Jemné vlasy nemusejí být prokletím, když víte, jak o ně pečovat
Ilustrační foto: ingimage.com

Jemné vlasy nemusejí být prokletím, když víte, jak o ně pečovat

6. 3. 2018

Příroda nadělila každé z nás jinak a ne každá žena se může pyšnit objemnou a oslnivě zářící hustou hřívou. Mnoho žen se spíše potýká s jemnými, věčně poletujícími vlasy, které brzy plihnou a jdou jen obtížně tvarovat do bohatého účesu.

Vzhledem k tomu, že průměr vlasů jemných je menší než u vlasů normálních, žádají si jemné kadeře speciální střih, styling i péči. S trochou šikovnosti můžete matku přírodu přelstít, přirozeně slabé pramínky posílit a vytvořit si objemný účes.

Jemné a příliš choulostivé vlasy jsou jedním z nejčastějších vlasových problémů, se kterými se ženy potýkají. Průměr vlasu je dán geneticky a na to je všechna kosmetika světa krátká. Jemný vlas má zhruba o 25 až 30 % menší průměr, proto mu chybí pevnost, objem a pružnost. Tento typ kadeří se vyznačuje tím, že nedrží tvar ani objem. Takové vlasy jsou méně odolné vůči vnějším vlivům, dají se hůře upravovat a snadno se kvůli tenčí struktuře poškodí. Mnohdy se zásadních chyb dokonce dopouštíme sami, když používáme nevhodné přípravky, které vlasy zbytečně zatěžují. Dobrá zpráva je, že vhodně zvolenou péčí v kombinaci se střihem a stylingovými pomocníky lze dosáhnout toho, že i jemné vlasy budou vypadat zdravě, upraveně a budou působit vzdušným dojmem.

Jaký zvolit střih?
Obecně platí, že jemné kadeře by se měly upravovat do kratších délek. Čím delší, tím těžší a neposednější vlasy. Čím je totiž vlas delší, tím větší problém má udržet svou váhu a zachovat objem. O vhodném střihu se poraďte s kadeřnicí, která vám doporučí konkrétní sestřih. Ideální jsou tupé sestřihy s maximální délkou po ramena, s lehce prostříhanými konečky. Prostříhané konečky vlasům ulehčí a přidají na objemu. Zbavíte se tím zároveň nehezkých roztřepených konců a vlasy budou vypadat lehčí a zdravější. Vlasům také opticky přifouknou objem i některé barvy a úpravy, např. světlé melíry nebo jemná trvalá.

Kosmetická péče na míru
„U jemných vlasů je největší problém ten, že se pro svou křehkost častěji trhají, lámou, jsou sušší a obecně mnohem náchylnější k poškození. Hůře snášejí časté fénování a žehlení – vlasové vlákno se tím ještě více ztenčuje a ztrácí na objemu,“ vysvětluje Renáta Gacká, vlasová expertka kadeřnické kosmetiky Nouvelle. „Je nutné volit přípravky s lehkým složením, které vlas jemně čistí, ale nezatěžují. Základním produktem je pochopitelně vhodný šampon, nejlépe obohacený o vitaminy a minerály, které vlasy posilují a přispívají k jejich posílen a zhuštění,“ pokračuje Gacká a doplňuje: „Z praxe mohu doporučit šetrnou kosmetiku s obsahem keratinu, který vlasy vyplňuje a zpevňuje a nejlépe také s obsahem proteinů a výtažků z chmele otáčivého. Tyto složky přispívají k regeneraci vlasového vlákna, které je tak na dotyk i pohled pevnější a zdravější.“

Prohřešky proti jemným vlasům
Problém s jemnými vlasy můžete ještě zhoršit používáním nevhodných kosmetických přípravků. Nikdy neaplikujte žádný přípravek v nadměrném množství a pohlídejte si také složení. Vyhněte se všem zatěžujícím složkám, jako je například alkohol. Ze svého kosmetického arzenálu vyřaďte šampony pro uhlazený efekt a lesk. Veškeré tyto přísady jsou pro vlasové vlákno zatěžující, vlas neprodyšně obalí a ten pod tíhou chemických látek ztěžkne. Kondicionéry nanášejte výhradně do délek, nikoli přímo k vlasové pokožce.

Jemné vlasy také nikdy nesplachujte příliš horkou vodou. Vysoká teplota vody povzbuzuje mazové žlázky k nadprodukci a ještě více oslabuje křehký vlas. Po důkladném vypláchnutí všech přípravků vyfénujte vlasy v předklonu. Budou vzdušnější a efekt plného účesu vydrží déle. Na fénu si nastavte spíše chladnější proud vzduchu.

vlasy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
nina hor
Dobrý den mě dost pomohlo pár tipu odtud http://www.esmina.cz/slabe-vlasy-chyba-je-v-peci-o-pokozku-hlavy/ dost mi pomahaji dobré sampony se silikonem
Jana Šenbergerová
Mám sice jemné vlasy, ale naštěstí jich mám hodně. Také mají tendenci chovat se jako chmýří, ale to jsem prozatím vyřešila barvením, které je dostatečně zpevňuje. Nemohu je však nechat ostříhat příliš nakrátko, to si s nimi neporadím. Postrádám ukázku účesů z jemných vlasů.
Marie Doušová
Nikdy jsem neměla jemné vlasy . Vlasy jsem měla husté ,silné , rovné a dlouhé. Toužila jsem po jemných vlnitých vlasech, ale každý asi chce, co nemá. Poučný a zajímavý článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.