Změna času
Foto: autorka

Změna času

26. 3. 2018

Ráno mne budí sluníčko. I když je chladno, tak mně to vůbec nevadí. Myslím na to, jak jsem se krásně vyspala. Kouknu na mobil. Je devět hodin. Přes pootevřenou větračku profukuje studený čerstvý vzduch a já rozvažuji, zda vstát nebo si ještě užívat teplého pelíšku. Nic mne nehoní, jsem doma sama. Rozhodnu se vstát.

Protáhnu se a už pádím z postele. Vcházím do obýváku a můj pohled jako vždy padne na zavěšené hodiny. Co se děje? To už nepoznám hodiny? Jak jsem se mohla přehlédnout? Vždyť je teprve osm. Nedá mi to a opět kouknu na telefon. Devět. V tom mi to dojde. Zatracená změna času! Ještě že mám „chytrý mobil“. Tem mi čas automaticky změní. Asi začnu uvažovat o koupi „chytrých hodin“ na zavěšení. Protože zatím „chytré“ nevyrábějí, musím být ta chytřejší já a na všech hodinách jdu opravit čas. Zase budu mít na půl roku pokoj. Kdo se v tom má vyznat? Letní, zimní. Vždyť to žádná úspora není, jenom nám to blbne mozek.

Stejně jako dřív, když jsem vstávala ve 4 ráno do práce, mne (aspoň pro mne) tato zbytečná „vymoženost“ trápila. Trápí mne i dnes a asi nejsem sama. Lituji pracující, kteří musí vstávat o hodinu dříve, hlavně ty, kteří musí vyjet se spojem, aby dopravíl ostatní do práce. Rovněž o hodinu dříve. A nejhůř jsou na tom děti. Co ty musí všechno zvládat. Mají v hlavičce zafixovanou dobu, kdy se ráno budí a večer jsou zvyklé chodit spát. Mají z toho jenom zmatek. Lidi, mějte už rozum a neměňte čas!  

Ale snad už konečně přijde někdo „moudrý“ a tu zatracenou změnu času zruší!       

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdena Proboštová
Jak stárnu, tak posouvání času mi fakt dělá problémy. V neděli například jsem šoupla čas o tu hodinu zpátky a když pro mě před druhou přišla sousedka, že odcházíme na "jarní setkání seniorů" do Obecního domu, tak věřte nebo ne, úlekem jsem byla za necelých 10 minut redy. No byla z toho kapku konsternována, ale dostala jsem 1* :-)
Hana Polednová
Také bych byla pro zrušit. Pro děti a u profesí s časným vstáváním je to náročné. Uvidíme, zda se to časem bude opravdu řešit. To si ještě nějaký ten rok budeme hodiny přenastavovat.
Jana Kollinová
Jsem typ respektující řád v tom dobrém slova smyslu - vnucené změny mne nezlomí, ale štvou. Dnes, jako důchodkyně, ve většině případů rozhodující o svých aktivitách a času. Změně času se přizpůsobím, ostatně to není předmětem rozhodování, je to dané rozhodnutí z moci úřední a pochybuji o jeho účelnosti. Při této příležitosti prosím o zapojení do diskuse chovatele domácích mazlíčků se sdílením poznatků vlivu změny času na jejich chování. Moje holka z útulku pojem hodin zvládá pouze podvědomě v termínu krmení, ale je ochotná se procházet ve dvě v noci stejně jako v šest ráno. Studii o vlivu změny času na domácí mazlíčky jsem nenašla, ale pokud má někdo odkaz, ráda si přečtu. Děkuji předem za odkaz.
Jitka Chodorová
OPRAVA Jistě máme každý své zkušenosti, a také svou pravdu. Souhlasím ale s tím, aby se na zimní čas nepřecházelo. Když jsem pracovala, vstávala jsem ráno po třetí hodině, při změně času to bylo po druhé ranní. Ani tenkrát mi to nevadilo, je ale fakt, že děti neměly do školy daleko. Dnes lituji své vnuky-studenty, kteří brzy ráno běží na nádraží, protože dojíždějí do školy vlakem. Každý to chápeme tak, jak se nás změna času dotýká , či nedotýká.
Jitka Chodorová
J
Danuše Onderková
Paní Jitko, za sluníčko jsem ráda, ale proč přecházet na zimní čas a nenechat vše tak, jak má příroda nastavené. Neznamená, že mně jako důchodci vadí přetáčení hodin, ale vadí a vadilo mi to vždy, i když jsem chodila do práce. budit děti o hodinu dříve abych je odvedla do školky nebylo nic příjemné pro mně, ale hlavně pro ně. Neberte můj článek jako stížnost seniora jenom proto, že jej jako senior píši.
Hana Rypáčková
Jsem pro zrušení.
Jitka Chodorová
Je fakt, že lituji děti i pracující, že jim může změna času způsobit určité potíže, ale důchodce, který nemá už tolik povinností, fňuká proto, že si musí 2 krát do roka přetočit hodiny? Paní Dano, i já mám na zdi chytré hodiny, jiné zase mají starý čas, PC si poradil sám, mobil jsem musela nastavit na letní čas. Každý z nás má nárok na své pocity, ale copak vás nehřeje myšlenka, že nastává ten lepší čas z celého roku. To myslím více sluníčka, tepla, květin i letních radovánek, a tím třeba i lepší nálady?
Zdenka Jírová
Neustále "poroučíme větru, dešti" i když už víme, že se to neosvědčilo.
Jana Šenbergerová
Tak dlouho budeme "vylepšovat" přírodu, až ji to přestane bavit. :-(

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.