Na hradě
Foto: autorka

Na hradě

4. 4. 2018

Po procházce chraňbožským lesem plném bledulí jsme se odjeli zahřát do restaurace "U řeky“ v Ledči nad Sázavou. Pohled na zdejší, jeden z nejstarších hradů v Posázaví a následně jeho návštěva nás mile překvapila. Z parkoviště se nedalo projít po mostě přímo ku hradu, protože je v opravě. A tak z kopce dolů a zase nahoru pěšinkou k bočnímu vchodu hradu. Chladné a větrné počasí nás popohánělo. V pokladně nás mile přivítali, prodali nám vstupenky na expozici hodin, historický okruh i věž.

Bohatá historie hradu sahá do r.1181. Jako první je vladyka Zikmund z Ledče. Roku 1416 stáli vladykové na straně husitského hnutí, a tak na sousedním hradě Lipnici n/Sázavou podepsali stížný list proti upálení Mistra Jana Husa. Následovalo ještě několik majitelů a v r. 1753 je hrad prodán Marii Terezii. Ta jej později darovala Ústavu zchudlých šlechtičen, který založila. Ústav jej vlastnil až do roku 1918 a od roku 1919 převzal správu stát. V 90. letech 20.století přešel hrad do rukou města, a to 75 % a 25 % je v rukou soukromníka.

Tento hrad si oblíbili filmaři. Bídníci v r.1999, V roce 2005 následoval americký snímek Kletba bratří Grimmů se světově známým Mattem Damonem, ale i jiné. Z nejznámějších je snad "Anděl Páně“ a letos bude další pohádka "Čertí brko“ o vánocích (ze stránek hradu).
Místnosti hradu se pomalu restaurují a využívají - např.k různým výstavám nebo konání svatebních obřadů. V jedné části hradu je byt ze šedesátých let, tak, jak to tu bylo. V již opravené části je expozice hodin z různých období. Ať už to jsou malé budíky, kočárové hodiny, kapesní a nebo hodiny hrací.

Historický okruh byl delší. Viděli jsme i části hradu v desolátním stavu, propadlé stropy, obnovené trámy, sály plné suti, ale i maketu hradu, a uslyšeli plány do budoucna. Nevynechali jsme vyhlídkovou věž.

V další části je expozice o panu Foglarovi,..........          ale to až příště.

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Tvůj tip na výlet je velmi, velmi lákavý!
Lidmila Nejedlá
Maruško, vůbec to neznám, tak díky za seznámení.
Zdenka Jírová
Pěkné povídání i krásné fotky. Nikdy jsem o tomto hradu neslyšela.
Eva Mužíková
Maruško, zase jsem tentokrát díky Tobě, bohatší o iformace týkající se našich památek. Krásné fotky. Děkuji
Marie Novotná
A já děkuji vám.
Eva Balúchová
Maruška nezklamala.Pěkně popsaná historie hradu i pěkná fotodokumentace.
Elena Valeriánová
Příjemná procházka z obýváku :-) Děkuji Maruško, za zprostředkování, bezva fotoreportáž.
Dana Kolářová
Dnešní výlet na hrad se mi moc líbil, ani jsem se nezadýchala a přesto jsem viděla všechno. :-) Děkuji, Maruško.
Libor Farský
Moc hezké, Maruško.
Marie Doušová
Zámek jsem navštívila a moc se mi líbila prohlídka celého hradu . Stojí to za zhlédnutí. Vaše fotky jsou bezva připomínkou mé návštěvy hradu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.