Výlet k ledopádům
FOTO: autorka

Výlet k ledopádům

23. 3. 2018

Že jste ještě neslyšeli o Národní přírodní rezervaci Pulčín – Hradisko? Tak tady je pozvánka na zajímavý výlet k ledopádům.

 

Autem jsme přijeli do Pulčína - nejvýše položené vesnice okresu Vsetín  (675 m n.m.), která má evidováno 74 adres a trvale zde žije asi 100 obyvatel. Na informační tabuli jsme si přečetli, že ve 13. století byl pravděpodobně založen Přemyslem Otakarem II. skalní strážný hrad a osada Pulčiny. V 15. století byl hrad stržen a ves Pulčín v podhradí zpustla a zanikla. Z hradu zbyly pouze schody vytesané do skály. V roce 1550 se objevuje nová ves Pulčín na kopci proti skalám. Kouzelná krajina a přírodní zajímavosti přivádí do vesnice odedávna trampy a turisty.

Od kaple a památníku obětem válek jsme se vydali po trase vyznačené šipkami „Ledopády“ do Národní přírodní rezervace Pulčín – Hradisko, což je skalní útvar v nadmořské výšce 510 – 773 metrů v CHKO Beskydy. Voda, mráz a pohyby svahů postupně vymodelovaly v pískovcích zajímavé skalní stěny a bloky, suťová pole, suché kaňony a puklinové jeskyně. Skály v minulosti poskytovaly útočiště lidem v čase válek, dnes poskytují ochranu vzácným rostlinám a živočichům.

První půlhodina našeho výšlapu byla pohodová. Šli jsme po cestě mezi zasněženými pastvinami a kochali se pohledy na vrcholy Beskyd a Bílých Karpat. Druhá část trasy vedla lesem, pěšinka byla zledovatělá a občas byl led skrytý pod bukovým listím. Na posledním úseku ke skalnímu útvaru bylo docela slušné stoupání, o adrenalinové chvilky nebyla nouze. Odměnou byl pohled na barevné Pulčinské ledopády, které se začínají obvykle vytvářet počátkem nového roku a za optimálních klimatických podmínek dosahují maxima na přelomu února a března. Vědci v roce 2008 zjistili, že zbarvení způsobují mikroskopické řasy žijící ve sněhu a ledu. Ke skalnímu útvaru, kde se ledopády tvoří, se lze dostat pouze v období 1.1. – 30.3. po vyznačené trase z vesnice Pulčín.

K sestupu do skalní soutěsky pokryté ledem přímo k jednomu ledopádu jsem na rozdíl od manžela nenašla odvahu. Před návratem do vesnice Pulčín jsme se navzájem „ztratili“ a začalo malé orientační cvičení v neznámém terénu se slabým signálem mobilního operátora. Dokonce u jednoho mobilu se časem vybila baterie, můžete hádat, komu. Naše halekání se neslo lesem a díky tomu, že sluch máme naštěstí ještě dobrý, jsme se „našli“. Výšlap jsme zakončili obědem v pulčinské rázovité hospodě. Po hodinové jízdě autem jsme se vrátili ze zimního Pulčína do téměř jarního Rožnova p. R.

Tož vitajte na Pulčinách.  

procházka
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
Moc děkuji za komentáře a všem se omlouvám, že reaguji až nyní.
Marcela Pivcová
Mám ráda různé přírodní zajímavosti, někdy snad i více než kulturní památky. Škoda, že pro mne tyto nejsou na dosah. Fotografie krápníků jsou úplně profesionální!
Eliška Murasová
Aničko, úžasná pozvánka, moc hezké fotky.
Alena Vávrová
Nádhera, děkuji za fotky. Vím o tom, ale tam se těžko dostanu, avšak zajímá mě to - mám na profilu článek a fotky z jedné mojí návštěvy tzv. Brtnických ledopádů tady u nás na severu v CHKO Česko-saské Švýcarsko...
Antonín Vácha
Zajímavé, díky za tip.
Jaroslava Handlová
Moc hezká pozvánka i fotky. Letos už ledopády nestihneme, ale do plánu příštího roku by se nechaly zařadit. Díky Ančí - třeba se nás dá víc dohromady?
Marie Ženatová
Aničko, díky moc za zajímavou pozvánku na výlet...
Alena Tollarová
Aničko, to je krása! A já jsem ráda, že naše malá zemička je tak rozmanitá, že ve všech koutech si můžeme najít spoustu zajímavostí.
Naděžda Špásová
Pozvánka je to lákavá, bohužel pro nás trochu z ruky. Ale fotky jsou moc pěkné.
Hana Rypáčková
Tak někdy to dáme... Prima.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.