Foto z pouti nezarmoutí
FOTO: autorka

Foto z pouti nezarmoutí

15. 3. 2018

Pouť ale příliš nenadchne. Tedy, pokud na ni jdete s dětmi, tak vás nejspíš nakazí jejich radost; pokud si na ni ale jdete trochu zavzpomínat na dětství a mládí tak jako já, budete zklamáni.

Chodit na „Matějskou“ byla za mého dětství téměř povinnost, a to radostná. Bydleli jsme celkem blízko, asi dvacet minut chůze. V sobotu nebo v neděli odpoledne jsme se s rodiči svátečně oblékli a šli do „Juldy Fuldy“*. Pamatuji si, že už bývalo teplo. Kolotoč, řetízák, autíčka, ruské kolo, cukrová vata, perníkové srdce a turecký med – to bylo to nejlepší. Jako dospělá jsem si tam taky několikrát zašla, ale už ne na atrakce. 

Z čeho pramenilo mé zklamání? Nikde jsem necítila poetiku, kterou jsem očekávala. Že by to bylo věkem? Řetízkový kolotoč jsem nenašla, zato jsem viděla několik pestrobarevných přetechnizovaných atrakcí s převážně anglickými nápisy. Hluk, který k pouti jistě patří, a chaos.  Vše bylo takové nějaké neuspořádané a provinční.

Cukrovou vatu jsem si dopřála i letos. Na špejli, i když převážně ji mají nevábně napěchovanou v plastových kyblíčcích. Byla růžová, měla malinovou příchuť a stála 40 Kč. Turecký med už několik let nemůžu kvůli zubům. Domů jsem nám koupila ještě dlouhý lékořicový pendrek.

Pokud se na Matějskou pouť budete chtít vydat, mohlo by vás zajímat, že ve všední dny mají otevřeno od 13 do 21 hodin, vstup je zdarma; v sobotu a neděli od 10 do 22 hodin, a to za 30 Kč, děti do 120 cm zadarmo. To vše do 15. dubna.

* Park kultury a oddechu Julia Fučíka

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Borku, tobě samostatně. Děkuji, moc jsi mě potěšil a rozesmál. To mi ještě nikdo neřekl. A dočkat se na stará kolena takových krásných slov … :-)
Věra Ježková
Děkuji vám. „Narváno“ tam bylo, protože jsem přišla v jednu, kdy teprve otevírali. Během necelé hodiny, kterou jsem na pouti strávila, začínali přicházet dospělí s dětmi.
Hana Polednová
Na matějskou pouť jsme chodívali s dětmi pravidelně každý rok. Když děti odrostly, chodívala jsem tam s manželem jen tak se podívat. Dali jsme si tam oblíbenou opečenou klobásku a zastříleli jsme si ve staročeské střelnici. Jedině tam jsem se trefila a měla jsem z toho radost. Naposledy jsme tam byli někdy před 15 lety. S vnoučaty chodím na poutě na vesnicích a 2x jsem byla s vnukem v Německu v Legolandu a Europaparku. To se s naší Matějskou nedá vůbec srovnat. Tam se mi hrozně líbilo a absolvovaly jsme spolu skoro všechny atrakce.
Jitka Hašková
Po vysoké škole jsem byla zaměstnána ve výpočetním středisku, které bylo v Bruselském pavilonu(ten už neexistuje) ve Fučíkárně. Když byla Matějská pouť tak jsme po obědě chodili zajezdit v elektrických autíčkách. Užili jsme si dost legrace, ale odpoledne to bylo nepříjemné, protože hluk a hudba z pouti byla slyšet všude.
Marie Seitlová
Na Matějské jsem byla 1x s dětmi a bylo to v roce 1981. Udělala jsem jim výlet do Prahy a do Nymburka ke známým. Bylo to tam fajn a synové si to na atrakcích užili.
Zuzana Pivcová
Věrko, na Matějské pouti jsem nebyla dávno. Nějak mě neláká a návštěvy chtivé děti nejsou. Pamatuji si, že jsme tam několikrát byly ještě před Listopadem s Marcelou, když jsme se obě přestěhovaly do Prahy. A pak se svým tehdejším partnerem. To jsme stříleli na různé pohyblivé figurky v historické střelnici. To bylo bezvadné. Jako dítě jsem měla "svou" minipouť na hoře Tábor u Lomnice nad Popelkou. Tam jsem si užila všeho, co k opravdové pouti patřilo, včetně tzv. Křížové cesty pěšky na horu. To byly časy.
Libor Farský
Hezká vzpomínka. Děkuji, Věruško, holčičko. S chutí bych Tě hned povozil v autíčku !!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.