Schváleno: Senioři budou mít od půlky června na vlaky a autobusy 75 procentní slevu
Ilustrační foto: Ministerstvo dopravy ČR

Schváleno: Senioři budou mít od půlky června na vlaky a autobusy 75 procentní slevu

27. 3. 2018

Stát přispěje seniorům nad 65 let, žákům a studentům od 6 do 26 let na cestování vlakem a autobusem 75 procent z ceny jízdného. O nových státem nařízených slevách rozhodla vláda s platností od 10. června, kdy se mění jízdní řády.

„Sleva se bude týkat všech seniorů nad 65 let a to i těch, kteří cestují jen občas a nevyplatilo by se jim kupovat si nějaké roční předplatné. Když pojedete vlakem a sleva se Vás bude týkat, tak bude stačit, abyste při nákupu jízdenky ukázali občanku, a slevu dostanete. Slevu poskytneme nejenom pro jízdné na železnici, ale také pro jízdné v autobusech. V České republice máme 6 258 obcí, pouze 1 663 obcí má železniční spojení, ale plných 6 203 obcí je obsluhováno autobusovou dopravou, většinou dotovanou z veřejných zdrojů. Takže chceme být féroví i k těm, kteří nemají šanci cestovat z domova vlakem,“ vysvětluje ministr dopravy Dan Ťok.

Sleva z jízdného zlepší podle Ťoka dostupnost veřejné dopravy pro významnou skupinu obyvatel, která má nižší příjmy, a tím pádem i omezenou možnost využívat častěji cestování vlaky a autobusy. Senioři nad 65 let a cestující od 15 do 18 let se budou prokazovat platným dokladem totožnosti, jakým je nejčastěji občanský průkaz, cestovní pas nebo jiný oficiální průkaz s fotografií. Cestující od 18 let budou předkládat studentský průkaz, o jehož podobě se s dopravci jedná.

 

Dopravci budou mít možnost některé spoje ze slevy vyloučit. O jaké spoje půjde konkrétně, je však ještě předmětem jednání.

 

Kompenzace slev bude provádět Ministerstvo dopravy obdobným způsobem, kterým nyní zajišťuje kompenzace současných státem nařízených slev na komerčních spojích v železniční a autobusové dopravě. V současnosti stát platí 100 procent za děti do šesti let, půlku za děti mezi šestým a patnáctým rokem nebo 62,5 procent pro žáky do patnácti let nebo 25 procent pro studenty do 26 let na cestu do školy. Zdravotně postižení (ZTP, ZTP/P) mají v současnosti 75 procentní slevu, která jim zůstane. Zavedení nových slev pro žáky, studenty a seniory si letos vyžádá kompenzace ztrát dopravcům ve výši zhruba tří miliard korun a od roku 2019 šesti miliard korun, z čehož je zhruba polovina pro železniční osobní dopravu a druhá polovina pro autobusovou dopravu.

 

Systém nových slev se zavede úpravou Výměru Ministerstva financí, kterým se vydává seznam zboží s regulovanými cenami. Ten od 10. června nahradí a doplní současné slevy nařízené dopravcům ve veřejné dopravě. Dále bude nezbytné provést úpravu počítačových systémů jednotlivých dopravců a úpravu smluv stanovujících podmínky poskytování veřejných služeb. Tímto krokem dojde k výraznému sjednocení doposud složitého systému slev, aniž by bylo zapotřebí vytvářet další administrativu.

doprava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.2 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
"Není umení si kúpit voliče, ale kúpit si je za ich vlastné peníze". Jo, jo. Něco pravdy na tom je. To je jako EET. Jednoduchý příklad: Zavedením EET, vzniknou v hospodě vyšší náklady. Technika, servis techniky, plat účetní, přesčasové hodiny personálu na kontrolu účtů, internet, splátky na pokladny atd. Náklady se promítnou do cen. Oběd stojí o 15,- Kč víc. Důchodce dostane o 300,- Kč přidáno na důchodu. Důchodce chodí denně do hospody na oběd. Zaplatí tedy za obědy o 450,- Kč víc. Řeknete si, že není mnoho důchodců, kteří chodí denně na oběd do hospody. Ale je to jen hodně zjednodušený příklad principu toku financí. Potom se tedy zeptáte, proč EET, když s tím má živnostník starosti a všichni na tom jen prodělají? No přece proto, že pak volíme pana Babiše, protože to je ten milovaný ministr financí, co přidal důchodcům. To jsem napsal hlavně jako příklad pro ty, kteří slyší o populistické politice a neví, co přesně si pod tím mají představit. Součást populistické politiky je to, že se vezmou peníze tam, kde jsou potřeba a dají se tam, kde jsou vidět. Bohužel pak, byť za nadšeného potlesku voličů, nutně někde chybí. Ale to zas až tak moc populistům nevadí. Vždycky si najdou nějakého svého Kalouska.
Helenka Vambleki
Od příštího roku ráda slevu uvítám. Mám sice kartu IN50, ale za tu se ročně zaplatí 550/nebo 350 se Seniorpasem a jezdím za polovic. O co jednodušší bude jezdit za čtvrtinu a prezentovat se občankou. A že by to způsobovalo kolapsy na železnici či v autobusech? Uvědomme si, že slevu bude užívat hlavně skupina 65-75. Cestujících starších už zas až tak moc nebude.
Ladislav Vesecký
Pořád lepší peníze investovat do senioru a mládeže, než do nesmyslného zbrojení na příkaz někoho.
Zdenka Jírová
Já si myslím, že když nezbankrotovalo Slovensko za ty roky, co tam senioři jezdí zdarma, tak my snad nezbankrotujeme taky.
Věra Lišková
Některé vlaky a autobusy do vesnic jezdí poloprázdné, tam sleva 75% nebude na škodit, když budou obsazené. Již teď mám in Kartu se slevou 50% na vlak a těch 25% navíc zas není takový rozdíl , aby to stát neunesl. Vlaky na Slovensku jsou pro důchodce také zdarma, dokonce i pro cizince.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pane Vácha plně Vaším příspěvkem souhlasím. Myslím, že slevy pro seniory vyvolaní v naší společnosti jen další neshody a sváry. Velmi dobře to napsal i pan Libánský.
Antonín Vácha
Paní Proboštová, znám jednoho podnikatele středního věku, který nedopatřením nezaplatil plnou výši daní a měl z toho velké problémy, skončil v exekuci a musel se s rodinou (tři děti) přestěhovat z baráku do bytu 1+1. Tady pak jiný podnikatel záměrně ukradne 50 milionů a stane se premiérem. A ještě se mu tleská. Tak to jsou podle vás ti správní lidé?
Antonín Vácha
Kdyby 6 miliard dala vláda třeba na první bydlení mladým rodinám, byly by to dobře investované peníze. Takto právě ty mladé rodiny přispívají ze svých daní na jízdenky seniorům. Mluvím sice proti sobě, ale podpora mladých rodin je podle mě užitečnější.
ivana kosťunová
Uvítala bych, kdyby ty peníze, co to bude stát, se vynaložily na něco užitečnějšího. Vždyť nás ti mladí začnou nenávidět :)
Zdena Proboštová
Pane Vácha, nebuďte takový škarohlíd a berte co stát nabízí, je vidět, že když se chce, tak se prachy najdou - když jsou u vesla ti správní lidé :-) že ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.