Hrátky s češtinou. Zdrobňujeme s láskou hezky česky
Ilustrační foto: pixabay.com

Hrátky s češtinou. Zdrobňujeme s láskou hezky česky

16. 3. 2018

Motto
Představte si situaci v zaměstnání, při které někdo pronese: „Kolegyně Maruška se asi dopustila drobné chybičky“. Není to příjemnější vyjádření pro všechny uši, než obvyklé „Ta kráva pitomá, už to zase zkurvila“ a nebudou se všichni přítomní cítit lépe?

Na podobnou úvahu jsem narazil při svém brouzdání po serveru www.saspi.cz  (Společenství amatérských spisovatelů), kde jejím autorem je pod pseudonymem „plzeňský“ pan Milan (69 let) a tak jsem se tam také zaregistroval a požádal ho o souhlas s citováním tohoto jeho nápadu na portálu i60. Samozřejmě, že se jedná o nadsázku, nicméně mně jde o humornou aplikaci češtinářského útvaru, kterým jsou zdrobněliny. Ale hlavně o princip, který autor vyjádřil výstižně větou, která mi mluví z duše: Tvrdím, že zdrobněliny jsou nejlepším prostředkem pro to, aby mezi lidmi zavládly lepší vztahy, než v současnosti vládnou. Takže, posuďte sami:

Kdyby naši spoluobčané používali zdrobněliny nebo dokonce zdrobnělinky, život by byl naprosto krásný. Také pro nás, spisovatele, by to bylo skvělé, protože bychom mohli na papír přenášet slova, která v normálním stavu nejen nenapíšeme, ale ani nevyslovíme. Rád bych to demonstroval na příkladu, který vás jistě přesvědčí, že mám pravdu.
Manžel Karel se zlil s kamarády v hospodě jako dobytek. Doma na něj čeká manželka Růžena a soptí. Po návratu Karla z restaurace propuká tento střet.
„Teda Karle, ty zase vypadáš, co jsi mi slíbil včera, ty hovado.“
„Na, na, na, nazdar Růženo, měl jsem jenom dvě piva, první a poslední, heee...“
„Já ti dám dvě piva, ježíšikriste, nedejchej na mě, to je hrozný.“
„Růženo neser, neser ti povídám, dřu jako kretén a nemůžu si dát ani...“
„Ty sprosťáku, to jsem se dočkala. Ale maminka mi říkala, abych si tě nebrala.“
„Tvoje matka byla stejná čúza jako ty.“
A tak to pokračuje ve stejném duchu dál a dál. Všimněte si naprosté absence zdrobnělin. Jak může takový dialog dopadnout, je celkem nasnadě. V lepším případě lehkou inzultací jednoho z účastníků, v horším těžkou újmou na zdraví. A přitom stačí tak málo. Volit vhodná zdrobnělá slůvka. Ta totiž nedovolí, aby vůbec ke střetu došlo. No posuďte sami.
„Karlíčku, Karlíčku, to vypadá jako by Karlíček bumbinkal, viď?“
„Na, na, na, nazdar Růženko, Růželinko, jenom dvě pivíčka jsem měl. První pivíčko a poslední pivíčko.“
„Dvě pivíčka, Karlíčku? Ale skoro bych řekla, že byly tři. Že byly tři, ty ťuntíčku.“
„Čtyři, Růžičko moje, čtyři a k tomu pět rumíčků. To víš, tělíčko to potřebuje.“
„Já vím, ty můj Karlíčku, ty můj velký, velikánský Karlíčku. Už moje maminečka říkala, ten Karlíček, to je ten pravý pro tebe.“
„Tvoje maminečka byla moudrá ženuška. A ty jsi moje slaďoučká ženuška. Pojď ke Karlíčkovi.“
Vidíte, jakou kouzelnou moc mají zdrobněliny. Dokonce bych se vsadil, že po takto vedeném dialogu dojde na sexíček a to dokonce i s tak malým pindíčkem, jaký má Karel. A to je přece skvělé, dospět k takovému vyvrcholeníčku.
A za to všechno mohou zdrobnělinky.

Dovolte mi teď, prosím, vrátit se ještě jednou ke svým slovům v článku https://www.i60.cz/clanek/detail/16373/zazitek-roku-2016-hratky-s-cestinou-uvod ,kterým jsem v r.2016 na i60 otevřel pro všechny společné téma "Hrátky s češtinou", neboť to byly právě zdrobnělinky, kterě mě k němu nasměrovaly. 

