Stát přispěje seniorům nad 65 let na jízdné - dobře nebo špatně?
Ilustrační foto: pixabay.com

Stát přispěje seniorům nad 65 let na jízdné - dobře nebo špatně?

30. 3. 2018

Tenhle můj text vznikl původně jako příspěvek pod článek o 75% slevě na jízdé pro důchodce. Z počátku jsem pod něj chtěla napsat jen krátký komentář, svůj názor na slevu i na komentáře už psané. Ale rozepsala jsem se tak, že jsem nakonec usoudila, že své mínění na věc vložím jako článek. Už jen proto, že článku si všimne více lidí, než komentáře, a více lidí na něj  -  předpokládám   -  bude reagovat.

Já sama nesouhlasím s těmi, komu se zdají slevy na dopravu zbytečné. Mám pocit, že nejvíce ji odsuzují ti, kteří ji nepotřebují, mají dostatečně velký příjem i v důchodu, či naopak nikam nejezdí. Ale měli by si uvědomit, že valná většina seniorů žije v jiných finančních možnostech, že jim tahle sleva velmi pomůže. Celý život jsme pracovali, většinou museli šetřit. A teď bychom se měli dívat, jak stát přidává úředníkům, ministrům, soudcům? A sami pořádat jen výlety do obchodů na slevy? Samozřejmě, že by stát měl pomoci i mladým. Jenomže i my jsme plnoprávní občané toho státu. I my si zasloužíme, abychom z nynější prosperity něco měli. Protože i my jsme k ní přispěli svou dřívější prací. A že někteří mladí budou reptat? Reptalové a nespokojenci budou reptat i tak, vždycky si důvod najdou. Těm úplně bez citu vadí, že senioři vůbec dýchají. A z ureptaných a protivných mladých rejpalů pak dorostou ureptaní a protivní nespokojenci staří. Teď jim vadí senioři, až budou mít svá léta, bude jim vadit mládež. Stačí se podívat kolem sebe.

Já jsem za tu slevu ráda, a zcela určitě ji spokojeně a často využiju. Co ušetřím na jízdném, použiji na další výlety. Docela se na letošní léto těším.
Nezapomeňme - tahle země není jenom pro mladé. Je i naše - a kromě povinností máme i svá práva! Zbytečná skromnost v našem věku už není na místě.

 

http://www.matyldinopovidani.cz/

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.8 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Balúchová
Doufám,že se slevy budou vztahovat na spoje,které využívám do práce.Cesta do Brna a zpět mě vyjde na 100Kč,takže by to pro mě byla velká úspora.Ráda bych slevy využila ale v žádném případě by to nemělo vliv na rozhodování při volbách. Jsem ráda,že se slevy vztahují i na mládež,určitě to ovlivní i rozpočet mladých rodin.
Jana Baloušková
Mám inkartu ČD 25, stála loni 100, tak už se mi vyplatila. Slevy na jízdném použijí hlavně lidé z venkova, kteří jezdí pro nákupy, k lékaři, za dětmi... Jsem zvědavá, jaké spoje budou ze slev vypuštěny. Vlaky na Prahu jsou plné až z Kladna, někdy ani to ne. Proti slevám budou všichni ti, kteří jsou na tom finančně dobře. Slevy na cokoliv nic neřeší. Inflace je úděsná, nákup za 500 unesu v jedné igelitce a jsou to jen základní potraviny. Kardiolog mi radí - jezte středomořskou stravu, mořské ryby, zeleninu... 100g lososa 45Kč i víc.
Lidmila Nejedlá
Libuško, vítám tvůj otevřený článek. Seniorům sleva jízdného pomůže a pomůže i rodinám studentů. Je to bonus k důchodu, protože jsou fakt nízké. Tak to vysvětloval i p. premiér.
Zuzana Pivcová
Já mám už několik let (obnovenou) slevu ČD inkarta 25. Ale připadám si jako kantor v povídce Š+G Výlet do Zoo, který u pokladny požadoval pro třídu slevu a dával pokladní stovku, řka Nechci slevu zadarmo. Jezdím totiž celkem málo, takže ta sleva na jednotlivých jízdenkách mi rozhodně neuhradí cenu té inkarty. Ale lidem, kteří jezdí dost a peníze zrovna nerozhazují, to určitě bude milé. Vždycky si uvědomuji, jak se tady jedná o pár stovek a už spousta lidí křičí, zatímco jinde se počítá řádově ve statisících (neuvádím ty nejvyšší) a je klid.
Elena Valeriánová
Já tuto slevu vítám. Na Slovensku to funguje ve větším rozsahu. V našem regionu obce žádné výhody pro seniory nemají, velké město tu žádné nemáme a tak se nás slevy netýkají. Samozřejmě si uvědomuji, že to není koncepční řešení životních situací seniorů. Libuško, hezky jsi to sepsala, mám stejný názor.
Libuše Křapová
Ilono, já to ale považuji za správné. Podle toho, co jsem slyšela, mohou dopravci některé spoje ze slev vyloučit. Pokud chce někdo využít slevu, neměl by jezdit vlaky a autobusy, které jsou tradičně plné. Tam by mělo být jízdné za plnou cenu. Uvidíme ještě, které spoje to budou. Já jen doufám, že nám nezůstanou jen půlnoční flamendráky. Ty bych už nevyužila ani já :-)
Ilona Erika Kolář
Já bych chtěla dodat, že se to týká i studentů do dvaceti šesti let a nebude se to asi týkat všech vlaků.
ivana kosťunová
V tom se asi shodneme.
Libuše Křapová
Ivano, jak už jsem psala níže, doufám, že to tímhle neskončí. A že i to plánované zvýšení důchodů od ledna příštího roku projde a třeba vymyslí i nějaké systémové změny. Spíše se bojím, že pokud v příštích volbách zvítězí jiná strana, jak je v téhle zemi zvykem šmahem všechno zruší - a nic jiného nevymyslí.
ivana kosťunová
Ano, přijde to vhod, ale nic podstatného to nevyřeší. Proto si myslím, že je to jen takové gesto, které má zakrýt to, že podstatné problémy seniorů se vlastně neřeší. Takové "pastelkovné pro seniory"

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...