Mám ráda kuchařské knihy II.
Foto: autorka

Mám ráda kuchařské knihy II.

19. 3. 2018

Vážení a milí,
jak jsem slíbila v minulém článku, pokračuji s druhým dílem.

Jelikož se blíží svátky jara - VELIKONOCE - rozhodla jsem se po dlouhém přemýšlení, že sem vložím ukázku z knihy Praktická hospodyňka. 

Chci jen podotknout, že tato kniha byla vydána v roce1918 a držím se původního textu a pravopisu té doby. Autorka tohoto jídelního lístku není nikdo jiný než vážená paní Anna Guthová-Jarkovská.

Postní jídelní lístek.

Zelený čtvrtek: Hrachová polévka s praženou žemlí, špenát s pečenými vejci (teplé jidášky s medem). Večer: Dušená telecí nebo vepřová játra s brambory, ovoce.

Velký pátek: Bramborová polévka houbová (nebo rybí), smažený kapr s hlávkovým salátem, tvarohové knedlíky s vařeným sušeným ovocem. Večer: Fazolový míchaný salát se slanečkem, dětem knedlíky od oběda, pomeranč.

Bílá sobota: Polévka z kozlečího mozečku a pražené krupice, droby z kůzlete i játra a maso z hlavičky na paprice s dušenou rýží, válený závin jablkový. Večer: Smažený kozlečí předek s bramborovým salátem, dětem smažená vajíčka s pažtikou.

Neděle velikonoční: Polévka hovězí s vaječným svítkem, vařené hovězí, obložené různou zeleninou a květákem, pečený kozlečí zadek s napodobenými mladými brambůrky a hlávkový salát (ořechový dort smetanový), drobné pečivo. Večer: Polévka od oběda (nebo pečení holubi) s celerovým salátem, dětem chléb s máslem a medem, čaj.

Pondělí velikonoční: Bílá polévka z prolisované zeleniny s praženou žemlí, vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím (piškotový závin se šodó). Večer: Pečeně od oběda studená s bramborovým salátem, dětem mazanec s vanilkovým krémem.

Takže, pánové a dámy, nechte se inspirovat a hurá na to. Sice nevím, co na to řeknou milovníci/e vegetariánské stravy a ochránci/kyně zvířátek, ale budiž. Když jsem si přečetla skladbu, rozmanitost a pestrost a hlavně náročnost jídelního lístku, tak jsem se zaradovala - ještě, že nežiju v té době. Kde bych sehnala v městě tyhle suroviny.

A také bych si musela sehnat ještě jednou tak velkou kuchyni a špajz, než mám nyní.  A minimálně jednu pomocnici k ruce. A pak bych asi týden nevstala, protože bych byla zničená z práce a přecpaná jako Bumbrlíček. 

Ale jako čtení je to zajímavé. Nebo se mýlím?

A kdyby někdo netušil, co je vyluštění hlavy, nepatří to do oboru křížovka, ale do kuchařských rad. Foto kresby přikládám. Hezké počtení a pokoukání přeju všem milovníkům jídla.

 

IMG_20180317_100305.jpg

 

 

 

gastronomie Můj příběh
Hodnocení:
(4.6 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Co bylo, to bylo. Mne překvapilo, že nepekli velikonoční mazanec.
Margita Melegova
V te kuchyni bych nechtela vladnout.
Věra Lišková
Zajímavé čtení, to se ta kuchařka musela v kuchyni pěkně otáčet. Také bych se nechala na takové Velikonoce pozvat.
Hana Polednová
Dano, pokochala jsem se těmito velikonočními delikatesy. Hezky si nám to naservírovala, díky.
Olga Štolbová
Ahoj Dano a díky. K téhle Andulce Jarkovské bych se ráda nechala pozvat na stravování. Určitě by mě chutnalo úplně všechno, ale brzy bych byla jako kulička. *****
Naděžda Špásová
Dano, to bych byla jak proutek, protože z té nabídky bych toho moc nesnědla. Ale máš to hezky napsané.
Věra Ježková
Dano, čtení přímo líbezné. Díky.
Jana Šenbergerová
Kuchařské knihy mám také ráda, ale dávám přednost těm, kde je recept jen na několika řádcích. Vždycky jsem si ráda prohlížela obrázky v nich. Pěkně jsem si početla, váš článek se mi líbí. Moc by mě zajímalo, co jsou to napodobené mladé brambůrky.
Dana Tomanová
Dani, vypadá to dobře:-)) vegetarián ze mne nikdy nebude, ale nemusím mít maso každý den. Na Moravě (za mého dětství), jsme měli pečené nadívané holuby každou chvíli, táta byl chovatel a tohle jídlo měl moc rád. Ovšem, letos hrozí - díky zimě-, že nebudou ani kopřivy do nádivky :-(
Dana Puchalská
O stolování a o tzv. Kusu amerikanismu. A ještě tam dám něco o nádobí a zavařování. To je dost dobrá inspirace.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.