 V Č.B. jsem se scházel s mladým Angličanem, který přerušil studium v Anglii a pracoval u nás jako asistent AJ v jazykové škole. Již uměl docela slušně česky hovořit, i když nemusel, ale jemu se čeština líbila. Bavili jsme se spolu česko-anglicky a vzájemně se v jazycích procvičovali. Nakonec jsem ho přesvědčil o tom, že je čeština bohatší a zajímavější. Přišla totiž řeč na jména. Jedním z půvabů českého jazyka je to, že můžeme vytvářet velké množství zdrobnělin. Ze slova malý můžeme vytvořit zdrobnělinu maličký, malinký, malinkatý, či dokonce malilinkatý, nebo malilinkaťoučký. Zdrobňovat můžeme podstatná jména, přídavná jména a ti, kdo mají více fantazie, si jistě hravě poradí i s dalšími slovními druhy. Angličané vlastně neznají zdrobněliny ani u jmen dětí, takže pouze předřadí anglické slovo malý.

Ten můj přítel se jmenuje John Peter Wood. Tak jsem mu to předvedl. „Jako klučina (little boy) jsi mohl být jen little nebo small, citovější nádech má small Johny. „No vidíš a v češtině můžeš být: Jan, Jenda, Jeník, Jeníček, Honza, Honzík, Honzíček. Little Peter může být: Péťa, Petřík, Petříček, Peťulda, Peťulka, Peťulínek, Peťánek, Peťáneček,. Ale i příjmení Wood (dřevo, les) můžeme udělat přátelštější: Dřívko, dřívečko, lesík, lesíček“.

Popravdě musím přiznat, že já k zdrobnělinkám tíhnu odjakživa, což není u mužů běžné. Oslovoval jsem tak všechny své kolegyně v zaměstnání a také jsem s tím začal i zde, na i60. Až později mě napadlo vložit na chat "otázku dne" kterou jsem se zeptal na jejich názor. Nemohu zde citovat odpovědi, bylo by to moc dlouhé, nicméně se ukázalo, že některé ženy oslovování zdrobnělinami příliš v lásce nemají. Tak jsem ještě pátral dál na internetu a objevil jsem i některé články nesouhlasné s jejich přínosem češtině. Nuže, k tomuto tématu se ještě někdy vrátím a otevřu diskusi k těmto negativním názorům. Dnes pro obsáhlost toho tématu zůstanu jen u pohledu, který charakterizuje nadpis tohoto článku "s láskou hezky česky". Děkuji za pochopení. 

Tím se dostávám k podobnému pojetí zdrobnělinek, které jsem nečekaně objevil na www.dama.cz , kde jedna dáma otevřela téma s názvem "Abeceda - zdrobněliny s přídavným jménem" ,které mělo obrovský ohlas (dodnes stovky až tisíce příspěvků a stále přibývají další). Byl jsem tím nadšený, hned jsem se na tomto webu zaregistroval a také požádal o souhlas s ocitováním ukázky těchto roztomilých nápadů, který jsem vzápětí získal. Takže, přátelé, doufám, že tím potěším i mnohé z vás a povzbudím je k vašim vlastním népadům. Upozorňuji jen, že můj výběr ukázek je čistě náhodný, není srovnán podle abecedy a u každého příspěvku uvádím přezdívku jeho autora, jak jsem jim slíbil. A jdeme na to:

Jesa: slzička ukápnutá,
šoha: inspektůrek školní,
dumajda: chloupeček vytržený,
Danae: houbička jedovatá, lampička zhasnutá, rybáříček osamělý,
bernadette: vodovůdek ucpaný, gumička veledůležitá, lenochodeček unavený, červíček vypasený, uplakánek počůraný, Ivanka Devátá,
dumajda: úředníček nepříjemný,
šoha: ospaleček ukňouraný,
bernadette: fouňa hloupoučký, betónek zatvrdlý,  inteligentíček vysokoškolský, Afričánek zatoulaný, 
Danae: človíček ustrašený, insolventíček podezřelý
bernadette: opička pivní,
dumajda: šampíčko bublinkaté,
šoha: sluníčko sedmitečné, idiotek neškodný x bernadette: chroustíček škodný,
mimozemštanka: flíček mastný, ešusek otřískaný,
Olís: autíčko špinavé, žumpička smrdutá,
kontrasa: elipsička šišatá,  
Kaučuk: debílek nevzdělaný, nehtíček zlomený, nanůček roztátý, nosánek usmrkaný, dráteček rezavý, kedlubnička dřevnatá,
avad: romadůrek smradlavý, věcička ztracená, prasátko zlaté, románek letní, oříšek rozlousknutý, románek letní, 
cigorka: winchestrovčička nabitá,
krasohled: nádobíčko poztrácené,  
šoha: chudáček nemilovaný, Čecháček nespokojený, žrádýlko oblíbené,
cigorka: Xantipka zlá

