelnici. I já jsem zde byla poprvé.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.