Nakonec jsem se také zapojil:
dingocz: Jezulátko Pražské, máslíčko předražené, travička počůraná, hubička nevymáchaná, čípeček klouzavý, prcinka pokakaná, 

Otázky pro čtenáře
1. Vymyslíte zdrobnělinku s přídavným jménem pro titulní obrázek?
2. Jak zdrobnit jméno Eliška? Jako lišku? Elištička? Anebo na „potvůrka zrzavá“?
3. Pokuste se připojit pár zdrobnělinek s přídavným jménem
4. Nebo zkusíte k mým 10 ilustrovaným pokusům pod článkem připojit jiný, vtipnější text?
    Pozor - musíte najet šipkou kurzoru na obrázek, aby se vám můj text otevřel !

Zazpívejme si s Michalem Tučným: Chtěl bych být medvídkem. (Ten medvídek na obrázku je mi podobný).
https://www.youtube.com/watch?v=ypJc7HpLeR8 

 

  

Hrátky s češtinou
Autor: Libor Farský
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Tomanová
Jinak, když se něco "povede", dost často používáme "chybička se vloudila..." i v zaměstnání
Dana Tomanová
Poslyš, Liborku, Ty jsi to zase rozjel...na plné čářičce :-))) Rozesmál jsi mne a i ty příspěvky jsou trefné :-))) Náhodou, zdrobnělá jména se mi líbí, pokud jsou libozvučná, jako např. Lidmilka, Hanička, Danka...malé Elišce bych říkala Elinko...cukroví na titulce bych nazvala "ksichtíky vypečenými". Šmarjápanno, ten třetí obrázek od konce na zdrobnělinky opravdu není, vždyť to jsou p....e jak vrata! :-))) To by odradilo kdejakého mluvčáčka. Vůbec mi nevadí některé zdrobněliny od mužů, pokud však při tom začnou šišlat a divně se nakrucovat, jsem ve střehu :-)
Libor Farský
Pusinku - Ovčáček Mluvčáček
Hana Šimková
Úplně jsem se v těch zdrobnělinkách rozpustila a moje tělíčko si žádá vínečko, aby se uklidnilo. Chudinka.
Libor Farský
Právě jsem na "TrhKnih" narazil na knihu od Elišky Krásnohorské "Svéhlavička ženuškou".
Libor Farský
Ano, to je přesné pojmenování, paní Zorko. Ale má tisíce příznivců v uvedených zdrojích.
Zorka Horká
Infantilita jak vyšitá :-(
Marie Doušová
Někdy zdrobněliny použiji ve jméně , aniž si to uvědomím , ale většinou , když mě někdo zaujme a je milý . Nic se nemá přehánět!
Dana Puchalská
Když jsme u těch zdrobnělin tak mně napadlo tohle. A k tomu pivínku a rumíčku si dá pán ještě páreček s hořčičkou a chlebínkem nebo jenom s malým rohlíčkem? Nebo snad ještě dobroučkou polívčičku s masíčkem nebo s kapáníčkem nebo už bude papinkat omáčíčku a knedlíneček? Tak to bych asi nepřežila a šla radši papkat domů. Myslela bych si že jsem snad u Chocholuška. Moje matka měla krásný výraz- konvičička na háčíčku v hlubánce. A doteď to občas používám.
Věra Ježková
Ad 3. Bělounké prádélko, bezohledňoučký vrahounek, blboučký kukuč, bolavoučký zoubeček, hubeňoučký žebráček, chlupaťoučké geparďátko, křehounká sklenička, malinkatý pejsek, něžňoučké koťátko, nizoučký stoleček, pitomoučké telátko, příjemňoučké harašeníčko, rozpumprdlíčkovaná prostitutečka, růžovoučká čepička, slaboučká kolínka, slaďoučký čajíček, smradlavoučká mrtvolka, světlounká barvička, šikovňoučký zlodějíček, teplounká vodička, uslintaňoučký pedofilek, usoužeňoučký emigrantek, vzrušeňoučký úchyláček. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.